Cât timp ar trebui să alăptăm un copil și ce lapte putem să îi dăm după 6 luni - important de știut

Cat timp ar trebui sa alaptam un copil si ce lapte putem sa ii dam dupa 6 luni - important de stiut

Cât timp ar trebui să alăptăm un copil și ce lapte putem să îi dăm după 6 luni - important de știut

Cât timp ar trebui sa alăptăm un copil si ce lapte putem sa ii dam dupa 6 luni - important de stiut, cu noile recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie din 2023.

veti citi
Cât timp ar trebui sa alăptăm un copil?
Depinde de situatia personală
Motive pentru a opri alăptarea
Înțărcarea copilului trebuie facută treptat
Când putem da lapte de vacă copilului și de ce?
In ce raport de diluare putem oferi lapte de vacă unui bebe de peste 6 luni?
Alergia la laptele de vacă

Cât timp ar trebui sa alăptăm un copil?

Nu există un răspuns oficial la unison la întrebarea despre cat timp ar trebui să alaptam un copil. În primul rând, este desigur despre ce vrea mama și ce funcționează. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) dă sfaturi generale conform căreia mamele ar trebui să-și alăpteze exclusiv copilul în primele șase luni și apoi să-l combine cu hrănirea suplimentară cel puțin până când copilul împlinește vârsta de doi ani. 

Daca bebe este inca alaptat, după șase luni, copilul poate si trebuie sa primeasca hrana suplimentară pe lângă laptele matern. Când bebelușul are cinci luni, poți deja să exersezi să dai primele gustari de antrenament.

Depinde de situatia personală

Depinde de mamă să stabileasca pana cand isi doreste sa isi alapteze copilul. Poate că in unele circumstante - mama nu mai poate alăpta sau la un moment dat mama prefera sa inlocuiasca laptele matern cu lapte formula. Nu este nici o problema daca bebe este alaptat doar 3 sau 6 luni... sau chiar o luna.  Chiar dacă ii dai doar colostru (in primele zile dupa nastere) – acesta este primul lapte matern – faci ceva foarte important pentru copilul tău: îi dai anticorpi esențiali împotriva infecțiilor.

Desigur, cu cat iti alaptezi copilul mai mult timp cu atat beneficiile pentru sănătate sunt mai mari. Atat pentru tine mami cat si pentru copilul tau. Pe lângă alimentație , sânul ii poate oferi și confort și siguranță.

Motive pentru a opri alăptarea

Este foarte diferit și personal când și de ce femeile încetează să alăpteze. Adesea, un motiv real este că le este greu să se combine alaptarea lui bebe cu munca lor.

Apoi dacă nu vrei neapărat să te oprești, dar simți că trebuie să renunți pentru că nu alaptarea nu merge bine, te dor sanii sau pentru că nu ai suficient lapte, ajutorul unei consultante în lactație poate face o mare diferenta. Uneori sfaturile primite de la o consultanta in alaptare rezolva situatia.

Daca insa alaptarea nu merge in continuare bine si iti provoacă prea mult stres, poate fi, de asemenea, o idee optima să optezi pentru hrănirea lui bebe cu biberonul.

Unele femei considera dupa cateva luni că e este suficient in incep sa isi doreasca mai multa libertate. Alte femei nu vor sa isi alapteze copilul din cand in cand pana cand acesta merge la scoala sau pana ii spune clar ca nu mai vrea. Alăptarea nu este doar nutriție, ci și un moment intim cu copilul tău sau o modalitate de a oferi relaxare sau confort. Acesta poate fi, de asemenea, un motiv pentru a continua. Fă ce ți se pare mai bine și nu trebuie sa iti pese de părerea celorlalți.

Înțărcarea copilului trebuie facută treptat

Dacă decizi sa opresti alăptarea, trebuie sa o faci treptat. Acest lucru durează două până la patru săptămâni. Cât de repede merge depinde de producția ta de lapte. Dacă opresti alaptarea prea devreme, risti sa faci o infecție  - mastita. Dacă trebuie sau doresti sa opresti imediat alăptarea, poti pompa și reduce acest lucru până când producția de lapte scade suficient. Poti sa inlocuiesti laptele matern cu lapte formulă sau alimente solide, în funcție de vârsta bebelușului tau.

Când putem da lapte de vacă copilului și de ce?

Laptele de vaca nu este recomandat pentru bebelusi pana la 6 luni - deoarece poate fi dificil de digerat si poate contine niveluri mai mari de proteine si sare decat laptele matern. De asemenea, laptele de vaca nu contine aceleasi cantitati de anticorpi si alte substante protectoare impotriva bolilor precum laptele mater. In plus, bebelusii au nevoie de un anumit tip de grasimi, care sunt mai bine furnizate de laptele mater. Este recomandat ca bebelusii sa primeasca exclusiv lapte matern sau formula pentru bebelusi pana la varsta de 6 luni, apoi pot fi introduse alimente solide si pot fi oferite si alte tipuri de lactate.

Dupa varsta de 6 luni, bebelusii pot incepe sa primeasca alimente solide si pot fi introduse si alte tipuri de lactate, inclusiv laptele de vaca, dar trebuie sa fie diluat sau amestecat cu apa sau cu cereale. Laptele de vaca nu este recomandat ca sursa principala de nutritie pentru copii sub varsta de un an, deoarece poate fi dificil de digerat si poate contine niveluri mai mari de proteine si sare decat laptele mater. Este recomandat sa se consulte cu un pediatru sau un nutritionist inainte de a introduce laptele de vaca in dieta unui copil sub un an.

In ce raport de diluare putem oferi lapte de vacă unui bebe de peste 6 luni?

Este recomandat sa se dilueze laptele de vaca inainte de a fi oferit unui bebelus dupa varsta de 6 luni. Raportul de diluare recomandat poate varia in functie de recomandarile medicului sau nutritionistului, dar un raport comun este de 1:3 (parti lapte de vaca diluat la 3 parti apa) sau chiar 1:4 pentru inceput. Este important sa se inceapa cu doze mici si sa se monitorizeze cum se adapteaza bebelusul la laptele de vaca diluat si sa se consulte cu medicul sau nutritionistul daca apar vreo problema sau daca bebelusul nu se adapteaza la el.

► Recomandarile pentru introducerea alimentelor solide si a altor tipuri de lactate pentru bebelusi dupa varsta de 6 luni sunt bazate pe ghidurile si recomandarile organizatiilor medicale si de nutritie.

Printre acestea se numara:

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) care recomanda ca alaptarea sa continue pana la varsta de 2 ani sau mai mult si ca alimentele solide sa fie introduse treptat dupa varsta de 6 luni.

Academia Americana de Pediatrie (AAP) care recomanda ca bebelusii sa primeasca exclusiv lapte matern sau formula pentru bebelusi pana la varsta de 6 luni, apoi sa fie introduse alimente solide si sa poata fi oferite si alte tipuri de lactate, inclusiv laptele de vaca, diluat sau amestecat cu apa sau cereale - citeste aici

European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) care recomanda ca bebelusii sa primeasca exclusiv lapte mater sau formula pentru bebelusi pana la varsta de 6 luni si sa fie introduse alimente solide treptat, si ca laptele de vaca sa poate fi introdus ca sursa de nutrienti dupa varsta de 6 luni.

Nota: Din cauza lipsei de formula pentru bebelusi, Academia Americana de Pediatrie (AAP) a declarat in Mai 2022 ca bebelusii mai mari de 6 luni pot avea lapte de vaca integral pentru o perioada scurta de timp in cazul unei urgente. Acest lucru "nu este ideal si nu ar trebui sa devina o rutina", a declarat AAP, precizand ca aceasta este o optiune mai buna decat diluarea formulei sau prepararea de formula pentru bebelusi acasa. Bebelusii sub varsta de 1 an nu ar trebui sa consume mai mult de 0,7 l de lapte de vaca integral pe zi si ar trebui sa consume alimente solide care contin fier sau sa ia un supliment de fier pentru a preveni anemia, a sfatuit AAP.

Alergia la laptele de vacă

Cea mai frecventă alergie alimentară la bebeluși este alergia la laptele de vacă, cunoscută și sub numele de alergie la proteinele din laptele de vacă.

Este o alergie dificilă, deoarece proteina din laptele de vacă apare în toate produsele lactate, inclusiv în laptele formula. Chiar și laptele matern poate conține cantități mici de proteine ​​din lapte de vacă.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate (c) 2023
Material redactat cu sfaturile dnei medic pediatru Stefana Zamfir
referinte

When should I start giving my baby cow's milk?
Babies over 6 months can have whole cow’s milk if formula is not available, experts say
What to Know About Cow’s Milk for Babies
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII