Jurnal de calatorie - New York - ep.7 (si ultimul)

Jurnal de calatorie - New York - ep.7 (si ultimul)

Jurnal de calatorie - New York - ep.7 (si ultimul)

  • Ultima zi in New York a fost una de plimbare.. Din cauza cetii din ultimele zile si a vremii inchise, tot amanasem vizita pe Empire State Building  din pacate nici ultima zi nu a fost una mai buna din punctul de vedere al vremii  inca de dimineata ceata plana desupra orasului.

Ultima zi in New York a fost una de plimbare.. Din cauza cetii din ultimele zile si a vremii inchise, tot amanasem vizita pe Empire State Building  din pacate nici ultima zi nu a fost una mai buna din punctul de vedere al vremii  inca de dimineata ceata plana desupra orasului.

 

Cu toate astea, am hotarat sa urcam si sa vedem ce se poate.. dar inainte de a ajunge la cladire am facut o mica plimbare pe 5th Avenue. Am pornit dinspre celebra cladire cu arhitectura triunghiulara, Flatiron Building.

Original denumita Cladirea Fuller, a fost terminata in 1902 (la vremea respectiva era printre cele mai inalte cladiri din oras) si se afla la intersectia dintre 5th Avenue, Broadway si 22nd St. Flatiron Bulding marcheaza inceputul Ladies Mile Historic District (un district care cuprinde 440 de cladiri si care in perioada dintre Razboiul Civil si Primul Razboi Mondial gazduia unele din cele mai faimoase magazine universale ca Lord & Taylor sau Bergdorf Goodman). Si aceasta cladire este National Historic Landmark (din 1989).

Cladirea a fost gandita ca un Palazzo Renascentist (dar pe verticala), in stilul Beaux-Art, de catre arhitectul Daniel Burnham. Cladirea are 22 de etaje (incluzand un Penthouse) si aproximativ 87 m inaltime. In prezent cladirea adaposteste birourile centrale ale mai multor edituri.

Pe 5th Avenue se gasesc faimoase boutiquri de moda  magazine ca Louis Vuitton, Tiffany s, Gucci, Prada, Fendi - sunt numai cateva din ele. Si totusi criza ultimilor ani a lovit si 5th Avenue  am vazut multe locatii "for rent".

Tot pe 5th Avenue se gaseste si un imens magazin Apple, dar si magazinele universale (de lux) Lord&Taylor, Bergdorf, Saks sau Barney s, dar tot aici poate fi gasita si Biblioteca Publica din NY.

De asemenea, 5th Avenues este ruta traditionala a celor mai celebre Parade din New York: St.Patricks Day Parade sau Macy s Thanksgiving Day Parade.

La intersectia dintre 5th Avenue si strada 34 se gaseste Empire State Building. Construita pe locul fostului Hotel Astoria (care la randul lui fusese construit pe locul fostei case a lui Caroline Schermerhorn Astor). Declarata National Landmark in 1986, cladirea are 102 etaje si este a treia cea mai mare cladire (zgarie-nori) din SUA . Mai mult de 40 de ani a fost cea mai inalta cladire din New York (de la terminarea ei in 1931) si a fost depasita de cladirea World Trade Center; insa dupa atentatul din 11 septembrie 2001, cand WTC s-a prabusit  a devenit din nou cea mai inalta cladire din New York.

Cladirea a fost construita in 16 luni - la ea au lucrat mai mult de 3400 de muncitori, in marea lor majoritate emigranti din Europa dar si foarte multi muncitori amer-indieni (tribul Mohawk) adusi dintr-o rezervatie de langa Montreal. Si aceasta constructive a facut parte din cursa pentru construirea celei mai inalte cladiri din NY (va mai amintiti de Chrysler Building si de Trump Plaza  si ele  participante in aceasta cursa.). Castigatoarea cursei a fost evident Empire State Building.

Inaugurarea oficiala a cladirii a avut loc pe 1 mai 1931  cand presedintele SUA Herbert Hoover a aprins luminile de pe fatada printr-o apasare de buton tocmai din Washington D.C.! Ca o coincidenta amara, tocmai luminile de pe varful cladirii au fost folosite in anul urmator pentru a anunta Victoria presedintelui Roosevelt asupra contra-candidatului H. Hoover.

Cladirea a fost prima din lume care a numarat peste 100 de etaje  din 2007 cladirea este a doua din lume cea mai mare cladire de birouri apartinind unei singure entitati (prima fiind Pentagonul)  peste 21000 de angajati vin zilnic la munca aici.

Dar sa ma intorc la vizita noastra.. Pentru ca era o ceata densa care nu permitea admirarea New York-ului de la inaltimea Empire State Bulding, am ales mai intai sa vedem filmuletzul  exista un cinematograf gen Imax  un ecran foarte mare, putine fotolii care sunt mobile  proiectia reprezinta o  vizita cu elicopterul deasupra New Yorkului. Senzatia este una indeajuns de reala  privesti ecranul de foarte aproape, fotoliul se misca cu tine ca si cum ai fi in elicopter si ai admira totul de acolo  pentru noi a fost dragutz  pentru mezinul meu nu& dar cel mare a savurat experienta. Dupa film am urcat pina sus pe acoperis  desi biletul avea inscris pe el (disclaimer tipic American)  vizibilitate zero . Tot ce pot spune ca experienta personala este ca vizita pe Rockefeller Top of the Rock nu poate fi prea curand  detronata .

Ne-am intors la hotel devreme  aveam de facut bagajele. A doua zi de dimineata am preluat masina inchiriata si am pornit catre urmatoarea noastra destinatie: capitala SUA, Washington. 

Si m-am mai gindit sa va mai spun si pe scurt, citeva lucruri care m-au frapat/impresionat pe mine la New York:

- Femeile neworkeze, intr-o majoritate covarsitoare, poarta non-stop papuci tip flip-flop – am vazut femei imbracate business, casual, ba chiar si elegant la un moment dat (se pregateau sa ia cina de dinainte de spectacolul pe Broadway) dar care in picioare aveau flip-flop-shi

- In New York zgomotul este o constanta permanenta – poate singururl loc in care zgomotul se opreste/estompeaza este Central Park

- Traficul, fie el auto sau pietonal nu seamana cu nimic din ce am vazut eu prin capitalele europene – bine, nu stiu ce capitala europeana mai are in mijloc de oras drumuri cu minim 4 benzi pe un sens

- Impartirea strazilor mi s-a parut cea mai simpla cu putinta ca sa nu mai amintesc de cat de predictibila este (esti pe strada 7 – sigur dupa ea urmeaza strada 8 intr-un sens si strada 6 in sens invers!)

- imposibil sa te ratacesti in NY, dupa umila mea parere

- New Yorkul mi s-a parut neasteptat de curat – vorbesc desigur de partile batute de turisti – e drept insa ca educatia s-a facut cu amenzi usturatoare

- Magazinele din NY pentru mine au fost Raiul pe pamant..atita diversitate de produse, atitea posibilitati de alegere, nu am intilnit nicaieri in Europa - incepind cu magazinele alimentare si terminind cu cele de haine - as fi stat ore intregi numai ca sa privesc fiecare obiect de pe raft

- Si mi-a mai placut ceva - mi s-a parut ca new yorkezii nu au uitat niciodata de unde au plecat, ca au fost odata foarte saraci si ca orasul intreg a fost construit pe munca emigrantilor..

Cititi intreg Jurnalul:

Jurnal de calatorie - New York - ep.1
Jurnal de calatorie - New York - ep.2
Jurnal de calatorie - New York - ep.3
Jurnal de calatorie - New York - ep.4
Jurnal de calatorie - New York - ep.5
Jurnal de calatorie - New York - ep.6
Jurnal de calatorie - New York - ep.7 (si ultimul)

Mai multe detalii despre New York veti gasi aici:

https://www.iloveny.com/
https://www.nycgo.com/

America de Nord
Santa Fe, New Mexico, USA
Top 10 obiective turistice in New York
Regiunile de coasta si alte atractii turistice in Oregon
7 atractii turistice de vis in California

America Latina
Top 10 atractii turistice in Brazilia
Machu Picchu sau natura imblanzita de om
Luna de miere in Republica Dominicana
Havana  comoara vie a Cubei

 Forum unde comentam cu placere

 Super Calatorii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII