Nu deveni un ciberhondru

Nu deveni un ciberhondru

Nu deveni un ciberhondru

 • Ciberhondrii sunt acele persoane care cred ca pot diagnostica si trata orice boala, cu ajutorul internetului. Un ciberhondru, imediat ce are niste dureri, cauta pe google si isi pune singur diagnosticul. Nu deveni si tu o/un ciberhondra/u
Stii ce este un ipohondru? Vrei sa stiti daca esti si tu un/o ipohondru/a? Fa ACEST test.

Dar, sa trecem peste asta... pentru ca la orizont se profileaza o noua categorie: cea de ciberhondri.

Deci ce sunt ciberhondrii?

Ciberhondrii sunt acele persoane care cred ca pot diagnostica si trata orice boala, cu ajutorul internetului. Un ciberhondru, imediat ce are niste dureri, cauta pe google si isi pune singur diagnosticul.

Sa spunem ca aveti niste arsuri la stomac si cautati pe internet cuvantul 'arsuri stomac'. Numai pe google-ul romanesc, cautarea ne aduce peste 240.000 rezultate - iar un slalom vizual rapid pe rezultatul catorva pagini de rezultate - e naucitor, de la arsuri la stomac ajungi sa iti atribui singur zeci de boli, cancere terminale, citesti despre terapii de tot felul, medicamente care provoaca orbirea.. si chiar afectiuni cardiace sau reumatismale. Cu aceasta ocazie, din ipostaza de ciberhondru, ajungi sa iti inchipui ca ai oboseala cronica, sfarseala, o greutate peste limita admisa, colesterol marit, ficat mare, splina nefunctionala  ... si ca atare... ai probleme cu inima. De aici si pana la anxietate, drumul e foarte scurt.

Nu avem date despre numarul ciberhondrilor in Romania insa de curand, un studiu facut de un centru de sondare a opiniei publice in SUA (Harris Interactive Poll) - a aratat ca peste 160 de milioane de americani cauta informatii medicale pe internet. Dintre acestia, peste 85% sunt ciberhondri, adica fac acest lucru de peste 8 ori pe luna, diagnosticandu-se singuri, fara a consulta un medic.

In mod cert, informatia de pe internet ne face mai puternici, de multe ori reusim sa intelegem mai bine cum sa mancam mai sanatos si cum sa ne ferim de anumite boli ...Partea pozitiva nu e de neglijat.

Insa, multe din site-urile medicale sunt in acelasi timp si o problema pentru ca toate informatiile acestea medicale, pot sa conduca catre o mare tulburare si anxietate. Nu am sa uit niciodata ce mi-a spus un medic olandez, in momentul in care am plecat din cabinetul lui, dupa o mare depresie provocata de teama unui cancer mamar: Nu mai crede in doctorul Google...Ajunseseme acolo, dupa o indelungata practica de ciberhondru...

Sfatul este deci simplu: aveti incredere in medicul caruia ii treceti pragul. Nu il bombardati cu diagnostice si termeni medicali pe care i-ati invatat de pe Google. Un medic se poate simti blocat si descurajat. Acordati medicului timpul si increderea de care are nevoie pentru a va trata. Medicul Google nu are nici o responsabilitate si nici o compasiune ... medicul care va trateaza, are.

autor:  MZ. Redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Teste interactive

Despre depresie mai cititi:

Despre bolile contagioase ale copilariei, cititi neaparat:

Va recomandam sa mai cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

Daca va intereseaza ce mancati, trebuie sa cititi articolele de laFamilia Verde (interesata de problemele si dilemele ecologice ale prezentului)

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

Bolile copilului

 • Otita la copil 
 • Oreionul la copil 
 • Rubeola 
 • Alergiile 
 • Viermi si paraziti
 • Anemia la copil 
 • Varicela sau varsatul de vant 
 • Enurezisul sau cand copilul face pipi pe el" 
 • Meningita la copil 
 • Pojarul (rujeola) la copil 
 • Rahitismul la copil 
 • Obezitatea la copil 
 • Apendicita la copil 
 • Pneumonia la copil
 • ADHD-ul la copil (deficit de atentie/ hiperactivitate impulsivitate)
 • Conjunctivita la copil 

  Toate bolile copilului aici >


 • Comunitatea Desprecopii

  Toate Forumurile

  Peste 200.000 de membri inregistrati!

  Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Nu deveni un ciberhondru.

  intrebari

  Intrebari si raspunsuri

  Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

  Forumuri Recomandate

  PARENTING - sau despre meseria de parinte

  PARENTING - sau despre meseria de parinte

  Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
  Discutii generale

  Discutii generale

  LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
  Discutii generale

  Discutii generale

  LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
  Familia Verde

  Familia Verde

  Vrem sa ne aparam familia de asediul poluarii, si chimicalelor. Iubim natura si vrem sa traim cat mai natural putem. Pentru mai mult verde.

  Comentarii vizitatori

  Citeste toate comentariile

  Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

  Scrie un comentariu

  Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

  Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII