Dieta si personalitatea - mananca ce ti se potriveste!

Dieta si personalitatea - mananca ce ti se potriveste!

Dieta si personalitatea - mananca ce ti se potriveste!

  • Ti-ai propus ca in 2013 sa ai silueta ideala sau macar sa dai jos cateva kilograme de care nu ai reusit sa scapi anul trecut sau pe care le-ai acumulat dupa mesele copioase de sarbatori?

Ti-ai propus ca in 2013 sa ai silueta ideala sau macar sa dai jos cateva kilograme de care nu ai reusit sa scapi anul trecut sau pe care le-ai acumulat dupa mesele copioase de sarbatori? Specialistii in diete iti dau un sfat care s-ar putea sa ti se para ciudat - Uita de numararea caloriilor si de alegerea alimentelor! Acorda, in schimb, atentia cuvenita alegerii alimentelor potrivite personalitatii tale! Da, ai citit bine - alimentele potrivite personalitatii.
 
Neurologul Daniel Amen este de parere ca cei care vor sa slabeasca isi pierd timpul si energia incercand diete care pur si simplu nu functioneaza din cauza ca ei nu sunt genetic capabili sa le respecte. Asa ca, in loc sa se martirizeze tinand diete minune si lucrand din greu la sala, persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa inceapa prin a constientiza care le sunt slabiciunile alimentare si care sunt motivle care le determina sa manance.

In cartea sa, The Amen Solution: The Brain Healthy Way to Lose Weight and Keep it off, care a starnit numeroase controverse in SUA, dr. Amen identifica 5 tipuri de mancaciosi: mancaciosii compulsivi, mancaciosii impulsivi, mancaciosii compulsiv-impulsivi, mancaciosii tristi sau emotionali si mancaciosii anxiosi. Persoanele care au probleme cu greutatea se incadreaza, in principiu, in una dintre aceste categorii. Iar dr. Amen considera ca pentru a slabi, persoanele dintr-o anumita categorie trebuie sa consume si sa evite anumite alimente. Concluziile specialistului vin, se pare, in urma unui studiu aprofundat al felulului in care arata creierul diferitilor pacienti care au probleme cu greutatea.

Mancaciosii compulsivi, spre exemplu, au tendinta sa se gandeasca mereu la mancare. De aceea, dietele bazate pe un aport mare de proteine nu sunt potrivite pentru acestia, intrucat proteinele cresc capacitatea de concentrare asupra unui lucru, iar mancaciosii compulsivi nu duc lipsa de asa ceva. In schimb, dr. Amen sustine ca pentru acest tip de persoane sunt potrivite dietele pe baza de carbohidrati, care ajuta organismul sa produca mai multa serotonina ce regleaza starea emotionala.

In schimb, carbohidratii sunt dezastruosi pentru mancaciosii impulsivi, deoarece serotonina le scade acestora capacitatea de a se controla, inclusiv in privinta alimentatiei. Astfel de persoane ar trebui sa consume alimente ce sporesc cantitatea de dopamina din creier, responsabila pentru gradul de concentrare.

Pentru mancaciosii compulsiv - impulsivi, dr. Amen sugereaza focalizarea pe exercitii, iar pentru tipul emotional recomanda dietele bogate in acizi grasi de tip omega 3, care ajuta la calmarea organismului si la reducerea inflamatiilor. Mancaciosii anxiosi, care folosesc mancarea pe post de medicament antistres, ar trebui sa evite alcoolul si cofeina si sa aleaga diete bogate in aminoacizi precum glutamina, prezenta in linte, brocoli sau nuci.

Iata, pe scurt, caracteristicile celor 5 tipuri si recomandarile de alimente ale dr. Amen:

Mancaciosul compulsiv - are intotdeauna argumente pentru a manca, este tentat sa faca mereu excese alimentare, are probleme cu somnul
Alimente recomandate: orezul brun, somonul, bananele, carnea de curcan, semin ele de floarea soarelui.
Alimente interzise: tot ce contine multe proteine, cofeina.


Mancaciosul impulsiv - are tendinta sa manance atunci cand nu ii este foame, este mereu distrat, dezorganizat, mereu in intarziere, inclusiv cu masa.
Alimente recomandate: biftecul, pestele, carnea de pui si de curcan, ouale, ovazul, ceaiul verde.
Alimente interzise: tot ce contine o cantitate mare de carbohidrati sau de zahar.

Mancaciosul compulsiv-impulsiv - are caracteristici ale ambelor categorii pe care le combina, gandindu-se mereu la mancare, indiferent daca ii este sau nu foame.
Alimente recomandate: ceaiul verde in mod special.
Alimente interzise: cofeina, proteinele si carbohidratii in exces.

Mancaciosul emotional - este inclinat spre anxietate, ii place sa manance confortabil, este adesea plictisit, se simte singur sau are o stima de sine scazuta. Sufera de afectiuni depresive, de migrene.
Alimente recomandate: ouale, macroul, ficatul, nucile, brocoli.
Alimente interzise: nu exista alimente care trebuie evitate in mod special, insa lipsa somnului este un factor negativ.

Mancaciosul anxios - are adesea tensiune musculara, isi musca unghiile si are dureri de cap frecvente. Poate avea si palpitatii pe fondul unor afectiuni cardiace. De obicei este timid si nu se simte in largul sau atunci cand este inconjurat de multa lume.
Alimente recomandate: cerealele integrale, produsele lactate, citricele, spanacul, migdalele, lintea, nucile, suplimentele pe baza de omega 3-6-9.
Alimente interzise: alimentele pe baza de proteine animale.

In ciuda exactitatii cu care specialistul american isi sustine teoria, viziunea sa asupra dietelor de slabire a fost aspru criticata de multi nutritionisti. Acestia din urma accepta ideea ca multe probleme de greutate sunt legate de personalitate, insa considera ca o dieta potrivita tine in primul rand de adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase mai curand decat a unor alimente propriu-zise.

Va recomandam sa mai cititi si:

Femeia: frumusete si relaxare

Alimentatie sanatoasa
Secretul alimentatiei
Secretul alimentatiei - enzimele
Cel mai sanatos mod de a manca somonul
Logica darama din nou miturile culinare
Carbohidratii si tineretea
100 de alimente fara calorii
Scaderea nivelului de colesterol
Alimentele care va ajuta sa dormiti mai bine
Cafeaua ne ajuta sa traim mai mult
Cat este de nesanatos sa...
Salata verde - regina legumelor
Iaurtul - un aliment minune?
Vinul rosu, poate trata paradontoza?specialistul raspunde
Ce fel de paine sa mancam?
Magneziul previne infarctul
25 de secrete pentru o viata mai lunga
Vitaminele pilule: avertismentul specialistilor
Alimente miraculoase care mentin sanatatea
Bananele, un aliment perfect

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII