Fragutele - un remediu gustos

Fragutele - un remediu gustos

Fragutele - un remediu gustos

  • Fragul de padure este o planta perena ce apartine de familia rozaceelor. Prezinta un rizom si stoloni. Inaltimea fragului este redusa, maximum 20 cm. Frunzele ii sunt, intotdeauna, trifoliate. Fragul infloreste in lunile mai si iunie. Florile sunt mici, albe, placut mirositoare.

Fragutele - un remediu gustos

Denumire stiintifica: Fragaria vesca

Denumiri populare: fragi de padure, fraguta

Prezentare
Fragul de padure este o planta perena ce apartine de familia rozaceelor. Prezinta un rizom si stoloni. Inaltimea fragului este redusa, maximum 20 cm. Frunzele ii sunt, intotdeauna, trifoliate. Fragul infloreste in lunile mai si iunie. Florile sunt mici, albe, placut mirositoare. Fructele, comestibile, sunt conice, si au, de obicei, culoarea rosie. Fragul creste prin fanete, pe pajisti, prin poieni, la marginea padurilor, in tufarisuri, fiind raspandit din zonele joase si pana in zonele montane.

Proprietati medicinale au frunzele si radacinile. Preparatele care se obtin din frunzele si radacinile fragului sunt: decoctul - cel mai des folosit, infuzia si cataplasmele.

Substante active importante: vitamina C, fenol, tanin, precum si o substanta specifica - fragarina (o esenta parfumata, cu miros de lamaie).

Intrebuintari
Cu preparatele de frag de padure se trateaza urmatoarele suferinte: enterita acuta, diareea, diabetul zaharat, guta. Contribuie, totodata, la eliminarea acidului uric. Preparatele de frunze de frag sunt astringente si dezinfectante - fiind utilizate in tratarea a diferite inflamatii.

/Images/fragute-1.jpg

Preparatele de frunze si radacini de frag pot provoca urticarie persoanelor alergice si de aceea se cere precautie in utilizarea lor.

Se mai spune ca un tonic facut din frunze de frag este bun pentru sistemul de reproducere feminin si calmeaza inflamatiile pielii si ochilor. Cantitati mari de fructe de capsuni intr-o dieta, poate incetini formarea placii dentare, iar pasta formata din cenusa din radacini amestecata cu apa, aplicata pe rani, faciliteaza vindecarea lor.

Sucul de fragute este recomandat in tratarea tulburarilor hepatice cum ar fi hepatita, hepatita cronica si ciroza. Cel mai bine este, daca sucul poate fi consumat pe stomacul gol, 3 cesti pe zi. Sucul stimuleaza activitatea ficatului si incurajeaza reinnoirea celulelor si tesutului hepatic.

Fragi reprezinta si un elixir care previne aparitia ridurilor si improspateaza tenul. Pot fi utilizate in forma de piure, in cazul decolorarii tenului.

Cura cu fragi

150-300g de fragute consumate pe stomacul gol, lasand o distanta de patru ore intre mesele principale. Este recomandat sa se consume dimineata cea mai mare cantitate de fragi, deoarece efectul de detoxifiere este mai puternic. Cel mai bine este ca acest tratament sa dureze 7-10 zile. In aceasta perioada este recomandat sa se reduca consumul de carne si alimente cu aditivi sintetici. Amestecati cu miere, fragutele pot avea un efect laxative, de vindecare a constipatie.

Interesant de citit:
Papadia - o planta cu multe calitati medicinale

Papadia este una dintre cele mai surprinzatoare plante medicinale. La indemana oricui, papadia este un leac pentru bolile biliare, hepatice, obezitate,  gută, reumatism, ateroscleroză,… ... citeste

Arnica, pentru trup si suflet

Arnica Montana este o planta care a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru a vindeca ranile. Incepand din secolul al 16-lea, aceasta planta a fost folosita in America de Nord, Germania si… ... citeste

Cele mai importante 12 plante medicinale (1)

Ca o alternativa la produsele farmaceutice, multi consumatori apeleaza la ajutorul plantelor medicinale. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 80% din populatia lumii se bazeaza pe plante… ... citeste

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII