Jurnal de calatorie - Washington (1)

Jurnal de calatorie - Washington (1)

Jurnal de calatorie - Washington (1)

  • Am pornit catre Washington pe la ora 10  am luat micul dejun, am ridicat apoi masina (am facut un upgrade de masina fata de ce rezervasem noi  ne-am dat seama ca intr-o masina sedan nu o sa ne incapa bagajele& ) si am iesit relative usor din New York, catre autostrada.

Am pornit catre Washington pe la ora 10  am luat micul dejun, am ridicat apoi masina (am facut un upgrade de masina fata de ce rezervasem noi  ne-am dat seama ca intr-o masina sedan nu o sa ne incapa bagajele& ) si am iesit relative usor din New York, catre autostrada.

Nu cred ca am apucat sa va spun despre autostrazile pe care am mers - cred ca sunt visul oricarui sofer obisnuit doar cu Europa: nu cred ca am vazut mai putin de 4 benzi pe vreuna din ele, la care oricum se adauga minim o banda de viteza pentru  pull-car (adica o masina in care calatoresc mai multi oameni  de obicei colegi de serviciu, in ideea de a economisi carburant si de a nu creea aglomerari de masini in trafic). Iar cind se apropia o statie de taxare de exemplu, am numarat si 8 benzi pe sens!! (si cine a fost in weekend  catre Constanta stie ce inseamna sa ai multe statii de taxare& ). Si inca ceva  unele statii de taxare nu aveau neaparat personal operant la toate booth-urile  cele mai multe iti cereau suma exacta (in monezi) pe care le aruncai intr-o palnie si apoi puteai pleca mai departe&

Drumul pana la Washington e foarte frumos, chiar si numai vazut de pe autostrada; noi ne-am si oprit la un outlet pentru o mica sedinta de shopping si evident si sa luam pranzul. Planul ne-a fost insa putin dat peste cap de o amenintare cu bomba care a facut ca magazinele sa se inchida cit ai clipi din ochi& Dupa ce am fost condusi afara din restaurantul unde mancam (literalmente ni s-a spus sa iesim in acel moment din magazin!), am fost apoi condusi (si inchisi& ) in cel mai apropiat magazin si intr-un tirziu sfatuiti sa ne indreptam spre parcare si sa parasim incinta cit de repede putem& Noroc ca noi cam terminasem cumparaturile, asa ca am pornit din nou la drum.

In Washington (de fapt pe centura orasului) am intrat pe seara  GPS-ul fiind de mare ajutor, sau asa credeam atunci& asta pentru ca s-a dovedit ca sistemul de strazi din Washington ne-a dovedit, si pe noi si pe GPS-ul nostru& Noi veneam super-incantati de sistemul de strazi din NY unde orientarea este simpla si usoara  ei bine, totul devine foarte complicat in Washington sau asta este impresia pe care ne-a lasat-o  aceeasi strada se numeste intr-un fel pina la un punct, apoi se numeste altfel, iar dupa o vreme isi reia numele initial& Teoretic totul ar trebui sa fie simplu  strazile pe diagonala (asta privind pe o harta& ) poarta nume de state americane, cele de la est la vest au nume de litere (din alfabet) si cele de la nord la sud poarta  nume de numere&

Cert este ca ne-am invirtit 2 ore prin oras, pe centura, iar prin oras si intr-un tirziu am nimerit strada si hotelul& déjà eram rupti de oboseala, iar copiii dormitau& Hotelul a fost o surpriza placuta (Carlyle Suites)  camera mare + o chicineta total utilata (cuptor cu microunde, frigider, prajitor de paine, cafetiera, plita de aragaz, chiuveta + tacimuri, tigai si oale) care ne-a prins foarte bine pentru micul dejun. In apropiere am descoperit (a doua zi desigur) un magazin Safeway, asa ca ne-am si  mobilat frigiderul! O alta surpriza placuta a fost parcarea gratuita a hotelului.

A doua zi de dimineata ne-am trezit fresh si cu planul gata facut : vom vizita National Mall . Contrar parerii romanesti, National Mall nu este un super-magazin, respectiv asa se numeste ansamblul (de fapt este un parc national in aer liber) care incepe cu Lincoln Memorial si se termina la Capitoliu, cuprinzand West Potomac Park si Constitution Gardens. Ni s-a spus ca peste 24 de milioane de turisti viziteaza anual National Mall - mi s-a parut o cifra astronomica (oare dna. Udrea are pe undeva astfel de obiective de atins in programele dumneaei turistice???)

Intrucit de la hotel am aflat ca cel mai usor mijloc de locomotie este taxiul (ca pret si ca timp evident), ne-am urcat intr-unul. Era destul de devreme cind am ajuns noi la Lincoln Memorial  ziua era una superba, insorita si inca nu era asa de cald (in fine, problema nu este atit caldura, cit umezeala care o insoteste) dar déjà era ceva lume pe treptele Memorialului.

Mi s-a parut o constructie monumentala, strivitoare ca dimensiuni, iar statuia presedintelui Lincoln este ceva colosal. Memorialul este construit in stilul templelor grecesti (coloanele dorice, cine isi aminteste de la istoria antica??) si a fost construit in cinstea celui de-al 16-lea presedinte al SUA, Abraham Lincoln. Accesul in Memorial este permis 24 de ore din 24, cladirea fiind printre favoritele Institutului American de Arhitectura.

