Cele 7 minuni ale Romaniei

Cele 7 minuni ale Romaniei

Cele 7 minuni ale Romaniei

  • Atestata documentar inca din anul 1710, Gura Portitei este, probabil, ultima plaja virgina de pe litoralul romanesc. Ca sa ajungeti acolo, trebuie sa mergeti cu bacul o ora intreaga, insa nu se aseamana cu nici o alta plaja, mai ales ca in partea ei stanga, se gaseste apa dulce a Deltei Dunarii.

1. Retezat - Specii unice in lume

"Fenomene naturale perfect explicabile", spun geologii despre mai toate minunile naturale ale Romaniei. Probabil asa si este. Dar Retezatul are 90 de specii de plante care nu se gasesc niciunde in lume si 185 de specii de pasari, iar Delta este cel mai bine conservata din Europa, in timp ce in Apuseni se afla cel mai mare fenomen carstic din Europa. Si toate se regasesc intro singra tara. Parcul national Retezat a ratat intrarea in minunile naturale ale lumii, dar este fara indoiala o destinatie de vis.

Aici exista peste 80 de lacuri (aproximativ 38% din lacurile glaciare de pe teritoriul Romaniei) asezate pe granit si formate din fosti ghetari, toate cu o adancime de pana la 29 de metri. Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar, in timp ce Zanoaga este cel mai adanc din Romania. Taul Agatat este locul instalat la l altitudine de 2.250 metri si multi turisti au impresia ca zboara daca il privesc. Retezat este binecunoscut si pentru diversitatea sa florara; dintre cele 1.200 de specii de plante existente in aceasta rezervatie, 90 nu mai pot fi vazute in alt loc din lume.

2. Sfinxul si Babele - sculpturi ale naturii

Sfinxul este situat la 2.216m pe Platoul din Muntii Bucegi, si atrage prin forma umana pe care natura a sculptat-o de-a lungul timpului. Insa, natura nemultumindu-se doar cu atat, parca a suflat peste el si un strop de personalitate. Bine pozitionat, cu o privire aspra, el da impresia ca supravegheaza acele plaiuri.

Babele, ciudate si interesante, ele atrag turistii datorita formei unice. Pe acest platou, natura a modelat aproape toate stancile din imprejurimi, insa mai are de lucru pana sa le dea forma finala. Babele au aspectul unor ciuperci gigantice, dar poate peste vreo 300 de ani, urmasii nostri o sa poata distinge siluetele unor doamne.

De-a lungul timpului, in jurul Sfinxului si al Babelor s-au tesut legende si s-au invartit zeci de teorii mitologice, nastrusnice sau doar amuzante. Unii afirma ca n-ar fi naturale, ci modelate cu har si interes de mana omului, altii ca "pietrele" din varf de munte emana energii pozitive nemaiintalnite care au aparat tara - fara nicio indoiala - urme ale unei civilizatii extraterestre.

3. Delta Dunarii

Un tinut exotic, cu peste 1.200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica si ihitiologica , Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, acoperind o suprafata de peste 2.500 km2. In anul 1991, UNESCO a inclus Delta Dunarii, cea mai noua forma de relief din Romania, ferita de "progresul industrializarii",printre rezervatiile biosferei. Suprafata Deltei creste anual cu 40 de metri prin depunerea celor 60 de milioane de tone de aluviuni aduse de fluviu.

4. Gura Portitei - Galapagos de Romania

Atestata documentar inca din anul 1710, Gura Portitei este, probabil, ultima plaja virgina de pe litoralul romanesc. Ca sa ajungeti acolo, trebuie sa mergeti cu bacul o ora intreaga, insa nu se aseamana cu nici o alta plaja, mai ales ca in partea ei stanga, se gaseste apa dulce a Deltei Dunarii. In luna Iunie, cand broastele testoase isi depun ouale, pe aceasta plaja puteti vedea carduri intregi care se plimba in voie, nederanjate de atentia turistilor. Toti cei care au vizitat Gura Portitei, o fasie ingusta de nisip, au plecat de acolo cu gandul ca se vor intoarce in unul dintre cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii.

5. Vulcanii noroiosi - Lava neagra

Rezevatie naturala de tip geologic, intinsa pe 30 de hectare, vulcanii noroiosi sunt localizati in Subcarpatii de Curbura (Buzau). Formatiunile au aparut datorita eruptiilor de gaze din pamant care antreneaza spre suprafata namol si apa. In zona sunt cunoscuti sub denumirea de pacle, insa in interiorul lor se produc procese similare ca si in vulcanii adevarati.  Conurile nu depasesc 5-6 metri inaltime, iar asa-zisa lava este aruncata pe o suprafata mica.

Odata ajunsi in zona vulcanilor noroiosi, turistii sunt surprinsi de o senzatie neobisnuita. Cand este innnourat, platoul arid cu milioane de crapaturi si torenti adanci separati de creste, seamana cu un peisaj lunar. Iar daca aparae soarele, locul pare desprins dintr-un plin desert african, deoarece noroiul uscat vireaza imediat din gri inn galben deschis.

De fapt, noroiul nu este altceva decat un amestec de gresii, cuartite, ghipsuri, argile, calcare si urme de petrol, antrenate din adancuri de gazele naturale ce provin de la peste 3.000m adancime si care trec printr-un sol argilos, combinandu-se cu apa din panza freatica. Mai departe de zona cu cratere, acest taram aparent ostil vegetatiei, este inconjrat de o explozie verde de natura salbatica. Paduricea de liliac aflata in interiorul rezervatiei Vulcanii Noroiosi este poate la fel de frumoasa si de interesanta precum vulcanii insisi.

6. Cetatile Ponorului - Apa de peste 10.000 de ani

In Muntii Apuseni se afla cel ma imoresionant fenomen carstic din Europa de Sud-Est: un munte de piatra de 76m are la baza o apa pura, glaciara care si-a gasit refugiu aici acum 10.000 de ani.

Numit si Everestul speologiei, pestera Cetatile Ponorului are o galerie principala de 2 km lungime, activa, in care poate cel mai mare rau subteran din tara curge formand cascade, repezisuri si valtori.

7. Marginimea Sibiului

Revista Forbes o considera cea mai romantica zona de acoturism din lume. La 400m peste nivelul marii, respirati un aer perfect, iar capitele de fan sunt pese tot. In aceste locuri de vis, traditiile sunt puse la mare cinste de catre locuitori. Zona este alcatuita din 18 sate, cu centrul la Salistea, toate avand o mostenire etnologica, arhitecturala si isrotica unica.

Cea mai veche asezare este Rasinari din anul 1204, urmata de Talmaciu (1138), Orlat (1322) si Salistea (1354). Prin aspectele sale de cultura materiala si spirituala, Marginimea Sibiului se inscrie intre cele mai vechi vetre ale etnogenezei romanesti. Nunta traditionala din Sibiel, peisajele Marginimii, ospitalitatea oamenilor si vechimea agroturismului, au adus Marginimii Sibiului premiul "Golden Apple", Oscarul turismului.427 km din Oslo).


Mai cititi si:

Asia
Seychelles, paradisul pe pamant
Singapore sau Orasul Leilor
Dubai sau opulenta araba
Petra – o lume sapata in piatra
Obiective turistice si experiente de neuitat in China
Resorturi in Maldive

Grecia
Legenda si mit intr-un paradis terestru – Insula Corfu
Itinerar de lux in insula Creta
10 obiective care merita vazute in insula Zakynthos
Insula Thassos, impresii de calatorie
Zile de vacanta in Heraklion (insula Creta)
6 obiective care merita vazute in Grecia
Obiective si hoteluri de lux in Grecia
Itinerar de lux in insula Creta (2)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. dorian pop
    dorian poptrimis la 5/5/2011

    Oare a-ti fost lace tatile dacice culminind cu Sarmisegetuza Regia sa vedeti sanctuarul construit de uriasi dupa parerea mea mostenit de daci unde timpul se calcula exact ca acum?Avem bogatii istorice extraordinare care sunt lasate sa nu fie vazute va intrebati de ce ?

    Raspunde la acest comentariu
  2. dan
    dantrimis la 1/5/2011

    Retezatul,Sfinxul si Babele, Apusenii,sunt locuri absolut superbe pe care sunt foarte mandru ca le-am vizitat,recomand celor care nu au reusit sa le vziteze inca sa o faca pentru-ca nu vor regreta.Avem o tara cu potential turistic excelent ,dar din pacate nu stim sa gestionam acest potential in mod corect si profitabil pentru noi.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII