Bebelușii ale caror mame au fumat în timpul sarcinii au creier mai mic - efectele fumatului in sarcina

Bebelusii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii au creier mai mic - efectele fumatului in sarcina

Bebelușii ale caror mame au fumat în timpul sarcinii au creier mai mic - efectele fumatului in sarcina

Atunci cand vrei sa aduci pe lume un copil ai o mare responsabilitate. In primul rand trebuie sa renunti la fumat.

Fumatul în timpul sarcinii poate avea efecte negative asupra dezvoltării creierului copilului. Studiile au arătat că fumatul în timpul sarcinii poate reduce dimensiunea creierului fătului şi poate duce la probleme de dezvoltare cognitivă şi comportamentală la copii. De aceea, este recomandat să evitați fumatul în timpul sarcinii pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a copilului.

Fumatul în timpul sarcinii produce creier mai mic la copil

Bebelușii născuți din mame care au fumat în timpul sarcinii au creier mai mic până la vârsta de zece ani. Aceasta este concluzia unui studiu facut de Universitatea Erasmus din Rotterdam, Olanda.

Efectele nocive ale fumatului în timpul sarcinii persistă si pentru anii următori. Cercetătorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam au urmărit 2.704 de femei și copiii lor. 13,5% dintre ele au continuat să fumeze în timpul sarcinii. 8,8% s-au oprit imediat ce au aflat că sunt însărcinate. Cercetătorii au folosit o scanare RMN pentru a determina dimensiunea creierului și structura copiilor lor când aveau între 9 și 11 ani. Ce sa dovedit? Copiii mamelor fumătoare aveau un volum mai mic al creierului.

Mai puțină materie cenușie

Și nu numai atât: acei copii au avut, de asemenea, mai puțină materie albă (implicate în transmiterea semnalului între celulele creierului) și mai puțină materie cenușie (aici se află majoritatea celulelor creierului). Creierul lor pare să conțină, de asemenea, mai puține circumvoluții cerebrale profunde decât cele ale copiilor ale căror mame nu au fumat niciodată.

Mai multe probleme de comportament

Drept urmare a acestui studiu , cercetatorii sunt de parere ca acesti copii (ai mamelor care au fumat in timpul sarcinii) au un risc mare de avea si  dezavantaje cognitive. „În general, se poate spune că copiii cu creier mai mic au un IQ mai scăzut și mai multe probleme de comportament”, spune Runyu Zou, epidemiolog și primul autor al articolului.

Greutate mai mică la naștere din cauza fumatului

Se știa deja că fumatul în timpul sarcinii are consecințe negative pentru copil, precum o greutate mai mică la naștere. De asemenea, s-a demonstrat mai devreme că fumatul în timpul sarcinii are dezavantaje atunci când copilul creste mai mare. Acum se pare că și creierul este afectat.

Dezvoltarea creierului

Cercetătorii subliniază că nu au existat diferențe între copiii mamelor care nu au fumat niciodată și mamele care au renunțat la începutul sarcinii. Abia în timpul sarcinii începe cu adevărat creșterea și dezvoltarea creierului copilului.

Despre fumatul in timpul sarcinii si consecintele asupra bebelusului, citeste si;

Fumatul în timpul sarcinii poate provoca probleme de sănătate pe termen lung copiilor. Efectele sunt foarte serioase

7 consecințe ale fumatului în timpul sarcinii. Nu există NICI o SCUZĂ

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2023)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii 

autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2023
sursa - https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/07/roken-tijdens-zwangerschap-geeft-tien-jaar-later-kleinere-hersenen-bij-kind-a4138327

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII