Ce medicamente pot lua în sarcină și de care trebuie să mă feresc? Avem sfatul medicului primar obstetrică-ginecologie

Ce medicamente pot lua în sarcină și de care trebuie să mă feresc? Avem sfatul medicului primar obstetrică-ginecologie | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Ce medicamente sunt permise în timpul sarcinii și ce medicamente NU sunt OK in sarcină? Ce mă fac dacă sunt racită? Pot lua aspirină sau paracetamol sau ibuprofen în timpul sarcinii?

• Ne răspunde la aceste intrebari, dl. doctor ANDREI CUCU, medic primar obstetrică-ginecologie.

Unele medicamente pot afecta fatul indirect

Se apreciaza ca mai mult de jumatate din gravide iau un medicament in sarcina, fumeaza, consuma alcool sau utilizeaza droguri ilicite. Pana la 3% din defectele de la nastere apar ca urmare a administrarii de medicamente care sunt luate pentru a trata o afectiune asociata sarcinii.

In general, medicamentele si suplimentele alimentare nu trebuie utilizate in timpul sarcinii fara recomandarea medicului, multe putand dauna fatului.

Medicamentele ajung la fat prin placenta si pot actiona direct asupra fatului, determina dezvoltarea anormala si in unele cazuri chiar decesul acestuia, pot modifica functia placentei reducand aportul de oxigen si de nutrienti catre fat, pot determina contractii uterine cu declansarea unei nasteri premature.

Unele medicamente pot afecta fatul indirect, de exemplu medicamentele care scad tensiunea arteriala a mamei pot reduce si fluxul sangvin catre placenta.

Gradul de afectare a fatului depinde de varsta sarcinii cand are loc expunerea, doza care a fost administrata, structura genetica a mamei care influenteaza cat se absoarbe si cum se metabolizeaza substanta respectiva.

Din punct de vedere al sigurantei administrarii in timpul sarcinii, medicamentele au fost impartite in 5 categorii identifcate prin literele A, B, C, D si X, in functie de riscul pe care il reprezinta pentru fat.

Medicamentele au fost clasificate de la cele cu cel mai mic risc grupa A, la cele care sunt foarte toxice - grupa X și nu ar trebui niciodată utilizate in timpul sarcinii.

Cea mai frecventa afectiune asociata sarcinii, mai ales in anotimpul rece, este asa numita raceala.

Daca in afara sarcinii aceasta poate fi tratata cu aspirina si ibuprofen, aceste doua medicamente nu sunt indicate a fi utilizate in timpul sarcinii. In anumite conditii va pot fi prescrise doze mici de aspirina pentru a scadea anumite riscuri legate de sarcina.

Paracetamolul sau acetaminofenul poate fi utilizat fara probleme in timpul sarcinii, este un medicament incadrat in grupa A de risc si care nu produce efecte secundare asupra fatului daca este administrat in dozele recomandate.

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente sigure si medicamente cu risc

Atentie, aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placentă putand afecta sănătatea bebelusul din burtică.

In plus, daca femeia este insarcinata sau vrea sa ramana gravida, nu are voie sa ia decit medicamentele aprobate special de medic. Iata lista cu medicamente sigure, nesigure sau periculoase in timpul sarcinii si sfatul de la Desprecopii.

 

 

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

 Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia dlui Dr. Andrei Cucu, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII