Ce este moxibustia și cum poate ajuta la întoarcerea unui făt din prezentație pelviană?

Ce este moxibustia si cum poate ajuta la intoarcerea unui fat din prezentatie pelviana?

Ce este moxibustia și cum poate ajuta la întoarcerea unui făt din prezentație pelviană?

Practica tradițională chineză numită moxibustie este una dintre cele mai vechi tehnici din lume pentru a întoarce un bebeluș aflat în prezentație pelviană (cu fundul înainte) - iar obstetricienii din China o recomandă și astăzi. Iată de ce, când și cum se face această terapie alternativă.

- vei citi:
Ce este moxibustia?
Moxibustia pentru întoarcerea unui bebeluș aflat în prezentație pelviană
Este moxibustia sigură în sarcină?
Moxibustia acasă - este sigur?
Beneficiile și rata de succes a moxibustiei

Ce este moxibustia?

Moxibustia este o terapie alternativă din medicina tradițională chineză, care constă în arderea pufului uscat (sau moxa)  pe anumite puncte ale corpului, de-a lungul unui set de linii invizibile, verticale care traversează corpul, cunoscute sub numele de meridiane. Practicanții cred că aceste meridiane corespund unor organe specifice și, atunci când sunt stimulate, pot întări fluxul sanguin și pot determina eliberarea anumitor hormoni.

În SUA, moxibustia este predată ca parte a curriculumului tipic pentru o diplomă în acupunctură și numai acupunctorii autorizați o pot efectua. Moxibustia poate fi combinată cu un tratament de acupunctură sau se poate face singură cu bețe de moxa.

Moxibustia pentru întoarcerea unui bebeluș aflat în prezentație pelviană

Printre altele, moxibustia este utilizată pentru întoarcerea unui bebeluș aflat în prezentație pelviană, atunci când un copil nenăscut este poziționat cu fundul sau picioarele spre colul uterin la sfârșitul sarcinii. „Dacă aș diagnostica o prezentare pelvină la începutul celui de-al treilea trimestru, aș recomanda acupunctura și utilizarea moxibustiei”, spune Marsha Granese, OB-GYN la Mission Hospital, California.

Există mai multe teorii cu privire la modul în care funcționează moxibustia. „Se crede că stimularea ultimului punct de pe meridianul vezicii urinare aduce mișcare în canalul renal și ajută bebelușul să se întoarcă”, spune Tom Ingegno, acupuncturist autorizat, doctor în acupunctură și medicină chineză (DACM), cu master în medicina orientală (MSOM) care practică la Charm City Integrative Health, Baltimore.

Atunci când moxibustia este combinată cu acupunctura, practicantul înfășoară o cantitate mică de puf uscat deasupra unui ac care se află deja în punctul de acupunctură și îl aprinde. Acest lucru creează o senzație de încălzire a pielii. Un con de moxa poate fi, de asemenea, așezat direct pe punctul de acupunctură și aprins, practicantul având grijă să-l stingă înainte de a atinge pielea. O a treia formă de moxibustie - indirectă - implică aprinderea unor bețe speciale de dimensiunea uniui trabuc în apropierea punctelor și menținerea lor aproape până când căldura lor înroșește pielea.

O teorie, din perspectiva medicală occidentală, este că această căldură încurajează eliberarea a doi hormoni specifici în timpul sarcinii, estrogenul placentar și prostaglandinele”, spune Kristen Burris, MSTOM, acupuncturist licențiat cu Eagle Acupuncture în Idaho. Acest lucru poate duce la contracții uterine ușoare, ajutând copilul să se deplaseze într-o poziție optimă, cu capul în jos, pentru o naștere vaginală.

Moxibustia este tehnica utilizată în medicina orientală pentru a îmbunătăți sănătatea prin stimularea punctelor meridiane, prin care (se crede) curge energia vitală a corpului, cunoscută sub numele de chi.

Este moxibustia sigură în sarcină?

Obstetricienii prescriu în mod obișnuit moxibustia pentru bebelușii aflați în prezentație pelviană, daca poziția este detectată suficient de devreme în al treilea trimestru. Conform ghidurilor publicate în BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology în 2017, „utilizarea moxibustiei la 33-35 săptămâni de gestație, sub îndrumarea unui practicant instruit” poate promova ajuta la întoarcerea fătului.

Dr. Granese a prescris moxibustia înainte de 36 de săptămâni. „Aș îndruma pacienta către un furnizor de medicină chineză care cunoaște punctele de acupunctură și ierburile folosite pentru relaxarea uterului”, spune ea. „Mugwort este un relaxant muscular natural.”

Atunci când moxibustia se efectuează într-un cadru clinic, riscurile asociate cu aceasta sunt atât de minime încât „nu merită menționate”, spune Burris. Aceste riscuri includ greață din cauza pufului ars și vezicule mici în cazul în care planta aprinsă vine în contact cu pielea. Cu toate acestea, in 20 de ani de practică, niciunul dintre pacienții mei nu a experimentat vreodată o arsură nepotrivită din cauza moxibustiei, adauga ea.

Moxibustia acasă - este sigură?

Dacă este sau nu sigur să practici moxibustia acasă depinde pe cine întrebi. Burris, de exemplu, spune că, deși este conștientă de faptul că alți practicanți le oferă pacienților bețișoare de moxibustie pe care să le folosească acasă, ea nu le recomandă. „Moxibustia necesită doar câteva tratamente la cabinet, iar ratele de succes sunt mult mai mari și mai sigure atunci când sunt efectuate de un profesionist”, spune ea.

Dar Ingegno spune că moxibustia poate fi efectuată acasă sub instruirea și supravegherea unui acupuncturist autorizat. „Moxa trebuie ținută la o distanță confortabilă pentru a încălzi zona și a nu arde pielea”, spune Ingegno. Cu toate acestea, arderea moxei direct pe punct nu este o tehnică recomandată la domiciliu și ar trebui efectuată numai într-un cadru clinic, avertizează Ingegno.

Beneficiile și rata de succes a moxibustiei

În timp ce un bebeluș aflat în poziție pelviană este fără îndoială o situație stresantă, moxibustia poate fi destul de relaxantă. La Integrative Acupuncture, in Vermont, acupuncturistul Kerry Boyle, M.S., L.AC., ține un băț de moxibustie deasupra degetului mic al mamei atunci când efectuează moxibustia pentru un bebeluș în poziție pelvinaă. „Țesutul conjunctiv și canalele nervoase leagă această zonă de uter și îl determină să se relaxeze”, spune Boyle. „Adăugăm ace de acupunctură pe urechi și picioare pentru a favoriza relaxarea mamei.”

Moxibustia pentru un bebe aflat în poziție pelvină se efectuează de obicei între săptămânile 34 și 36 de sarcină și poate fi prescrisă ca alternativă sau precursor la o versiune cefalică externă (ECV). Atât cu moxibustia, cât și cu o versiune, obiectivul este de a încuraja mișcarea bebelușului într-o poziție cu capul în jos, astfel încât să fie posibilă o naștere vaginală. Dacă atât moxibustia cât și versiunea nu au succes, medicul va recomanda probabil nașterea prin cezariană.

Studiile moderne confirmă faptul că moxibustia crește succesul repoziționării fătului, dar majoritatea acestor studii sunt mici”, spune Ingegno. „Factori precum vârsta sarcinii pot afecta rezultatul. Cel mai bun succes pare să apară atunci când intervenim la 34 de săptămâni, cu toate acestea, mai rămâne aproximativ o lună și jumătate înainte de data preconizată a nașterii, timp în care un procent decent de bebeluși s-ar întoarce pe cont propriu ".

Nota redactiei

Nu există dovezi științifice clare care să susțină că moxibustia poate intoarce un făt din poziția sa în uter. Această tehnică poate ajuta la ameliorarea disconfortului și a durerilor asociate cu sarcina, dar nu este recomandată pentru a încerca să intoarcă un făt. Orice îngrijorare cu privire la poziția fătului sau la orice altă problemă de sănătate în timpul sarcinii trebuie discutată cu un medic sau un furnizor de servicii medicale calificat.

Cand fatul este in pozitie transversala inainte de nastere - sfatul medicului

Inainte de nastere, fatul se afla in multe pozitii diferite. Vorbim si despre pozitia copilului intr-o varietate de moduri; despre unde anume se afla capul bebelusului - cu capul inainte sau cu piciorusele. Vorbim despre pozitia fetei bebelusului - cu fata inspre burtica voastra sau catre spate.

Pozitia numita prezentatie craniana, este pozitia optima, care faciliteaza nasterea naturala. Astfel, bebelusul este asezat paralel cu coloana vertebrala a mamicii, cu capul in jos si barbia in piept. Mai departe...

 

Alti factori de risc in sarcina cititi aici.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Octombrie 2023)

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII