Un trend tot mai popular în Olanda: Gradinița la fermă - locul unde copiii iși petrec timpul cu activitați in aer liber și invață să iubească natura

Un trend tot mai popular in Olanda: Gradinita la ferma - locul unde copiii isi petrec timpul cu activitati in aer liber sanatosi si invata sa iubeasca natura

Un trend tot mai popular în Olanda: Gradinița la fermă - locul unde copiii iși petrec timpul cu activitați in aer liber și invață să iubească natura

In Olanda, tot mai mulți fermieri și horticultori sunt in plina re-organizare - si anume isi deshid gradinite in cadrul fermei.

Asadar, fermierul incepe ziua asa: „ Copii, puneti-va salopeta și bocancii, că azi ne vom ocupa de animale”. Copiii învață totul despre animale. Ce fel de zgomot fac animalele, ce mănâncă, ce le place și ce nu le place. Așa că învață multe prin joacă în timpul unei zile - fiind mereu pusi sa faca activitati in natura. Alte activitati sunt legate de legume. De pilda copiii sunt pusi sa culeaga legume si sa asiste la pregatirea unei supe delicioase...

Gradinita la ferma le ofera echilibru. La școală petrec adesea câteva ore în spatele ecranului lor, așa că nu avem tablete aici. Ne plimbăm cu ei prin pădure sau aprindem un foc. Copiii au voie să se murdărească aici. Ei văd găini care depun ouă, pui și apoi stau pe oua sa faca pui. Uneori un animal moare, așa că învață să facă față vieții și morții...

Un trend tot mai popular: Gradinita la ferma

In Olanda, tot mai mulți fermieri și horticultori sunt in plina re-organizarea - si anume isi deshid gradinite in cadrul fermei.

Daca in 2019 erau doar douăzeci de astfel de companii, acum sunt peste 400. Cifra de afaceri a crescut de la 4 milioane la 115 milioane de euro pe an. Majoritatea dintre ei au de a face cu liste de așteptare „substanțiale”.

Hai copile sa ne ocupam de animale sau sa ingrijim legumele

Asadar, fermierul incepe ziua asa: „ Copii, puneti-va salopeta și bocancii, că azi ne vom ocupa de animale”. Copiii învață totul despre animale. Ce fel de zgomot fac animalele, ce mănâncă, ce le place și ce nu le place? Așa că învață multe prin joacă în timpul unei zile la o îngrijire agricolă.

Alte activitati sunt legate de legume. De pilda copiii sunt pusi sa culeaga legume si sa asiste la pregatirea unei supe delicioase.
Experiența completă asigură că toți copiii se bucură cu adevărat de supa de legume de casă. Garantat că vei primi întrebarea acasă: 'Mamă, ți-ar plăcea să faci și tu acea supă delicioasă pe care am făcut-o noi înșine la adăpost?'.

Si apoi - in mod normal, copiii obosesc serios  de la tot ce se joacă la o grădiniță agricolă. Este timpul pentru un pui de somn frumos. Există locuri de dormit înăuntru, dar pentru copiii cărora le place, există adesea locuri de dormit afară, la o îngrijire agricolă. Adormi cu cântecul păsărilor care zboară în jurul fermei. Si copiii dorm bine!

Copiii cresc echilibrati si sanatosi

Potrivit psihologilor olandezi, acest tip de gradinita are extrem de multe beneficii. Copiii invata incredibil de mult printre vaci, găini și fân. „Oferim echilibru. La școală petrec adesea câteva ore în spatele ecranului lor, așa că nu avem tablete aici. Ne plimbăm cu ei prin pădure sau aprindem un foc. Copiii au voie să se murdărească aici. Ei văd găini care depun ouă, pui și apoi stau pe oua sa faca pui. Uneori un animal moare, așa că învață să facă față vieții și morții. Copiii care cresc într-o fermă de vite sunt, de asemenea, mai bine protejați împotriva astmului și a alergiilor, potrivit cercetărilor.

„Multor oameni le plac fermele. Nu doar animalele, ci și spațiul, fiind afară și priveliștea frumoasă. Copiii din zonele rezidențiale experimentează foarte puțin acest lucru. De aceea, tot mai mulți părinți optează pentru îngrijirea copiilor în agricultură. Așa intră copiii în contact cu exteriorul. Ca sector agricol, suntem și foarte mulțumiți de acest lucru. Așa rămânem conectați cu societatea”, explică directorul unei astfel de gradinite la ferma - Karolien Hupkes.

gradinita la ferma

Ferma De Zonnestraal din Luttelgeest, Flevoland, are un centru de zi, îngrijire după școală și o fermă de îngrijire. „Eu însumi am crescut la fermă. Mi s-a părut că spațiul și interacțiunea cu animalele sunt fantastice, le-am dorit și altora asta', spune proprietara Wendy Lassche.

Gradinitele la ferma sunt asaltatate de cereri si sunt lungi liste de asteptare

Wendy a lucrat mai întâi în îngrijirea tinerilor și apoi a văzut cât de „fericiți” au devenit copiii când mergeau la fermă pentru o zi. „Atunci am decis că vreau să ofer asta copiilor în fiecare zi. Unde pot ieși afară, în natură. Este, de asemenea, la mare căutare. Mulți părinți fac alegerea conștientă de a călători, uneori până la 20 de kilometri, pentru îngrijirea copiilor în agricultură.

🔴 Citeste in continuare Experienta gradinitei pentru noi, de la introvertire la autonomie

Amalia Averescu

Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII