Inapoi la lista de intrebari


Poate uterul meu sa suporte inca o sarcina si inca o cezariana?

Am aflat de curind ca sunt insarcinata.Am inca doi copii,nascuti prin 2 operatii cezariene,prima in 1995,a doua in 2003-ianuarie,deci acest copil s-ar naste la o diferenta de 2 ani si o luna de la ultima cezariana.Sunt medic,am 35 ani,deci pot aprecia obiectiv situatia.Mentionez ca amindoua cezarienele sunt segmento-corporeale(incizie deasupra pubisului). Ce ma sfatuiti?Poate uterul meu sa suporte inca o sarcina si inca o cezariana? Va multumesc,Silvana.

**************************************************

Pana relativ de curand se considera ca doua operatii cezariene reprezinta limita maxim admisa. Un uter dublu cezariat era diagnostic valid pt recomadarea medicala a intreruperii cursului sarcinii, chiar si pe vremea raposatului.

In momentul de fata se considera ca uterul dublu cezariat poate suporta o a treia sarcina in conditii de ingrijire deosebite.

Exista aici insa un element suplimentar de ingrijorare: inteleg ca precedentele cezariene s-au soldat cu incizie segmento-corporeala. Aceasta presupune ca incizia initiala la nivelul segmentului inferior, dusa transversal (tehnica obisnuita in cezariana segmento-transversala), a fost prelungita in sus, spre fundul uterului, in T inversat, la nivelul peretelui anterior al corpului uterin. Aceasta este necesar uneori atunci cand capul fatului este mare si nu poate fi extras prin incizia segmentara, sau cand incizia mentionata se gaseste chiar in dreptul unei placente jos situate, pe peretele anterior al segmentului. Incizia suplimentara, corporeala, este verticala, deci perpendiculara in partea ei inferioara pe fibrele miometriale, care au fost astfel sectionate in marea lor majoritate. Cicatricea rezultata este in zona respectiva conjunctiva, deci are o rezistenta mecanica mult redusa fata de restul peretelui uterin. Nu acelasi lucru poate fi spus despre incizia segmento-transversala, care e paralela cu fibrele miometriale ale segmentului inferior. Putine din aceste fibre sunt efectiv sectionate, se produce mai degraba o "despartire" a acestora una fata de cealalta. Chiar daca reparatia se face prin tesut conjunctiv, acesta este dublat de fibre musculare continue, deci rezistenta peretelui uterin la acel nivel nu este foarte mult redusa.

Este greu de dat un sfat in conditiile de mai sus. Riscul de complicatii pe parcursul sarcinii (in special in ultimul trimestru) este mare. Nasterea nu paote avea loc decat prin operatie cezariana. Cea mai buna idee este contactarea ginecologului care a intervenit chirurgical in cadrul precedentelor cezariene, sau ultimul dintre cei doi, daca nu este acelasi operator. Cu biletul de externare de la cea de-a doua sarcina in mana, trebuie intrebat daca uterul in cauza mai poate duce la termen o a treia sarcina. Extragerea de la arhiva si recitirea protocolului operator al acestei a doua cezariene poate avea un rol major in aprecierea ce trebuie facuta.

In opinia mea personala, daca aceasta este o sarcina dorita, merita de urmat procedura de mai sus (adresarea unei intrebari medicului operator). Daca nu este o sarcina cu caracter deosebit (inteleg ca mai exista doi copii, presupun ambii in viata), calea cea mai sigura ar fi intreruperea cursului ei in primul trimestru.

 
Medic ginecolog Teo Leonte - Romania

Inapoi la lista de intrebari