Statuia lui Abraham Lincoln (sculptor Henry Bacon) are aproape 6m inaltime - daca Lincoln ar sta in picioare, statuia ar avea peste 8.5m inaltime! In spatele statuii, pe perete, este gravat un epitaf in memoria presedintelui compus de Royal Cortissoz:  IN THIS TEMPLE AS IN THE HEARTS OF THE PEOPLE FOR WHOM HE SAVED THE UNION THE MEMORY OF ABRAHAM LINCOLN IS ENSHRINED FOREVER (In traducere libera: in acest templu, ca si in inimile oamenilor pentru care el a salvat uniunea, memoria lui Abraham Lincoln este pastrata cu sfintenie, pentru totdeauna).

De pe treptele Memorialului privelistea este superba - in mod normal privelistea este subliniata (si intregita as spune eu) de  "reflecting pool"  o piscina decorativa (cea mai mare din Washington, unde exista mai multe astfel de monumente) care din pacate in iunie 2011 a intrat in renovare  acum apa era inexistenta si intreaga piscina era un mare santier.

Memorialul Lincoln este in principal un simbol (si un loc sacru in acelasi timp) al luptei pentru drepturile civile - este locul unde, in 28 august 1963, peste 250,000 de oameni au ascultat faimosul speech:  I have a dream al doctorului Martin Luther King Jr.

De la Lincoln Memorial am pornit la pas prin parc. Am trecut pe linga Monumentul Eroilor din Vietnam. Langa Monument, un grup de voluntari lustruia marmura pe care stau inscrise numele tuturor eroilor cazuti la datorie si cu mare solicitudine raspundeau la orice intrebare pusa de turisti.

Copiii mei, in schimb, erau mult mai interesati de numeroasele veverite semi-imblanzite care impanzeau parcul. Tudor, cel putin, era fascinat  era prima oara cand vedea veverite asa de aproape si isi imagina ca ele vor sta chiar pe loc sa le mangaie.

In curand am ajuns la monumentul ridicat in partea diametral opusa Memorialului Lincoln, asa-numitul west-end, Memorialul Eroilor cazuti in Al Doilea Razboi Mondial. Monumentul este de fapt un ansamblu de 56 de stalpi (inscriptionati cu numele statelor americane) dispusi semi-circular si in mijloc o fantana arteziana. Catre sud si catre nord mai exista doua arcuri care leaga stalpii  reprezentand cele doua oceane, Atlantic si Pacific (numite Atlantic Arch si Pacific Arch).

Pentru noi (si nu numai) acest monument a reprezentat o oaza de racoare  asa ca am stat sa ne reculegem citeva minute bune.

Plimbarea din prima zi am incheiat-o la Casa Alba , resedinta presedintelui SUA. Spre deosebire de resedintele ambasadorilor americani din strainatate  eu am vazut citeva din ele, in marile capitale europene si ma gindesc ca mai toate arata cam la fel  care sunt super-pazite, la multe din ele nu ai acces in imediata vecinatate  aceasta pare sa fie total deschisa curiozitatii turistilor. Ne-am facut poze inclusiv asezati pe gardul resedintei si nu am fost singurii, ca sa nu mai spun ca pe strada din fata (inchisa totusi circulatiei auto)  era o ampla manifestare pro-Siria. Evident nu sunt atat de naiva incat sa-mi imaginez ca obiectivul nu este supra-supravegheat insa eu vorbesc de aparenta pe care o lasa  si anume ca resedinta si prin extensie desigur si institutia prezidentiala  este foarte tangibila, foarte aproape si deschisa catre public.

Pentru ca déjà picioarele copiilor cedasera, ne-am luat un bilet valabil 2 zile pe orice linie (din cele trei disponibile  rosu, galben, albastru) a autobuzului supraetajat Washington Sightseeing (Hop-on Hop-off). O paranteza:  la Washington, toate muzeele au intrarea libera, fara plata , insa aceste tururi cu busurile turistice mi s-au parut foarte scumpe  biletul valabil 48 de ore, per familie, a fost aproximativ 100 de dolari.

Cele trei linii acopera cam tot ce este de vazut in Washington  linia rosie (grand) este cea mai lunga si cuprinde cam toate monumentele din National Mall (incepe si se termina la Union Station), linia galbena acopera partea veche a orasului Georgetown si multe hoteluri , iar ultima, linia albastra acopera Cimitirul Arlington si Pentagonul. In ziua aceea am luat linia galbena pentru ca ne-a lasat in Dupont Circle, foarte aproape de hotel.

In respectiva seara urma sa facem o vizita unei prietene care locuieste intr-o suburbie a Washingtonului asa ca ne-am intors la hotel, am luat masina si am plecat. De ajuns am ajuns foarte usor (gps-ul sa traiasca!!) insa seara, la intoarcere, am patit fix la fel ca in prima seara, adica iar nu am nimerit strada si tot vreo 2 ore ne-am invirtit pina am nimerit hotelul...

Cititi Jurnal de calatorie in New York:

Jurnal de calatorie - New York - ep.1
Jurnal de calatorie - New York - ep.2
Jurnal de calatorie - New York - ep.3
Jurnal de calatorie - New York - ep.4
Jurnal de calatorie - New York - ep.5
Jurnal de calatorie - New York - ep.6
Jurnal de calatorie - New York - ep.7 (si ultimul)

America de Nord
Santa Fe, New Mexico, USA
Top 10 obiective turistice in New York
Regiunile de coasta si alte atractii turistice in Oregon
7 atractii turistice de vis in California

America Latina
Top 10 atractii turistice in Brazilia
Machu Picchu sau natura imblanzita de om
Luna de miere in Republica Dominicana
Havana  comoara vie a Cubei

 Forum unde comentam cu placere

 Super Calatorii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII