Cum raspund parintii pentru faptele copiilor

Cum raspund parintii pentru faptele copiilor
- Pe un anumit fond de dezvoltare sociala si neexistand o reglementare speciala, detaliata, a obligatiei pe care o au parintii fata de copiii lor minori, in materia raspunderii civile a parintilor, au existat numeroase opinii neunitare privind fundamentarea acestei institutii de drept.
Astazi, in contextul unei atari dezvoltari sociale, este imperios necesar sa stabilim un nou fundament pentru raspunderea civila a parintilor pentru faptele prejudiciabile ale minorilor (desigur plecand de la raspunderea civila delictuala in general), cu atat mai mult cu cat practica judiciara a resimtit necesitatea refundamentarii raspunderii, mergand pe ideea de protectie a victimei prejudiciului, iar ideea de culpa nemaifiind atat de clar conturata. Totodata, de lege ferenda, este necesara o reorganizare a acestei institutii tinandu-se cont de realitatile vietii sociale din acest moment, de reglementarile in vigoare pe bazele echitatii si restabilirii echilibrului si ordinii de drept in societate.
Cititi detaliat si despre:
- Cum influenteaza ratele la banca viata copiilor
- Ce inseamna de fapt custodie comuna in educatia copilului ...
- Indemnizatia pentru crestere copil in 2011
Astfel, in materialul de fata ne-am propus sa aratam ca fundamentul actual al raspunderii parintilor pentru faptele minorilor nu mai are ca scop gasirea solutiei satisfacatoare pentru repararea prejudiciului suferit de victima. Dupa parerea noastra acest fundament, in contextul actual al vietii sociale, nu mai corespunde realitatii. Totodata, dorim sa aratam o posibila noua fundamentare a raspunderii parintilor pentru faptele copiilor care sa ofere solutii echitabile si care sa reflecte ideea de securitate, de protectie a tuturor cetatenilor unui stat, pornind de la interesul comun al membrilor societatii si de la respectarea drepturilor omului.
Asupra naturii obligatiei legale a parintilor s-au exprimat opinii diferite. Solutiile au depins de conceptia adoptata cu privire la sfera indatoririlor ce alcatuiesc continutul obligatiei generale a parintilor si, corespunzator, cu privire la rasturnarea prezumtiilor legate de aceste indatoriri. Spre exemplu, in situatia in care s-a considerat ca obligatia parintilor este cea de stricta supraveghere a minorului, daca parintele dovedeste ca nu din culpa sa in supravegherea minorului s-a produs prejudiciul, acesta nu va mai fi tinut sa-l repare, cu consecinta nasterii unei situatii inechitabile pentru cel prejudiciat.
Intrucat de posibilitatea parintilor de a rasturna sau nu prezumtiile stabilite depindeau deciziile instantelor, decizii care puteau genera inechitati asa cum am aratat, trebuiau cautate acele solutii care sa nu mai permita o rasturnare usoara a prezumtiilor, pentru a asigura o mai buna protectie a victimei. Acesta, consideram, este unul dintre motivele pentru care conceptiile privitoare la continutul obligatiei parintesti a evoluat de-a lungul timpului, plecand de la ideea ca obligatia parintilor este cea de supraveghere, continuand apoi cu ideea de obligatie ceva mai complexa si anume cea de supraveghere si educare, ca mai apoi sa se ajunga la conceptia potrivit careia indatorirea parintilor este cea de supraveghere si crestere , dandu-se astfel obligatiei parintilor un continut mai larg.
Desigur ca nu trebuie minimalizat faptul ca societatea a evoluat de-a lungul vremii, iar acesta este un alt motiv pentru care s-au modificat conceptiile privitoare la continutul obligatiei ce incumba parintilor. Astfel ca, atat nevoia de a repara prejudiciile produse victimelor, cat si evolutia conceptiilor societatii cu privire la sarcinile pe care trebuie sa le suporte un parinte fata de copilul sau, punandu-se tot mai mult accent pe interesul superior al copilului, au dus la o determinare mai complexa a continutului obligatiei ce face obiectul discutiei noastre.
Raspunderea pentru fapta altuia este o forma a raspunderii civile delictuale care consta in obligatia de a repara prejudicul cauzat prin fapta ilicita comisa de alte persoane.
Citit totul despre:
- Sa intelegem depresiile copilariei
- 5 ani: Dezvoltarea fizica si personalitatea
- Agresivitatea copilului
Raspunderea presupune ca persoana care in temeiul legii, al unui contract ori al unei hotarari judecatoresti este obligata sa supravegheze un minor sau o persoana pusa sub interdictie, raspunde de prejudiciul cauzat de catre aceste persoane, ceea ce inseamna ca persoana respectiva poate sa fie obligata sa repare in natura prejudiciul sau sa plateasca despagubiri.
De asemenea, raspunderea subzista chiar in cazul cand faptuitorul nu are discernamant si nu raspunde pentru fapta proprie. Cel obligat la supraveghere este scutit de raspundere numai daca dovedeste ca nu a putut impiedica fapta prejudiciabila. In cazul parintilor sau tutorilor, acestia sunt scutiti de raspundere numai daca probeaza ca fapta copilului nu este consecinta modului in care si-au indeplinit indatoririle decurgand din exercitiul autoritatii parintesti, ci aceasta este urmarea unei alte cauze.
autor: pentru Desprecopii.com Av.COLTUC MARIUS VICENTIU, Fondator Casa de avocatura Coltuc www.coltuc.ro , Toate drepturile rezervate 2011
Va recomandam sa cititi: Mai multe despre psihologia copilului aici >
Despre meseria de mama, mai cititi:
- Efectul Mozart
- Confesiunile unei mame de baiat
- Copiii mamelor care lucreaza sunt mai grasi si mai inactivi?
- Copilul singur la parinti
- A tolera, toleranta..
- 10 secrete ale meseriei de mama
- Parintii laudarosi: cum reactionam?
- Cum ti se schimba viata cand devii parinte!
- Cat de vitregi sunt parintii vitregi ...
- Cand un parinte moare ...
- Mai multi copii = mai multe bucurii
- Ce simti cand vezi copiii crescand ...
- Copilul unic la parinti: despre crestere si educatie
- Copii mici - decizii mici; copii mari- decizii mari
- Cum ne-a schimbat diabetul viata ...
- Sindromul Femeii Frumoase... pentru mamicile care vor sa isi faca copilul fotomodel
- Incepe scoala, 11 sfaturi de organizare pentru parinti
- A deveni mama: o transformare dramatica
- Cat de vitrega e mama vitrega?
- Fratii, ajutati-i sa se inteleaga bine
Comunitate,
Forumuri
recomandate
Parintii intreaba, parintii
raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la
obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea
lapte?)
In floarea copilariei (4-12
ani)
Nici prea
mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie,
sanatate.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Buna ziuaAs dori sa aflu ce masuri legale pot adopta pentru a trage la raspundere un copil sau pe parintii acestuia pentru agresiuni verbale si fizice repetate impotriva copilului meu.Pot trage la raspundere penala patintii pentru faptele copilului?Care este baza legala si unde trebuie sa ma adresez?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII