Ambalajele de plastic cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down la bebelus
In timpul sarcinii, ambalajele de plastic contin substant care pot creste riscul pierderii sarcinii sau a Sindromului Down.
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Suntem cu totii inconjurati de ambalaje de plastic iar marea lor majoritate contin Bisfenol - o substanta chimica care ne afecteaza sanatatea.
Specialistii avertizeaza ca substantele chimice din mediul inconjutaror pot dauna copiilor nenascuti prin cresterea riscului de avorturi spontane si aparitia Sindromului Down la bebelusi. Cercetatorii americani sustin ca, pana si expunerea la niveluri scazute, prin bunurile de larg consum, in timpul sarcinii, poate interfera cu fatul in plina dezvoltare.
Ambalajele de plastic au compusi foarte toxici
O noua problema apare: cea a hormonilor utilizati pe scara larga in sticlele de plastic, farduri sau ambalaje care ar putea cauza daune generatiilor viitoare.
Oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Washington, SUA, au experimentat pe maimute gestante (a caror sistem de reproducere este identic cu cel uman) o doza de bisfenol A, fie in pastile, fie prin implantare in brat.
Cercetatorii spun ca aceasta doza este comparabila cu cea la care ne expunem in fiecare zi, desi alti oameni de stiinta spun ca cea administrata este de sute de ori mai mare si ca femeile insarcinate nu ar trebui sa-si faca griji. In embrionii din maimute, celulele ou nu au reusit sa se imparta in mod corespunzator din timp, si au fost mult mai susceptibile sa aiba un numar gresit de cromozomi.
Multe sarcini cu numar gresit de cromozomi duc la avort spontan, iar cele care totusi ajung
la termen, riscul ca bebelusul sa aiba deficiente genetice e mare.
Citeste si Substantele toxice care pot dubla riscul de avort spontan: unde se afla si cum le eviti
Perturbarea sistemului endocrin
Numarul de ovule pe care o femeie le are, este stabilit la nastere, si tot atunci se stabileste cat de usor ii va veni sa ramana insarcinata precum si perioada de timp cat va fi fertila. Cercetatoarea P.H. a spus: "Acest lucru nu este bun deoarece se pare ca am arunca o gramada de ovule pe care o femeie le-ar avea. Apar ingrijorari cu privire la durata perioadei foarte scurta de reproducere. Lucrul cu adevarat uimitor despre acest efect este ca dozarea trece prin placenta si ajunge la fatul in plina dezvoltare. In cazul in care fatul este de sex feminin, probabilitatea ca femeia sa aiba ovule normale se schimba, ea devenind o sansa din trei."
Ingrijorarile cu privire la substantele chimice din mediul inconjurator cunoscute sub denumirea de "distrugatoarele glandelor endocrine" cresc, deoarece acestea imita in organism efectul estrogenului.
Nivelurile ridicate la om au fost legate de probleme de obezitate si de comportament, totodata ducand la probleme de fertilitate (cum ar fi nr. mic de spermatozoizi la barbati). Acest studiu, publicat în revista "Proceduri" a Academiei Nationale de Stiinte (KEEP), Marea Britanie - rezulta din constatarile care s-au facut studiind sobolani. Deoarece criticii au fost de parere ca sistemul reproductiv al sobolanului este diferit de cel uman, aceleasi studiu a fost efectuat si pe maimute.
Medicii sunt de parere ca majoritatea oamenilor sunt expusi la bisfenol A , dar nivelurile sunt extrem de scazute si o mare parte din aceasta cantitate este neutralizata in intestin si ficat. Expunerea tesuturilor este, probabil, minima. De fapt, contrar a ceea ce sustin autorii acestui articol, nivelurile de bisfenol A sunt prea mici pentru a fi masurate la oamenii normali. Nivelurile de expunere utilizate de autori in prezentul studiu sunt de departe excesive, astfel incat o expunere normala ridica probleme minime pentru femeile gravide si copii lor - insa de luat in considerare.
Citeste si 6 produse toxice de evitat in timpul sarcinii
Pentru sanatatea copilului, citeste
Biberoanele pentru bebelusi: ce trebuie sa stii despre BPA
Materialele si recipientele de plastic - pericolul la adresa sanatatii copiilor
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII