Somnul, aliatul sau dusmanul copilului?

Somnul, aliatul sau dusmanul copilului?

Somnul, aliatul sau dusmanul copilului?

Sunt mamica si nu imi place sa dorm... insa pentru un copil, somnul are o alta importanta. Un copil doarme fix cât are nevoie.

 

De ce e important ca cel mic să aibă un program de somn?

Teoretic un nou-născut beneficiază în prima lună de viață de 16-17 de ore de somn/zi, un bebeluș până la șase luni între 15-16 ore iar un copilaș între 6 și 24 de luni are nevoie de aproximativ 13-14 ore de somn. Practic, fiecare bebeluș își creează propriul ritm de somn și doarme fără program când și cum vrea.

Copiii mici au nevoie în total de 12-14 ore de somn în timpul nopții și de 1 pâna la 3 ore de somn în timpul zilei. Schimbările de zi cu zi, din viața lor, le poate afecta somnul și calitatea acestuia.

 in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum e somnul pentru copil?
De ce e important ca cel mic să aibă un program de somn?
Spune-i o poveste seara, creează propria voastră rutină de somn!

Despre somn...

Nu-mi placea să dorm. Nu mi-a plăcut niciodată. De când mă știu nu am avut vreo înclinație aparte pentru programul de somn. Vorbesc de somnul de peste zi, pentru că de somnul de noapte m-am îndrăgostit subit abia după ce am născut-o pe Sara. E adevărat că înveți să apreciezi un lucru abia după ce îl pierzi.

Așadar mereu am fost o pasăre de noapte, cu ore puține dormite, cu o oboseală care se acumula la un moment dat și se revărsa în altele. Acum aș spune că mi-ar plăcea să rup din când în când măcar câteva ore legate de somn. Să mă trezesc odihnită, sătulă de atâta moțăit, să mă întorc de pe o parte pe cealaltă și tot așa.

Cum e somnul pentru copil?

Ei bine, dacă ne referim la somnul copilului, lucrurile stau ceva mai diferit. În primul rând pentru că dacă vrei să ai cu cine să te înțelegi, copilul tău trebuie să doarmă. Dacă vrei ca acesta să aibă chef de mâncare, spor la activitățile de joacă și primul la socializare, este evident că cel mic are neapărat de nevoie de programul normal de somn.

Chiar dacă nu e întotdeauna la aceeași oră sau chiar dacă ritualul de adormire durează uneori, nesperat de mult, copilul trebuie să doarmă ca să se dezvolte și să crească normal.

Care este programul de somn al Sarei? (un an și nouă luni)

Până nu demult, Sarei îi plăcea să stea trează până la ore târzii și să se hârjonească prin casă cu pisicile sau cu noi. Imediat după programul de baie (ritual zilnic) o apuca cheful de voie bună și de alergare. Și cu greu putea să o oprească cineva. Ne-am întrebat de multe ori de ce nu are aceeași voiciune ziua. Răspunsul l-am aflat mult mai târziu, după ce i-am schimbat programul de somn.

Un copil doarme fix cât are nevoie. Pentru că Sara se trezea târziu, ea mergea la nani tot la o oră târzie. L început am fost un pic sceptică și am avut câteva rețineri când trebuia să o trezesc dimineața. Eu știam că regula de aur la copil este să nu-l trezești, orice s-ar întâmpla. Și numai eu știu, cât de dificil a fost cânf fetița mea era bebeluș, să o adorm și să o men’in adormită măcar o oră întreagă.

Acum, Sara adoarme la ora 21.00 și se trezește la 7.00 sau 8.00. Ritualul ei de adormire este la sân, cu spus de povești sau îngânat un cântecel, nu înainte de băița de seară și spălatul pe dinți.

Pe timpul zilei, fetița năzdrăvană doarme la amiază, pe la ora 13.00 cam o oră în cap. Nici mai mult, nici mai puțin, cronometrat. E power-nap-ul ei care o energizează și o pregătește pentru runda doi în parc.

De ce e important ca cel mic să aibă un program de somn?

Teoretic un nou-născut beneficiază în prima lună de viață de 16-17 de ore de somn/zi, un bebeluș până la șase luni între 15-16 ore iar un copilaș între 6 și 24 de luni are nevoie de aproximativ 13-14 ore de somn. Practic, fiecare bebeluș își creează propriul ritm de somn și doarme fără program când și cum vrea.

Copiii mici au nevoie în total de 12-14 ore de somn în timpul nopții și de 1 pâna la 3 ore de somn în timpul zilei. Schimbările de zi cu zi, din viața lor, le poate afecta somnul și calitatea acestuia.

Cercetările în domeniu au demonstrat că dacă vrei să ai un copil odihnit este important să înființezi o rutină cu care cel mic să se obișnuiască și să adoarmă mai repede. În acest fel copilul va fi mult mai relaxat știind exact ce urmează să se întâmple.

Unele recomandări zic că ar trebui să lași activitățile voastre preferate înainte de somn tocmai pentru ca el să le dorească, să le aștepte cu nerăbdare și să știe că vin în preîntâmpinarea somnului.

Nu uita să-l faci pe cel mic să râdă măcar 30 de minute pe zi. Hârjonelile, îmbrățișările și zâmbetele dintre voi îi vor spori șansele să crească într-un mediu securizat și conectat.

Spune-i o poveste seara, creează propria voastră rutină de somn!

Există studii care relatează importanța somnului la copii. În perioada în care aceștia dorm li se reface rezerva de energie, crește cantitatea de sânge transmisă către mușchi și sunt secretați hormoni importanți pentru creștere și dezvoltare.

Îmi povestea o prietenă că la ei în casă se doarme la discreție. La ora X, se trag jaluzelele, se cască mult, pentru că știm foarte bine, căscatul e molipsitor și , de la mic la mare, toată familia se pune la somn. În următoarea zi, dis-de-dimineață, sunt toți în picioare, energizați și plini de viață pentru o nouă zi și o nouă aventură.

Hai să facem din somn, un prieten drag pentru copilul nostru. Strategia este să nu ai nici o strategie! Răbdare, zâmbete și conectare și ușor, ușor facem din somn, un aliat pentru cel mic!

8 pozitii de somn si ce spune fiecare despre caracterul copilului

Știați că există 8 poziții diferite de dormit? Specialistii indieni sunt de parere ca pozitia de dormit a unui copil poate spune multe despre personalitatea si caracteristicile sale comportamentale.

Citiți mai departe pentru a afla ce spune felul in care doarme copilul - despre el.

Despre somnul copilului - merita citit si

Cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: dezavantaje care raman deseori ne-rostite
Cum imi invat baiatul sa doarma singur?
Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit 
Ritmul de somn al copilului: despre necesitatea de a dormi, bioritm si anotimpuri
Cand doarme copilul singur? Ce este de facut, va sfatuieste Desprecopii :)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Magdalena Aldea

Mamica redactor la Desprecopii.com
Magda scrie si pe blogul ei aici.

Toate drepturile rezervate (c) 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII