Jurnal de calatorie - New York - ep.2

Jurnal de calatorie - New York - ep.2

Jurnal de calatorie - New York - ep.2

  • Creatie a lui Rockefeller Jr, care s-a pomenit cu o imensa mostenire (cladita de tatal sau pe baza monopolului de petrol si titei) si care nu impartasea vederile afaceriste ale tatlui sau  ansamblul este cea mai mare investitie imobiliara total privata din timpurile moderne. La inceput Junior a dorit sa construiasca o cladire pentru opera, care sa gazduiasca Metropolitan Opera, o investitie sindicalizata.

Ziua 2 am dedicat-o Centrului Rockefeller. Rockefeller Center (sau Plaza) este un ansamblu de 19 cladiri si care se intinde pe apx. 89.000 de mp.

 

Creatie a lui Rockefeller Jr , care s-a pomenit cu o imensa mostenire (cladita de tatal sau pe baza monopolului de petrol si titei) si care nu impartasea vederile afaceriste ale tatlui sau  ansamblul este cea mai mare investitie imobiliara total privata din timpurile moderne. La inceput Junior a dorit sa construiasca o cladire pentru opera, care sa gazduiasca Metropolitan Opera, o investitie sindicalizata. Ca urmare a crahului financiar din 1929 si a multiplelor tergiversari ale celor de la Metropolitan, acesta s-a razgindit si a hotarit sa construiasca si sa finanteze singur ansamblul imobiliar care astazi este Rockefeller Center.

14 dintre cele 19 cladiri sunt construite in stil Art Deco, iar restul de 5 (dedicate Europei) sunt construite in stil international.

Printre cele mai cunoscute cladiri se numara Radio City Music Hall ( cunoscuta la vremea constructiei sale ca cea mai mare si mai opulenta sala de teatru) sau Cladirea GE sau RCA (aflata la adresa 30 Rockefeller Center  sau mai scurt si mai cunoscut  30 Rock ) al carei acoperis (Top of the Rock) este celebru mai ales datorita fotografiei din 1932 a lui Ebbets cu muncitorii care isi iau pranzul (dati o cautare pe google images si va lamuriti imediat!) pe o bara metalica, la inaltime. Ultima este de altfel si sediul televiziunii NBC (show-urile Late Night with David Letterman sau Saturday Night Live va spun ceva??). In fata acestei cladiri este de fapt situata Rockefeller Plaza  locul unde se amplaseaza an de an celebrul brad de Craciun din NY si unde iarna se amenajeaza la fel de celebrul pationoar in aer liber (vara este un ansamblu de restaurante).

Noi am avut un tur cu ghid  si il recomand  doamna avea un discurs spumos, condimentat cu barfe despre Rockefeller si chiar stia despre ce vorbea. In tot cazul, climax-ul turului este drumul cu liftul pina sus pe acoperis, pe Top of the Rock  va imaginati? Nu panorama NY-ului vazuta de sus care este intr-adevar spectaculara, ci mai degraba drumul cu liftul care de altfel a fost deliciul copiilor. Liftul este unul de viteza, partea de sus este transparenta (este de fapt un ecran transparent de cristale lichide) astfel incit poti vedea cum urci  insa in acelasi timp acoperisul liftului este si un ecran pentru transmisii (inregistrate) NBC. Calatoria cu liftul  pentru ca este intr-adevar o calatorie!  este acompaniata de culori si sunet  muzica, voce  care iti distrage atentia de la faptul ca liftul urca cu o viteza ametitoare  si abia cind cobori din el realizezi ca ti s-au infundat urechile si parca ai un oarecare vertij... Gasiti pe youtube inregistrari ale acestei calatorii ca sa va faceti o idée.

 

Din lipsa de idei mai bune, masa am servit-o la un TGIF (Thanks God is Friday) pe 5TH Avenue, iar seara am incheiat-o in Times Square  care de altfel a devenit preferata mea  m-am bucurat de ea si de faptul ca stateam acolo, ca un copil  cu toate simturile.

Cititi intreg Jurnalul:

Jurnal de calatorie - New York - ep.1
Jurnal de calatorie - New York - ep.2
Jurnal de calatorie - New York - ep.3
Jurnal de calatorie - New York - ep.4
Jurnal de calatorie - New York - ep.5
Jurnal de calatorie - New York - ep.6
Jurnal de calatorie - New York - ep.7 (si ultimul)

Mai multe detalii despre New York veti gasi aici:

https://www.iloveny.com/
https://www.nycgo.com/

America de Nord
Santa Fe, New Mexico, USA
Top 10 obiective turistice in New York
Regiunile de coasta si alte atractii turistice in Oregon
7 atractii turistice de vis in California

America Latina
Top 10 atractii turistice in Brazilia
Machu Picchu sau natura imblanzita de om
Luna de miere in Republica Dominicana
Havana  comoara vie a Cubei

 Forum unde comentam cu placere

 Super Calatorii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII