Clasa pregatitoare in anul scolar 2013 - 2014 - controverse, schimbari, decizii

Clasa pregatitoare in anul scolar 2013 - 2014

Clasa pregatitoare in anul scolar 2013 - 2014

  • Clasa pregatitoare a constituit unul dintre subiectele fierbinti ale anului trecut, in dezbaterile pe marginea invatamantului romanesc. Asa cum era de asteptat, subiectul revine in discutie in acest inceput de an, cand Ministerul trebuie sa ia decizii privitoare la modul in care se vor desfasura lucrurile incepand din toamna, cand debuteaza un nou an scolar.

Clasa pregatitoare in anul scolar 2013 - 2014 - controverse, schimbari, decizii

Clasa pregatitoare a constituit unul dintre subiectele fierbinti ale anului trecut, in dezbaterile pe marginea invatamantului romanesc. Asa cum era de asteptat, subiectul revine in discutie in acest inceput de an, cand Ministerul trebuie sa ia decizii privitoare la modul in care se vor desfasura lucrurile incepand din toamna, cand debuteaza un nou an scolar. Faptul ca lucrurile se vor schimba odata cu schimbarea guvernarii si, implicit a ministrului educatiei, era previzibil. Pana unde pot ajunge insa dezbaterile legate un subiect de interes major pentru parintii care urmeaza sa-si insrie copiii la scoala?

Mai cititi si: Ce vor face copiii in clasa pregatitoare?

Primele semne ale schimbarii au aparut inca de la finele anului trecut, cand ministrul educatiei a decis ca metodologia de inscriere a elevilor in clasa pregatitoare este prea complicata si ca se va reveni la cea aplicata in 2011, adica parintii isi vor inscrie copiii la ce scoli doresc, intr-o singura etapa si nu in patru, asa cum s-a procedat in anul scolar trecut. Evident, reactiile nu au intarziat sa apara. Fostul ministru al educatiei, Daniel Funeriu, a acuzat actuala guvernare ca bulverseaza inutil sistemul educativ, transformandu-si initiativele in masuri electorale.

Pasul urmator era si el oarecum previzibil - clasa pregatitoare revine la gradinita! Cel putin aceasta a fost dorinta declarata a premierului Victor Ponta, care a tinut neaparat sa-si dea cu parerea in privinta metodologiei clasei pregatitoare. Nu stim daca a facut-o din perspectiva politicianului dornic de reforme formale devenite aproape o traditie in sistemul romanesc de invatamant sau din perspectiva parintelui a doi copii care, probabil, vor avea de indurat consecintele acestor reforme, insa un lucru e sigur - Ponta vrea pregatitoarea la gradinita! Si asta in ciuda ministrului Educatiei, Remus Pricopie, care sustine raspicat ca nu se fac schimbari in structura sistemului educational si ca legea spune foarte clar - "Clasa pregatitoare face parte din ciclul primar si este o clasa obligatorie pentru copiii care au implinit 6 ani." Prin urmare, criteriile de inscriere si de departajare aplicate in scoli pot fi modificate, dar locul clasei pregatitoare nici vorba. Si uite asa meciul in care clasa pregatitoare e pasata de ici colo incepe. Reactiile/Images/scoala-clasa.jpg

nu au intarziat sa apara. Vicepresedintele PDL, Raluca Turcan, isi face griji pentru cele 7000 de clase utilate care vor ramane goale si pentru invatatoarele care vor trebui sa devina educatoare in cazul in care clasa pregatitoare va reveni la gradinita. Acestea sunt considerate "efecte dezastruoase", la fel ca si faptul ca niciun copil de grupa mica nu va mai avea loc in gradinite. "Premierul Victor Ponta risca sa zdruncine din temelii sistemul de educatie cu decizii care sunt, mai degraba, idei fixe, nesustinute de niciun argument." a declarat cu evidenta amaraciune si compasiune pentru sistem doamna in cauza.

Fara a-i lua apararea premierului, ar fi poate cazul sa ne amintim ca fiecare guvernare a luat astfel de decizii pornite din idei fixe ale unora despre sistemul de educatie, zdruncinat destul de-a lungul timpului de la revolutie incoace, asa incat, o zapaceala in plus sau in minus s-ar putea sa nu mai aiba niciun efect. Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu putea ramane indiferent la un astfel de meci. Prin urmare, i-a luat apararea premierului, sustinand sus si tare ca este fireasca revenirea clasei pregatitoare la gradinite. Argumentele sunt de-a dreptul uluitoare. Unul dintre ele - la gradinita este suficient spatiu de joaca, astfel incat obiectul clasei pregatitoare - acela de invatare prin joaca - sa se realizeze. Actualul ministru se tine tare pe pozitie - "Indiferent de natura analizei pe care noi o facem acum, legea ne spune foarte clar: clasa preg[tirtoare face parte din ciclul primar..." Suna deja ca o poezie sau mai degraba ca un discurs incorsetat in niste forme goale, de care cineva se agata doar pentru ca asa e legea... Legea care, fie vorba intre noi, a fost schimbata si ras-schimbata de sute de ori.

Asadar, la sfarsitul lunii ianuarie, desi pareau incerte, lucrurile stateau cam asa - pana sa-si faca premierul damblaua cu mutarea clasei pregatitoare de la scoala la gradinita, aceasta ramane la scoala, iar inscrierea urma sa inceapa din luna martie, facandu-se in doua etape.

Mai cititi si: Cum pregatim copilul pentru clasa I ?

Lucrurile nu s-au oprit insa aici. Victor Ponta a anuntat imediat ca este in lucru un proiect prin care parintii vor putea alege daca isi vor da sau nu copiii la clasa pregatitoare. Asadar, iata un nou pion in toata ecuatia - parintii. Daca politicienii nu sunt in stare sa rezolve dilema pregatitoarei, atunci n-au decat parintii sa faca cum vor ei. Curata democratie! Si pentru ca atunci cand e vorba de proiecte menite sa impresioneze electoratul, politicienii se misca cu viteza luminii, ideea premierului a prins imediat radacini si in cateva zile a dat si roade. Ce mai conteaza ca intre timp statul roman a cheltuit pana acum, conform unui clacul facut de jurnalistii de la gandul.info, in jur de 14 milioane de euro pentru organizarea clasei pregatitoare la scoli.

/Images/scoala-profa.jpg

In decursul unei saptamani premierul Victor Ponta a reusit sa se contrazica de mai multe ori si sa nu mai stie nici el ce vrea de fapt in legatura cu aceasta clasa pregatitoare ce a iscat o avalansa de controverse inca de anul trecut, cand lucrurile au fost la fel de neclare la inceput. De la "Mie mi se pare o greseala. Eu cred ca ar trebui sa revina la gradinita clasa pregatitoare." domnul Ponta a ajuns in cele din urma la "Nu cred ca trebuie sa ii fortam pe parinti sa isi duca copiii la scoala, la grupa pregatitoare, nici nu trebuie sa ii impiedici pe cei care vor sa mearga, sa isi duca copiii mai repede la scoala." Altfel spus, fiecare sa faca cum il taie capul!

Aplicand principiul traditional romanesc conform caruia cel mai sanatos este sa impacam si capra si varza, in cele din urma s-a decis ca, din punct de vedere legal, clasa pregatitoare ramane la scoala, insa Guvernul da posibilitatea administratiilor locale sa o amplaseze si la gradinite, daca nu au spatiu suficient in scoli, cu conditia ca gradinitile respective sa apartina de o scoala si sa aiba personal didactic calificat. In plus, parintii sunt cei care vor decide daca isi duc copiii in clasa pregatitoare sau daca ii vor lasa inca un an in sistem de gradinita, tinand sa precizeze ca dorinta sa a fost doar de a corecta cat se poate de repede o masura luata in graba de "fosti neaveniti in educatie, care nu au legatura cu realitatea si care isi duc copiii la scoala in strainatate". Si pentru ca tacamul sa fie complet, peste toate aceste declaratii care mai de care mai bine intentionate, nu putea lipsi si replica presedintelui Traian Basescu, care a considerat de cuviinta sa puna punctul pe i in stilu-i caracteristic, declarand ca in Romania ar trebui sa fie o preocupare mai mare pentru adaptarea sistemului de invatamant la nevoile economiei si pietei fortei de munca decat pentru "marea dezbatere" legata de clasa pregatitoare, pe care, de altfel, o considera necesara, avand in vedere ca ea exista in aproape toate sistemele de invatamant din Europa.

Ce sa mai intelegem noi, muritori de rand, din aceasta balbaiala educationala?! Nu prea multe, pentru ca mare lucru nici nu este de inteles. Opiniile parintilor sunt oricum impartite, asa incat oricum ar fi fost luata o decizie nu ar fi putut multumi pe toata lumea. Iata cateva dintre opiniile exprimate de curand in comunitatea parintilor DC:

/Images/citat.gif Cum adica, sa il dau la 8 ani in clasa I pentru ca a avut ghinionul sa ii vina vremea de mers la scoala in asa timpuri ambramburite? (marylenac)

/Images/citat.gif Eu stau si ma intreb cum se poate asa ceva? Cu cateva zile in urma ministrul educatiei declara ca in continuare clasa 0 va ramane la scoala, iar astazi declara Victor Ponta ca este o greseala sa ramana clasa 0 la scoala. Inainte sa dea astfel de declaratii contradictorii, ministrii puteau sa se consulte si sa dea o declaratie cu o singura varianta, nu sa incurce si mai rau lucrurile. (mandarinutza)

/Images/citat.gif Clasa pregatitoare este cel mai bun lucru pe care l-au prins copiii nostri. Noi facem parte dintre cei care nu implineam varsta pana in decembrie si am mers chiar la evaluare ca sa intram in clasa zero, era mai micut cu cateva saptamani decat minimul impus de lege. A,da... confortul nostru ca si parinti a avut de suferit, ne trezim mai devreme, gasim solutii de preluare de la scoala si altele dar nu regret o clipa! (kyrajanice)

/Images/citat.gif Da... suntem de rasul curcilor... pan' s-or hotari ei... incepe scoala.(maryela)

/Images/citat.gif Eu nu inteleg ce o tot dau astia cu alegerea. Parintele alege unde vrea sa-si dea copilul: la scoala sau la gradi. Pai daca parintele alege ca vrea gradinita, dar gradinita nu va face pregatitoare? Ce alegere e asta? (catrinik)

/Images/citat.gifAproape ca nu-mi vine sa cred: de unde anul trecut toata lumea se plangea ca un copil de 6 ani este mic sa mearga la pregatitoare la scoala, acum cei mai multi regreta ca nu au dat copiii de la 5 ani si ceva! Oare incepem sa realizam ca nu tot ce e nou e si rau? (lorikay)

Intr-un final, in urma discutiilor dintre asociatia parintilor, sindicate si reprezentantii Ministerului Educatiei, s-a semnat un acord privind organizarea clasei pregatitoare in anul scolar 2013 - 2014. Pe scurt, acesta prevede:

- Clasa pregatitoare va fi mentinuta in invatamantul obligatoriu incepand cu varsta de 6 ani.
- Clasa pregatitoare se poate desfasura fie la scoala, fie la gradinita, iar pana la 31 martie parintii vor fi consultati cu privire la locul unde doresc sa se desfasoare clasa pregatitoare pentru copiii lor.
- Metodologia pentru clasa pregatitoare va fi aprobata de MInister pana la data de 31 martie 2013.
- Inscrierea in clasa pregatitoare va incepe in luna aprilie.
- In luna aprilie va fi emis si un ordin al ministrului prin care se va permite inscrierea in clasa I si a acelor copii care nu au parcurs clasa pregatitoare pana acum, desi aveau varsta prevazuta de lege.
- Copiii cu varste mai mici de 6 ani (la data de 31 august 2013) pot fi inscrisi la clasa pregatitoare, fara ca acest lucru sa fie obligatoriu, iar inscrierea se face dupa o evaluare specifica.
- Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 7 ani se vor inscrie obligatoriu in clasa pregatitoare, iar cei cu varsta peste 7 ani se vor inscrie in clasa I.

Acordul incheiat prevede, de asemenea ca Ministerul va continua investitiile in ceea ce priveste mobilierul si materialele didactice necesare pentru desfasurarea activitatii in clasele pregatitoare. In plus, guvernantii promit sprijinirea programelor de tip „after school”, precum si formarea profesorilor care predau la clasele pregatitoare. Asadar, multe promisiuni si, deocamdata, nimic concret, nici macar o metodologie clasra. Dar... Vom trai si vom vedea!

Despre pre-scolari, va recomandam sa cititi:

Siguranta copiilor pe Internet

Siguranta copiilor pe Internet

Copiii si adolescentii sunt printre cei mai mari consumatori de internet si adora chat-ul online sau messengerul. Desi ati fi tentat sa o faceti, nu-i puteti pretinde copilului sa…

Multi părinți nu știu incă ce inseamnă ADHD și cum afectează copilul: iată ce este esențial de știut

Multi părinți nu știu incă ce inseamnă ADHD și cum afectează copilul: iată ce este esențial de știut

ADHD este un cuvant incă necunoscut pentru multi părinți din Romania. Peste 50% dintre părintii care locuiesc in mediul urban nu cunosc termenul de sindrom hiperkinetic cu deficit…

Ce competente ar trebui sa aiba copilul prescolar ?

Ce competente ar trebui sa aiba copilul prescolar ?

Ne-am obisnuit sa asociem termenul "competenta" mai ales cu programele scolare care se doresc a fi repere utile in dezvoltarea personalitatii copiilor, pe planuri multiple. Iata care sunt cele mai…

 
Cu si despre scoala: doar pe forumul desprecopii.com - experiente si sfaturi impartasite de mamicile DC:

 Va recomandam sa mai cititi:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII