Cum ne învățăm bebelușul să gândească logic și o putem face chiar din primele luni - educația timpurie

Cum ne invatam bebelusul sa gandeasca logic si o putem face chiar din primele luni - educatia timpurie

Cum ne învățăm bebelușul să gândească logic și o putem face chiar din primele luni - educația timpurie

Deși poate părea prea devreme, încă din primele luni de viață, putem sprijini dezvoltarea gândirii și logicii bebelușului. Este rolul nostru sa ii creăm și să oferim oportunități care să ii permită să facă conexiuni între activități simple. În primele luni de viață, bebelușii sunt într-o fază crucială de dezvoltare, unde fiecare experiență contează. Prin crearea unui mediu stimulant și oferirea de oportunități pentru a face conexiuni între activități simple, putem sprijini dezvoltarea timpurie a gândirii și logicii. Aceste activități nu numai că sunt benefice pentru dezvoltarea cognitivă, dar și întăresc legătura emoțională între părinte și copil.

Prin interacțiuni și experiențe cu mami si tati  - bebelușii încep să dea sens lumii. Iata cum putem susține abilitățile de gândire ale bebelușului de la 0 la 12 luni.

Sprijinirea abilităților de gândire de la 0 la 12 luni

Bebelușii învață folosindu-și simțurile. Ei explorează și descoperă atingând și aruncând în gură obiecte, auzind voci și muzică și văzând minunea colorată și fascinantă din jurul lor. Dar cea mai importantă parte a experiențelor de învățare timpurie a copilului tău ești tu. Prin interacțiuni și experiențe cu adulți mami si tati -  bebelușii încep să dea sens lumii.

În acest prim an, bebelușii învață concepte foarte importante. Ei învață despre cauză și efect atunci când scutură un zăngănitor și aud un sunet sau când îi trag ochelarii mamei și îi aud vocea (mult mai severă decât de obicei) le spune să nu tragă!

Ei învață despre dimensiune și formă prin stivuirea blocurilor, găurindu-le și încercând să le potrivească în găurile cu forma corectă. Ei învață să rezolve problemele atunci când descoperă cum să rotească manivela pentru a face să apară cricul în cutie.

Ei învață despre gravitație atunci când aruncă o lingură de pe scaun înalt și se uită în jos spre podea pentru a vedea unde aterizează. Ei învață permanența obiectului - că lucrurile pe care nu le pot vedea încă există - când joacă peek-a-boo sau se târăsc în camera alăturată pentru a te găsi.

Încurajează-ți copilul să exploreze mica lume din jurul sau

Veți vedea copilul acționând în funcție de curiozitatea ei naturală față de oamenii și obiectele din jurul său, în timp ce:

🔸 Se uită cu atenție la fața lui mami sau tati

🔸 Își inspectează mâinile, degetele, picioarele și degetele de la picioare

🔸 Se rostogolește pentru a se apropia de o persoană cu care dorește să se conecteze sau de un obiect interesant

🔸 Gangureste și apoi așteaptă răspunsul tău

🔸 Se uită la obiecte care il interesează și se întinde.

🔸 Răspunde la cuvinte familiare precum mama, dada, noapte-noapte, ursuleț etc.

Curiozitatea bebelușului reflectă dorința de a-și da seama cum funcționează oamenii și obiectele din lumea lui. Veți vedea curiozitatea bebelusului în acțiune în timp ce el:

🔹 Își atinge degetele de la mâini și de la picioare

🔹 Loveste și scutură obiectele pentru a vedea ce pot face

🔹 Trage de păr pe mami sau de cercei

🔹 Folosește sunete, expresii faciale și gesturi pentru a-ți atrage atenția

🔹 Își pune lucrurile în gură

🔹 Privește lucrurile în mișcare

🔹 Urmează sunete interesante cu ochii

Aceste acțiuni îi ajută pe bebeluși să învețe și să-și dezvolte încrederea că pot „face lucrurile să se întâmple”.

Citeste Educatia timpurie a bebelusului - lipsa stimularii poate provoca intarzieri in dezvoltare fizica si cognitiva - cateva sfaturi importante
 

Când bebelusii invata știu că pot avea un impact asupra oamenilor și obiectelor din jurul lor, se simt încrezători și competenți, ceea ce este o parte cheie a dezvoltării stimei de sine pozitive. În acest fel, abilitățile de gândire și abilitățile socio-emoționale sunt legate între ele - spune Milena Sadova, redactor la Desprecopii.

Ce poti sa faci pentru a-i incuraja curiozitatea si dezvoltarea logicii

🔹 Oferă bebelusului obiecte interesante de explorat - țesături de diferite texturi, o minge de bandă adezivă lipicioasă, o lingură de lemn și una de metal pentru a atinge și a compara. Manipularea acestor obiecte ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine și la recunoașterea diferențelor și asemănărilor, promovând raționamentul logic.

🔹 Răspunde la eforturile lui bebe de a comunica. Folosește cuvinte pentru a descrie ceea ce se confruntă: te văd că te uiți la bila aceea de pe raft. Lasă-mă să-ți iau asta.

🔹 Bucura-te alaturi de bebe de descoperirile sale. Ți-ai găsit mâinile! Uite ce pot face. Le poți folosi pentru a ajunge la acea bila roșie. Expunerea constantă la limbaj ajută la dezvoltarea cognitivă și la înțelegerea relațiilor cauzale și a secvențelor logice.

🔹 Oferă-i copilului tău ajutorul de care are nevoie pentru a rezolva probleme, cum ar fi să-i arăți copilului cum să scoată capacul de pe recipient, astfel încât să poată ajunge la blocurile din interior. Dar înainte de a intra, dă-i o șansă să faca asta singur.

🔹 Cititul și povestitul:
   - Exemple: Citirea cărților ilustrate, povestirea zilnică a activităților.
   - Beneficii: Ajută la dezvoltarea imaginației și a gândirii critice, încurajând înțelegerea cauzei și efectului și a secvențelor logice.

Învățarea prin repetare

   - Exemple: Repetarea unor activități simple, cum ar fi construirea și dărâmarea unui turn de cuburi.
   - Beneficii: Repetiția ajută la consolidarea conexiunilor neuronale și la înțelegerea proceselor de secvențiere și predictibilitate.

Despre stimularea bebelusului, mai cititi:

Jucaria preferata a bebelusului tau: care este si de ce

8 semnale că bebelușul are un potențial mare de dezvoltare intelectuală

Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor pe intelesul tuturor

Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze

Cum vorbim cu bebelusul si de ce este important acest lucru

Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Referinte: 
The Journal of Psychology
urbanchildinstitute.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII