Ai putea avea gemeni sau mai mulți?

Ai putea avea gemeni sau mai multi?

Ai putea avea gemeni sau mai mulți?

Sansele dumneavoastra de a avea o sarcina cu gemeni sau multipla depinde de gene si daca ati recurs la FIV sau inseminare. Mai stiintific spus, variaza de mostenirea genetica sau de originea copiilor dintr-o singura celula ou care s-a divizat sau din celule ou separate, daca ati folosit medicatie pentru fertilizare sau daca v-au fost implantati embrioni multipli.

Gemenii identici se dezvolta din fecundarea unui singur ovul care ulterior se divide in doua celule ou. Acesti copii vor arata identic pentru ca au acelasi bagaj genetic. Iata posibile raspunsuri la intrebarea pe care v-ati putea-o pune: as putea avea gemeni sau mai multi?

- vei citi:
Ce spun statisticile despre gemeni si tripleti?
Ce sanse sunt sa am gemeni?
Gemeni identici sau gemeni diferiti
Factori care cresc sansa unei sarcini multiple

Ce spun statisticile despre gemeni si tripleti?

Mitologia greaca si Biblia ofera exemple timpurii de nasteri multiple. Romulus si Remus erau gemeni crescuti de catre lupoaica. Saul si Iacob erau gemenii lui Rebecca si Isaac. Rata generala a sarcinilor gemelare spontane este de 1.2 la 100 de nasteri, depinzand de tipul de gemeni.

Tripletii apar 1 la 6889 nasteri iar cvadrupletii 1 la 575000 nasteri. Aceste statistici nu includ sarcinile care au fost urmate de pierderea timpurie a unuia dintre copii. Testele de sarcina efectuate acasa precum si utilizarea echografiei au demonstrat un numar mai mare de sarcini multiple decat cel citat.

Deci daca sunteti diagnosticata timpuriu (4 pana la 6 saptamani) cu o sarcina multipla, trebuie sa fiti constienta de posibilitatea pierderii sarcinii. Insa odata ce cresterea normala in greutate sau dimensiuni sau batai normale ale inimii au fost confirmate, acest risc de pierdere a sarcinii scade considerabil. 

Ce sanse sunt sa am gemeni?

Sansele dumneavoastra de a avea o sarcina multipla variaza in functie de originea copiilor dintr-o singura celula ou care s-a divizat sau din celule ou separate, daca ati folosit medicatie pentru fertilizare sau daca v-au fost implantati embrioni multipli.

Gemeni identici sau gemeni diferiti

Gemenii identici se dezvolta din fecundarea unui singur ovul care ulterior se divide in doua celule ou. Acesti copii vor arata identic pentru ca au acelasi bagaj genetic.

Posibilitatea de a avea gemeni identici a ramas constanta la aproximativ o sarcina gemelara pentru 85 sarcini viabile. Sansa dumneavoastra de a avea gemeni identici este aceeasi indiferent de varsta, numar de sarcini anterioare, rasa, daca ati luat medicatie pentru fertilizare sau daca sunteti dumneavoastra insiva geaman.

Gemenii diferiti apar atunci cand mama produce mai mult de un ovul si cand aceste ovule sunt fecundate de spermatozoizi diferiti. Aveti o sansa mai mare pentru o sarcina multipla odata cu cresterea in varsta, pana la varsta de 35 ani, dupa care aceste sanse scad.

Factori care cresc sansa unei sarcini multiple:

daca ati avut 3 sau mai multe sarcini;
daca sunteti dumneavoastra insiva geaman;
daca suntei inalta si bine dezvoltata;
daca sunteti de rasa Afro-Americana;
daca ati folosit medicatie pentru fertilizare;
daca ati avut embrioni multipli implantati.

Interesant este ca Nigeria de exemplu are rata cea mai mare de nasteri gemelare, iar Japonia o are pe cea mai scazuta.

Folosirea medicamentului pentru fertilizare Clomid creste sansa dumneavoastra de a avea gemeni la 8%, de a avea tripleti la 0.5% si cvadrupleti la 0.3%. Pergonal, alt medicament pentru fertilizare, creste sansa dumneavoastra inca si mai mult. Rata sarcinii gemelare sare la 18% iar pentru tripleti la 3% si cvadrupleti la 1.2%. Tehnologia reproductiva asistata (TRA) este un termen utilizat pentru a descrie procedee precum fertilizarea in vitro (FIV), transferul intrafalopian al gametului (TIG), transferul intrafalopian al zigotului (TIZ) sau pentru alte procedee.

Acum cativa ani, copii nascuti ca resultat al tehnologiei reproductive asistate erau numiti "copiii testelor tubare". Cand tehnologia reproductiva asistata implica ovule sau celule ou fertilizate multiplu, sansele dumneavoastra de a avea multipli cresc considerabil fata de folosirea Pergonalului : 22% pentru gemeni, 4% pentru tripleti si 1.2% pentru cvadrupleti.

In sarcinile cu tripleti sau mai multi, copiii pot fi identici sau nu sau sa aveti un amestec. Acest amestec de gemeni identici si diferiti apare atunci cand sunt eliberate si fecundate mai multe ovule si cand unul sau mai multe din aceste ovule fertilizate se divide in doua sau mai multe celule ou.

Cititi in continuare: Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu 

Dar, deocamdata, trebuie sa te asiguri ca vei avea o sarcina sanatoasa. Citeste totul despre sarcina aici: Totul despre sarcina

Suportul Comunitatii Desprecopii.com: Forum specializat pentru mamicile de gemeni

Iara daca veti avea gemeni sau tripleti, felicitari. Sunteti multiplu binecuvantati ca parinti.
Forumul desprecopii.com este unul dintre putinele spatii virtuale romanesti in care se vorbeste despre gemeni. Mamicile de gemeni au propriul lor locusor, pe care poti si tu sa incepi sa il frecventezi. Inscrie-te in comunitate. Te vei simti inconjurata de mamici de gemeni si vei putea profita de experienta lor.

Acesta este forumul special al parintilor de gemeni:

Gemeni, tripleti sau mai mult
Comori la dublu/triplu. Mamici si tatici care au fost foarte eficienti.

autor: echipa Desprecopii.com. Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII