Cucuiele la cap înspăimântă părinții. Cât de periculoase sunt și cum se acordă primul ajutor? Iată răspunsul medicului specialist

Ce sunt cucuiele și de ce apar?

Puține răni sunt mai înfricoșătoare decât o lovitură la cap, în cazul unui copil mic. Din fericire, cele mai multe leziuni la cap și cucuie arată mai rău decât sunt de fapt.

Sugarii și copiii mici sunt predispuși să se rostogolească de pe pat sau canapea, să cadă de pe scaune, din cărucioare, scaune de mașină sau leagăne și să aibă lovituri și vânătăi de tot felul. Aproape toți copiii se lovesc la cap din când în când. În timp ce aceste răni pot fi supărătoare, majoritatea sunt minore și nu cauzează probleme grave. Copiii sunt foarte rezistenți, iar majoritatea căderilor par mai grave decât sunt în realitate.

Este imposibil să fie prevenită orice lovitură a copilului. De aceea, câteva informații de ghidare sunt esențiale pentru a putea evalua cât de gravă a fost o lovitură și pentru a observa la timp apariția unor posibile complicații. Doamna doctor Iulia Cristiana Balint-Boia, Medic specialist pediatru ne explică cât de periculoase sunt și cum acordăm primul ajutor.

Cucuiele sunt acele mici umflături care apar în zona capului în urma unei lovituri. Medical se numesc hematoame și apar prin ruperea vaselor din țesutul celular subcutanat și acumularea de sânge în acest spațiu. Hematomul este o leziune care apare în afara cutiei craniene, deci nu implică creierul. Hematomul nu este considerat o urgență medicală și se va vindeca în decurs de câteva zile - o săptămână.

Când este un hematom periculos?

Există și cazuri rare, când hematomul are dimensiuni mari și are o evoluție spre încapsulare, cu necesitatea unui drenaj chirurgical.

Loviturile în zona capului necesită precauție, chiar și atunci când nu sunt semne vizibile, adică atunci când lipsește cucuiul. Cazul în care există o leziune și la nivelul creierului reprezintă o urgență medicală.

Orice traumatism produs prin cădere de la o înălțime mai mare de un metru, pe o suprafață dură (ciment, gresie) necesită evaluare medicală imediată. Alte semne de alertă care impun consult medical, chiar când nu este prezent un cucui sunt:

 pierderea conștienței
 sângerare la nivelul gurii, nasului sau urechilor
 amețeli; stări de greață sau vomă
 dificultăți în respirație
 dezorientare
 afectarea vorbirii, o stare accentuată de somnolență, inegalitatea dimensiunilor pupilelor

Se poate trata un hematom acasă?

Cele mai multe hematoame se vindecă de la sine, doar cu ajutorul unui tratament local - de exemplu un gel pe bază de plante precum arnică, gălbenele etc. - aplicat pe zona cutanată. Gelurile sunt foarte rapid de aplicat și în plus, facilitează vindecarea zonelor afectate. De asemenea, medicul poate recomanda un analgezic fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă, dacă vătămarea este dureroasă.

În cazul în care copilul a suferit o lovitură în zona capului, din motive de siguranță, ar trebui să discuți cu un medic despre posibilele semne și semnale ale unui hematom intern. Dar mai multe informații utile despre hematoamele la copii poți găsi și <<aici>>.

Copiii care au suferit un traumatism la cap pot dezvolta simptome în diferite momente. Unele dintre acestea pot începe la câteva minute sau chiar ore după leziunea inițială, în timp ce altele pot să apară după câteva zile sau chiar săptămâni.

Indiferent dacă copilul tău este doar un copil curios sau un adolescent activ, este important să iei măsuri pentru a preveni rănile la cap și să știi atunci când un banal cucui necesită evaluare medicală.

Categorie:Sfaturi Utile