Semne ale problemelor hepatice la copii și ce ar trebui să știe părinții

Semne ale problemelor hepatice la copii si ce ar trebui sa stie parintii

Semne ale problemelor hepatice la copii și ce ar trebui să știe părinții

Pe scurt

  • Ficatul este un organ esențial, responsabil pentru o serie de funcții vitale, cum ar fi detoxifierea și producerea de substanțe necesare pentru digestie. Problemele hepatice pot apărea și la copii, iar identificarea semnelor timpurii este esențială pentru tratamentul și gestionarea acestor afecțiuni. Iată câteva semne comune la copii și ce ar trebui să știe părinții despre ele.

Care este rolul ficatului în corpul nostru?

Dacă ridicați mâna dreaptă și o așezați chiar sub cutia toracică, pe burtă, mâna ar trebui să fie exact acolo unde se află ficatul. Când ești copil, ficatul are aproximativ dimensiunea unui măr, dar până la maturitate, este cel mai mare organ și are forma unei mingi de fotbal, cântărind aproximativ trei kilograme și având o culoare maro-roșcată închisă.

Rolul pe care îl îndeplinește ficatul pentru noi este atât de important încât corpul nostru nu funcționează corect dacă ficatul nu funcționează bine. Deși este adevărat că unii oameni se pot naște cu boli hepatice, multe dintre acestea nu s-ar dezvolta dacă oamenii ar fi mai atenți cu alegerile lor.

Ficatul este un organ esențial în corpul nostru, îndeplinind o varietate de funcții importante:

 Produce bilă, care ajută la digestia alimentelor și la absorbția nutrienților.
 Stochează vitaminele și mineralele, precum și energia provenită din alimente.
 Contribuie la construirea mușchilor și menținerea sistemului imunitar sănătos.
 Curăță sângele și luptă împotriva infecțiilor și a bolilor.
 Protejează organismul împotriva substanțelor chimice periculoase și a poluării.
 Ajută la oprirea sângerării și la vindecarea rănilor.
 Ajută corpul să metabolizeze medicamentele pentru a trata bolile și afecțiunile.

Semne ale problemelor hepatice la copii

Modificări ale culorii pielii și a ochilor

Unul dintre semnele evidente ale unei probleme hepatice la copii este îngălbenirea pielii și a ochilor, cunoscută sub numele de icter. Aceasta apare din cauza acumulării de bilirubină în organism și poate indica disfuncția ficatului sau a căilor biliare.

De asemenea, un alt semn este iritarea pielii. Aceasta poate fi cauzată tot de bilă și poate provoca mâncărime și roșeață. Este important să discutați cu medicul pediatru dacă observați aceste simptome la copilul vostru.

Durere abdominală sau disconfort

Copiii pot experimenta durere sau disconfort în zona abdomenului în cazul problemelor hepatice. Este important să acordați atenție acestor semne și să nu le ignorați, în special dacă durerea persistă sau devine severă.

Slăbiciune generală și oboseală

O altă manifestare a problemelor hepatice poate fi slăbiciunea generală și oboseala persistentă la copii. Aceste simptome pot afecta activitățile zilnice ale copilului și ar trebui să fie evaluate de către un medic.

Pierdere în greutate sau lipsa poftei de mâncare

Dacă observați că cel mic pierde în greutate sau are o lipsă persistentă a poftei de mâncare, ar putea fi semne ale unei probleme hepatice. Aceasta poate afecta apetitul copiilor și poate duce la pierderea în greutate sau la malnutriție. Este important să încercați să mențineți o dietă echilibrată și să discutați cu medicul pediatru despre eventualele preocupări legate de nutriție.

Modificări ale scaunelor și urinei

Scaunele de culoare argilei (de culoare alb, crem sau galben deschis) sau urina închisă la culoare pot indica tulburări în producția sau eliminarea bilirubinei și trebuie aduse la cunoștința medicului pediatru. Aceste modificări pot fi cauzate de acumularea de substanțe în organism sau de perturbarea funcției normale a ficatului.

Umflarea abdomenului

Umflarea sau distensia abdomenului poate fi un semn al unei probleme hepatice, indicând acumularea de lichid în zona abdominală sau mărirea ficatului și a splinei. Aceste semne ar trebui evaluate de către un medic.

Oase fragile și riscul de fracturi

Boala hepatică cronică poate duce la o densitate osoasă scăzută, ceea ce mărește riscul de fracturi la copii. Este esențial să fiți atenți la semnele de durere sau sensibilitate la nivelul oaselor.

Sângerare și vânătăi

Un alt semn al bolii hepatice la copii sunt sângerările ușoare și vânătăile frecvente. Acestea pot apărea din cauza deficiențelor în procesul de coagulare a sângelui și pot necesita evaluare și gestionare medicală adecvată.

Atenție la medicamente!

Dozele mari de medicamente pot afecta un ficat normal și pot provoca hepatită indusă de medicamente. Antibioticele, analgezicele și antipireticele care conțin acetaminofen sunt o cauză frecventă a leziunilor hepatice, în special atunci când sunt luate în doze mai mari decât cele recomandate. Urmați mereu sfatul medicului și tratamentul prescris de acesta!

Când să solicitați ajutor medical de urgență

Dacă observați oricare dintre următoarele semne, este crucial să solicitați ajutor medical de urgență:

Modificări ale stării mentale: Confuzie, delir, comă sau somnolență extremă - pot fi semne de complicații grave și trebuie evaluate imediat de către un medic.
Vărsături cu sânge: Vărsăturile cu sânge pot indica sângerări în tractul gastro-intestinal și necesită evaluare și gestionare medicală promptă.
Scaun cu sânge: Poate fi un semn al unor probleme grave de sănătate și trebuie evaluat de un medic cât mai curând posibil.

Cum mențineți ficatul copilului sănătos?

Pentru a menține ficatul copilului sănătos, oferiți-i alimente sănătoase în loc de junk food (care poate afecta sănătatea ficatului) și asigurați-vă că este activ zilnic.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 85% din populația globală utilizează fitoterapia în scopuri terapeutice, în timp ce 45% din medicamentele moderne se bazează pe extracte vegetale active.

Studiile clinice au demonstrat că produsele fitoterapeutice de calitate au un efect terapeutic similar cu medicamentele de sinteză, dar fără efectele secundare asociate acestora. Produsele fitoterapeutice din gama Phytodep de la Dr. Phyto oferă o alternativă blândă și eficientă pentru abordarea unor probleme comune ale copilăriei, cum ar fi colicile, constipația, infecțiile respiratorii și orofaringiene, alergiile și deficiențele nutriționale.

În plus față de beneficiile plantelor, este esențial să educăm copiii într-un stil de viață sănătos. Acesta include adoptarea unei diete echilibrate, bazate pe ingrediente de sezon și preferabil organice, renunțarea la alimentele fast-food, consumul adecvat de lichide, încurajarea activității fizice și protejarea ficatului în timpul tratamentelor, precum și evitarea expunerii la toxine.

HEPADEP® soluție orală - Când ficatu-i atacat, natural l-am protejat!

HEPADEP® soluție orală are efect antihepatotoxic și hepatoprotector care ajută la susținerea funcției hepatice, reducând riscul de citoliză hepatică indusă de medicamente, este și este adjuvant în tratamentul dislipidemiilor.

HEPADEP® soluție orală: Citeste prospectul | Cumpara online

 

BENEFICII HEPADEP® soluție orală

 Are efect citoprotector.
 Reduce simptomatologia hepatobiliară (greață, vomă, meteorism, durere, intoleranța la alimente grase).
 Are efect hepatoprotector și regenerator.
 Reduce inflamația hepatică.
 Are proprietăți antioxidante.
 Normalizează valorile transaminazelor serice.
 Acționează la nivelul metabolismului hepatic.
 Stimulează pofta de mâncare.

Profilaxia și tratamentul citolizei hepatice induse medicamentos

Profilaxia și tratamentul steatozei hepatice

Profilaxia și tratamentul tulburărilor hepato – biliare

Inapetență

Adjuvant în tratamentul dislipidemiilor

Cumpara HEPADEP® solutie orala 50ML | 51.50 lei

Sugari 6 luni – 1 an – 0,5 ml de 3 ori pe zi (direct în cavitatea bucală)

Copii 1 – 3 ani – 1 ml de 2 ori pe zi

Copii 3 – 6 ani – 1.5 ml de 2 ori pe zi

Copii 6 – 12 ani – 2 ml de 2 ori pe zi

Adulți – 3 ml de 2 ori pe zi

extract uscat deglicirinizat din radacini de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra), extract uscat din radacini de papadie (Taraxacum officinale), cu 2% inulina, extract uscat din fructe de fenicul (Foeniculum vulgare), cu 1% ulei volatil, extract uscat din parti aeriene de flori de musetel (Matricaria chamomilla), cu 0,3% apigenina, extract uscat 1/4 din radacini de angelica (Angelica archangelica), extract uscat din frunze de anghinare (Cynara scolymus), cu 5% acid clorogenic.

 

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII