Inapoi la lista de intrebari


Sunt insarcinata in 4 luni jumatate si la analiza secretiei vaginale mi s-a depistat ca am CANDIDA ALBICANS.

Stimate domnule doctor,

sunt insarcinata in 4 luni jumatate si la anliza secretiei vaginale mi s-a depistat ca am CANDIDA ALBICANS. Ce ma sfatuiti sa iau pentru a scapa de aceasta infectie? Cat de periculoasa este pentru fat? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Margy

----------------------------------------------------


Candida apare frecvent in veginele femeilor insarcinate, datorita conditiilor locale deosebit de favorabile dezvoltarii acestei ciuperci. Deci situatia descrisa nu reprezinta o problema majora de sanatate a gravidei. Oricum, ea trebuie rezolvata cat mai curand posibil, nu pentru ca ar determina afectare fetala (aceasta nu se produce), ci pentru ca poate determina inflamatia si slabirea membranelor in dreptul canalului cervical, urmata de eventuale fisuri ale acestora sau chiar ruperea prematura de membrane.

Tratament general anticandidozic (adica pilule luate pe gura) NU SE FACE in sarcina. Toate substantele cu actiune anticandidozica au efecte negative inense asupra dezvoltarii fetale. Prin urmare, singurul tratament aplicabil in sarcina este cel topic (local). Se procedeaza la spalaturi vaginale (Septovag sau Apa bicarbonatata sunt bune) urmate de introducerea in vagin de Clotrimazol (crema, sau daca gasiti ovule vaginale), zilnic timp de 2 saptamani.

In urma tratatmentului, efectuarea unei "lame de control" din secretia vaginala este mai mult decat indicata, prezenta in continuare a ciupercii (chir si sub forma de spori) necestand continuarea terapiei.


Inapoi la lista de intrebari