Jurnal de calatorie - New York - ep.3

Jurnal de calatorie - New York - ep.3

Jurnal de calatorie - New York - ep.3

  • In ziua a treia am programat vizita la Gradina Zoologica din Bronx. Am intrebat la hotel la ce statie de metrou trebuie sa coboram si am pornit astfel si in prima calatorie cu metroul prin New York.

In ziua a treia am programat vizita la Gradina Zoologica din Bronx. Am intrebat la hotel la ce statie de metrou trebuie sa coboram si am pornit astfel si in prima calatorie cu metroul prin New York.

Profit de ocazie sa va spun si citeva lucruri aflate despre acesta  de departe cel mai intins circuit de metrou  am citit ca are peste 1070 km de cale ferata, nenumarate statii (peste 450!!) si deserveste zilnic peste 5 milioane de persoane (in zilele de lucru...)!

Statiile de metrou mi s-au parut si ele foarte curate (mi s-a parut haios ca in statii erau amplasate cosuri mari de gunoi pe care scria  litter stops here!  adica gunoiul se opreste aici... )  iar pe masura ce ne aproiam de Bronx, distantele dintre ele mi se pareau din ce in ce mai mari. Cind am ajuns la statia indicata nu mai era nimeni in vagonul de metrou  pe peron era insa un barbat (de culoare) care tocmai vroia sa se urce in metrou  ne-a vazut pe noi cu 2 copii mici si a intrat in vorba, intrebandu-ne daca mergem la Zoo. Cand i-am spus ca da, ne-a spus ca nu am coborat la statia corecta (retineti ca noi nu-l intrebasem nimic!)  ar fi trebuit sa coboram cu 2 statii in urma  de aici pana la Zoo ar fi trebuit sa mergem 9 strazi, de la statia indicata de el doar 2... ne-a explicat ca trebuie sa coboram, sa luam trenul in sens invers (si sa ne grabim, ca trenul vine cam in 10 minute ), sa coborim apoi dupa 2 statii si imediat vom vedea intrarea in Gradina Zoologica; va dati seama ca in timp ce el a stat sa ne spuna noua toate astea, trenul in care el vroia sa se urce, plecase déjà... si totusi a stat sa ne explice ce trebuie sa facem. Ne-a spus ca ne-a vazut cu copii mici si de asta ne-a spus; pe noi insa amabilitatea lui ne-a surprins atat de tare, in mod placut evident, incat nu mai stiam cum sa-i multumim!  Va garantez ca asa ceva nu ni s-ar fi intamplat nicaieri in Europa&

In fine, am ajuns la statia indicata si de acolo intrarea in Zoo era chiar la 2 blocuri distanta.

Bronx Zoo este cea mai mare gradina zoologica amplasata intr-o zona metropolitana  se intinde pe mai mult de 100 de hectare si re-creeaza, in mare parte, habitatul natural al animalelor. Deschisa pentru prima oara in 1899 Bronx Zoo a fost la inceput caminul a peste 800 de animale  in prezent gazduieste peste 4000, multe din ele specii pe cale de disparitie sau specii amenintate cu disparitia. Este una din cele mai frumoase gradini zoologice pe care le-am vazut si de departe cea mai mare. De asemenea organizata foarte bine  in sensul ca pentru copii de ex, poti inchiria un fel de carucioare (simple sau duble) si drept urmare nu trebuie sa te cari cu al tau, exista un complex de restaurante (un mix de fast food-uri, insa gasesti si salate, fructe etc, daca esti in cautare de hrana sanatoasa), numeroase magazine de suveniruri (spre disperarea parintilor!), locuri de odihna si toalete sclipitor de curate!

Biletul pe care l-am cumparat noi (tot on-line, de pe site-ul Gradinii Zoologice) ne permitea accesul la majoritatea atractiilor din Zoo (pe care altfel le platesti separat)  ca de pilda acces la expozitia de fluturi (Butterfly Garden), la cinematograful 6D, la gorile (Congo Gorilla Forest) sau la Wild Asia Monorail (cu care de altfel ne-am inceput vizita)  un fel de trenuletz care te plimba in jurul partii din Zoo dedicata animalelor asiatice si care a fost deliciul de inceput al copiilor. De asemenea distractiva a fost si Children s Zoo  o parte interactiva a gradinii zoologice cu animale domestice  unde copiii pot hrani animalele, le pot mangaia sau se pot fotografia artistic, in fan, cu gainile in bratze!

 

Si pentru cine este interesat, aici este locul in care poti face plimbari cu camila, mai ceva ca in Egipt!

Sigur ca puii de tigru (pentru denumirea carora s-a facut o intreaga campanie de marketing - in final copiii au votat numele acestora), ursul polar jucaus, spectacolul hranirii focilor sau al pinguinilor (la ore fixe, in fiecare zi)  au fost pentru ei (ca si pentru noi) super-distractii  mi-a placut mult ca totul este astfel amplasat incit poti admira animalele foarte bine (de parca ai fi intr-un safari  si poti face poze super!) si nu ai, aproape deloc, impresia ca animalele sunt tinute acolo in captivitate...

 

 

Am incheiat vizita pe seara, cand oricum Gradina se inchidea, noi eram rupti de oboseala (suna cunoscut, nu??) - dar cum ziua nu se incheiase, ne-am gandit ca mai aveam timp sa punctam un obiectiv emblematic pentru New York  Grand Central Terminal&

Am vazut statia asta de atatea ori in filme, reclame (va amintiti reclamele faimoase cu cate un flash mob??) incat cred ca eram in stare sa o desenez din memorie...

Grand Central Terminal este cea mai mare statie de tren din lume (dupa numarul de platforme si anume 44) si s-a deschis pentru prima oara in 1871. Cladirea in sine a fost demolata si reconstruita pe parti intre 1903 si 1913. Liniile de tren se intind pe doua niveluri, ambele sub nivelul pamantului. Pe langa acestea, in Grand Central se gasesc multe restaurante (Dining Concourse)  precum si o galerie cu mai multe de 40 de magazine.

Principalul loc de intalnire, Centrul de Informatii  faimos si el  are ca simbol un ceas cu 4 fete  cred ca este cel mai recognoscibil simbol legat de Grand Central - fiecare facuta din opal; ceasul este estimat (atat de Christie s cat si de Sotheby s) ca avand o valoare undeva intre 10 si 20 milioane de USD. Alt ceas faimos este cel amplasat pe fatada cladirii statiei  contine cel mai mare exemplar de sticla Tiffany s si este inconjurat de un grup de sculpturi reprezentand zeii antici  Minerva si Mercur alaturi de eroul Hercule. La vremea la care acest ansamblu sculptural a fost dezvelit  in 1914  a fost considerat cel mai mare din lume avand peste 14 m inaltime si peste 4 m diametru (in jurul ceasului).

Statia in sine este si ea o opera de arta  tavanul decorat cu elemente astronomice, candelabrele imense din sticla, scarile maiestuoase si vitrinele stralucitoare ale magazinelor te trimit cu gandul mai degraba la un muzeu decat la o statie de tren& eu una am fost foarte impresionata si aproape ca mi-as fi dorit sa fiu si eu un calator asemenea celor care se grabeau in toate directiile.

Grand Central Terminal este si ea  National Historical Landmark  si a fost declarata astfel in 1976.

Seara s-a incheiat, cum altfel??, cu un mic popas in Times Square (ce sa-i faci, a fost tot timpul in drumul nostru catre hotel... ) si apoi la hotel.

Cititi intreg Jurnalul:

Jurnal de calatorie - New York - ep.1
Jurnal de calatorie - New York - ep.2
Jurnal de calatorie - New York - ep.3
Jurnal de calatorie - New York - ep.4
Jurnal de calatorie - New York - ep.5
Jurnal de calatorie - New York - ep.6
Jurnal de calatorie - New York - ep.7 (si ultimul)

Mai multe detalii despre New York veti gasi aici:

https://www.iloveny.com/
https://www.nycgo.com/

America de Nord
Santa Fe, New Mexico, USA
Top 10 obiective turistice in New York
Regiunile de coasta si alte atractii turistice in Oregon
7 atractii turistice de vis in California

America Latina
Top 10 atractii turistice in Brazilia
Machu Picchu sau natura imblanzita de om
Luna de miere in Republica Dominicana
Havana  comoara vie a Cubei

 Forum unde comentam cu placere

 Super Calatorii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII