Cervicita

Cervicita

Cervicita

  • Cervicita este o inflamatie a cervixului, capatul lung si ingust al uterului care se deschide in vagin. Cele mai multe cazuri de cervicita sunt cauzate de infectarea cu boli cu transmitere sexuala (BTS), cum sunt gonoreea si chlamydia. Iata mai multe despre cervicita de la medicii de la Supereva.

Ce este cervicita?

Cervicita este o inflamatie a cervixului, capatul lung si ingust al uterului care se deschide in vagin. Cele mai multe cazuri de cervicita sunt cauzate de infectarea cu boli cu transmitere sexuala (BTS), cum sunt gonoreea si chlamydia.

Tratarea cu succes a cervicitei implica rezolvarea cauzei inflamatiei. In cele mai multe cazuri de cervicita, sunt folosite antibioticele pentru a indeparta o infectie de fond. Partenerul dumneavoastra poate fi si el tratat pentru a nu va reinfecta.

Puteti reduce riscul de cervicita facand sex protejat si urmand recomandarile medicului privind efectuarea regulata de teste Papanicolau.

Semne si simptomele cervicitei

Cel mai adesea, cervicita nu da semne sau simptome, iar dumneavoastra puteti afla ca aveti boala in urma unui test Papanicolau sau in urma unei biopsii efectuate pentru alta problema medicala.

Insa daca aveti semne sau simptome, acestea pot fi urmatoarele:

  • Scurgeri vaginale gri sau galbui, posibil mirositoare
  • Urinare frecventa si dureroasa
  • Durere in timpul contactului sexual
  • Sangerare vaginala dupa actul sexual, intre menstruatii sau dupa instalarea menopauzei

Cauzele cervicitei

Cervixul dumneavoastra contine doua tipuri de celule: celule plate, asemanatoare celor ale pielii  si celule glandulare care secreta mucus. Aceleasi organisme care provoaca vaginita, o inflamatie a vaginului, pot provoca cervicita. Bolile cu transmitere sexuala - cum sunt gonoreea si chlamydia, pot infecta celulele glandulare ale cervixului.

Cervixul dumneavoastra joaca rol de bariera pentru uter in calea bacteriilor si a virusilor care intra in contact cu vaginul. Totusi, cand bacteriile si virusii afecteaza cervixul, pot provoca inflamatii si pot mari riscul ca infectia sa treaca in uter. Cel mai adesea, infectiile bacteriene si cele virale care provoaca cervicita sunt transmise prin contact sexual. Infectiile includ cele mai comune BTS, cum sunt gonoreea, chlamydia, herpesul genital si condilomatoza .

Alte cauze posibile ale cervicitei sunt:

Reactiile alergice. Una dintre posibilele cauze ar fi o alergie, fie la spermicidele contraceptive fie la latexul din prezervative.
Suprainmultirea bacteriilor. O inmultire anormal de mare a bacteriilor care populeaza vaginul in mod normal (vaginoza bacteriana) este alta cauza posibila.

Factori de risc la cervicita

Sunteti in fata unui risc mai mare de a face cervicita asociata cu BTS daca:

  • Aveti un comportament sexual riscant, cum sunt cazurile in care faceti sex neprotejat sau aveti mai multi parteneri
  • Incepeti viata sexuala la o varsta timpurie
  • Ati mai avut boli cu transmitere sexuala
  • De asemenea, riscul exista si in cazul in care faceti sex cu un partener care are comportament sexual riscant sau care a avut o boala transmisibila sexual.

Cand trebuie sa cereti sfatul medicului?

Cel mai adesea, cervicita nu are semne sau simptome si poate fi descoperita numai printr-un test Papanicolau de rutina. Acesta este un bun motiv sa faceti controale si teste Papanicolau regulate. Cereti sfatul medicului daca aveti scurgeri vaginale persistente, neobisnuite, sangerari in afara menstruatiei sau dureri in timpul contactelor sexuale.

Detectare si diagnosticarea cervicitei

Examinare pelvina 
Test Papanicolau

Medicul dumneavoastra probabil ca va efectua un examen fizic, ce include:

  • O examinare pelvina. Aceasta examinare poate dezvalui inrosirea cervixului si semne de secretii. In acest timp, medicul va examineaza organele genitale externe pentru a se asigura ca arata normal. Pentru a va vedea peretii interiori ai vaginului si cervixul, medicul introduce in vagin un instrument numit speculum pentru a tine peretii vaginali distantati. Dupa indepartarea acestui speculum, avand mana in manusa, medicul introduce doua degete in vagin. In timp ce va apasa simultan pe abdomen, va palpeaza uterul si ovarele.
  • Un test Papanicolau. In timp ce speculumul este in vagin, medicul foloseste o mica spatula de lemn sau de plastic si executa o miscare de periere usoara pentru a recolta celule din cervix. Procedura dureaza in general cateva minute. Medicul plaseaza celulele pe o lamela de sticla sau intr-o solutie conservanta (o metoda de colectare si de preparare a celulelor numita ThinPrep) si o trimite la un laborator pentru examinare microscopica. Ar putea folosi betisoare pentru a recolta o proba de secretie ca sa o trimita la laborator spre testarea unei infectii.

Complicatii ale cervicitei

Cervicita care este cauzata de gonoree sau de chlamydia se poate extinde la nivelul uterului si al trompelor fallopiene, ceea ce duce la boala inflamatorie pelvina – BIP (pelvic inflammatory disease – PID), o infectie a organelor reproductive feminine, care include uterul, trompele fallopiene, cervixul si ovarele. Femeile care au boala pot sa nu manifeste semne sau simptome. Este posibil ca boala sa fie detectata abia ulterior, cand femeia nu reuseste sa ramana insarcinata si afla ca ii sunt afectate organele reproductive.

Tratamentul cervicitei

Este posibil sa nu fie necesar un tratament in cazul cervicitei care nu este cauzata de o BTS. Daca boala are drept cauza o BTS, cel mai probabil ca si dumneavoastra si partenerul aveti nevoie de tratament.

Medicamentele prescrise adesea elimina inflamarea provocata de cervicita. Tratamentul unei infectii bacteriene este bazat pe un antibiotic. Daca este vorba despre cauze virale, cum ar fi herpesul genital, tratamentul este format din medicatie antivirala. Totusi, medicamentele antivirale nu vindeca herpesul, care este o boala cronica.

Prevenirea cervicitei

Una dintre cele mai bune metode de a reduce riscul de cervicita cauzata de BTS este de a face sex protejat. Femeile care devin active sexual la o varsta mai tarzie si cele care au relatii monogame au un risc mai mic de a face cervicita. Folosirea unui prezervativ din latex in timpul actului sexual reduce riscul infectiilor transmisibile sexual.

Totusi, unele femei au alergie la prezervativele din latex sau la cremele spermicide care sunt folosite impreuna cu prezervativele pentru evitarea unei sarcini. Daca sunteti alergica la latex, va trebui sa folositi un prezervativ nonlatex sau alta metoda contraceptiva. Insa trebuie sa stiti ca o alta metoda contraceptiva decat prezervativele nu va protejeaza impotriva BTS.

autor: www.desprecopii.com

  Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

 Dragoste si sex >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. andreea
    andreeatrimis la 26/1/2012

    orice informatie legata de sanatatea ta este importanata!mult succes si cat mai multe articole!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII