Jurnal de calatorie - New York - ep.4

Jurnal de calatorie - New York - ep.4

Jurnal de calatorie - New York - ep.4

  • Ziua a 4 a inceput cu cer innorat si cu ceva ceata  motiv pentru care am amanat sa urcam pe Empire State Building si am hotarat sa vizitam locul unde odata s-au inaltat cele doua turnuri gemene distruse in atacul terorist de la 11 septembrie si apoi sa ne plimbam pe Wall Street si sa respiram aerul incarcat de  bogatie

Ziua a 4 a inceput cu cer innorat si cu ceva ceata  motiv pentru care am amanat sa urcam pe Empire State Building si am hotarat sa vizitam locul unde odata s-au inaltat cele doua turnuri gemene distruse in atacul terorist de la 11 septembrie si apoi sa ne plimbam pe Wall Street si sa respiram aerul incarcat de  bogatie.

Cu o zi inainte descoperisem langa hotel o locatie Dean and Deluca (poate va mai amintiti serialul de pe TVR de acum cativa ani Felicity??)  unde in sfarsit am gasit un mic dejun asa cum ne-am dorit  cu omleta, croissante proaspete, muffins cu afine, cappuccino bun (cu spuma de lapte!), ciocolata calda si gogosi, ultimele doua  articole preferatele copiilor.

Prin urmare, cu burta plina, am pornit catre Ground Zero. Mare lucru nu poate fi vizitat in momentul asta  exista un proiect ambitios care include un Memorial (despre care exista in SUA o mare dezbatere mass-media intrucit se pare ca va exista o taxa de 25 de usd pentru vizitare  prin urmare cei care si-au pierdut acolo o ruda sau un prieten, ar urma sa plateasca 25 de usd ca sa comemoreze persoanele disparute in acel loc ) ce se vrea inaugurat in septembrie anul acesta. Pe locul  gemenilor se va ridica un ansamblu de cladiri care va avea in centru cladirea World Trade Center  inaltimea ei va fi aproximativ aceeasi cu cea a fostului WTC; ca element aditional va avea o antena, ceea ce va face ca inaltimea totala a cladirii sa fie de 1776 de picioare, adica egala cu anul in care s-a semnat Declaratia de Independenta a SUA. Acestei cladiri i se vor mai adauga inca 5 turnuri, plus Memorialul.

Nu am sa insist mult asupra acestui loc  oricum s-a scurs multa cerneala pe tema atacurilor teroriste  tot ce spune este ca in acest loc am simtit multa tristete, motiv pentru care nu am zabovit mult in zona.

Mergand pe jos, intr-o plimbare lejera, am ajuns la capatul altei strazi faimoase: Wall Street.

Wall Street este de fapt denumirea generica a districtului financiar din New York si in acelasi timp este adresa Bursei de Valori din New York (New York Stock Exchange sau NYSE)  cea mai mare (v-ati obisnuit déjà cu superlativele in NY, nu??) bursa de valori din lume (criteriul fiind capitalizarea pietelor companiilor listate la NYSE). Acesta este locul unde s-a declansat marea criza financiara din octombrie 1929, la scurta vreme dupa ce un mare economist scolit la Yale, pe numele sau Irving Fisher, asigura investitorii ingrijorati ca banii sunt in siguranta pe Wall Street (stiti expresia cu  dormiti linistiti ? probabil de aici vine inspiratia ).

Wall Street este putin atipica fata de restul strazilor din NY  este foarte ingusta, aproape ca poti spune ca nu are trotuare si este marginita de cladiri inalte  strada se termina in Trinity Church  o cladire veche in stil gotic (cu serviciu inca activ) care pare orecum artificial pastrata intre atatea cladiri modern.

Pe linga cladirea NYSE, Wall St gazduieste alte cladiri emblematice:

- Federal Hall - de fapt cladirea din prezent a fost construita pe locul originalei Federal Hall daramata in 1812, locul unde George Washington si-a depus juramantul de presedinte in 1789 si locul unde a fost introdusa pentru prima oara Constitutia (respectiv primele 10 amendamente)  Bill of Rights in Primul Congres al SUA

- Bankers Trust Buildings  un zgarie-nori cu o terminatie ciudata

- am inteles ca inspiratia pentru aceasta terminatie a fost Mausoleul din Halicarnas (una din cele 7 Minuni ale Lumii Antice) , respectiv varful clopotnitei bisericii St. Mark din Venetia. Bankers Trust, pentru care aceasta cladire a fost construita, a adoptat mai tarziu piramida ca simbol al sau.

- Trump Building  construita in numai 11 luni, aceasta cladire a fost la inceput sediul Bank of Manhattan Trust, devenita mai tarziu Chase Manhattan Trust si cunoscuta acum sub numele de Cladirea Trump. Cladirea a facut parte dintr-un fel de cursa de a construi cea mai inalta cladire din lume  planul era sa fie cu un picior mai inalta decat cladirea Chrysler, la vremea respectiva cea mai inalta cladire din lume. Insa Walter Chrysler nu s-a lasat  in secret, constructorii sai au asamblat in interiorul cladirii Chrysler o antena/spirala lunga de 38 m pe care mai apoi au montat-o pe cladire, distrugand astfel recordul de inaltime tocmai stabilit de Trump Building si linistind orgoliul domnului Chrysler.

- Sediul din SUA al bancii Deutsche Bank  ultima mare banca de investitii care are inca sediul central pe Wall St.

Si evident nu puteam sa nu mentionez ca tot pe Wall Street se afla si un sediul Tiffany s (locatia principala, cea din celebrul film cu Audrey Hepburn  Mic Dejun la Tiffany si se afla pe 5th Avenue)

Dupa ce am mancat prin apropiere, ne-am indreptat catre Seaport District ca sa luam un taxi acvatic. 

Cititi intreg Jurnalul:

Jurnal de calatorie - New York - ep.1
Jurnal de calatorie - New York - ep.2
Jurnal de calatorie - New York - ep.3
Jurnal de calatorie - New York - ep.4
Jurnal de calatorie - New York - ep.5
Jurnal de calatorie - New York - ep.6
Jurnal de calatorie - New York - ep.7 (si ultimul)

Mai multe detalii despre New York veti gasi aici:

https://www.iloveny.com/
https://www.nycgo.com/

America de Nord
Santa Fe, New Mexico, USA
Top 10 obiective turistice in New York
Regiunile de coasta si alte atractii turistice in Oregon
7 atractii turistice de vis in California

America Latina
Top 10 atractii turistice in Brazilia
Machu Picchu sau natura imblanzita de om
Luna de miere in Republica Dominicana
Havana  comoara vie a Cubei

 Forum unde comentam cu placere

 Super Calatorii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII