15 activitati pentru bebelusi de la 0 la 3 luni care ajuta bebelusul sa isi formeze muschii si capacitatile senzoriale
Nou nascutii sunt fiinte fascinante. Simturile lor sunt in continua dezvoltare si sunt atrasi de aproape orice. La aceasta varsta, jocul are mai mult de a face cu legaturile care se formeaza, confortul si increderea in activitatile interactive pline de viata.
Iata 15 activitati pentru nou-nascuti si parinti.
Ajutati-ti bebelusul sa isi formeze muschii si capacitatile senzoriale
Nou nascutii sunt fiinte fascinante-simturile sunt in continua dezvoltare si sunt atrasi de aproape orice. La aceasta varsta jocul are mai mult de a face cu legaturile care se formeaza, comfortul si increderea in activitatile interactive pline de viata. Parintii pot ajuta bebelusii sa isi formeze muschii si capacitatile senzoriale, insa urmand pauzele necesare pentru ca acesta sa nu devina supra-stimulat.
Iata 15 activitati pentru parinti si nou nascuti:
1.Calmarea cu ajutorul batailor inimii
Studiile ne arata ca nou nascutii sunt calmati de sunetul batailor inimii unui adult, sunet pe care s-au obisnuit sa il auda in pantecul mamei. Luati loc pe un scaun si asezati bebelusul culcat pe partea stanga a pieptului-psihologul Lee Salk si multi altii ne spun ca majoritatea mamelor isi tin in mod intuitiv bebelusii pe partea stanga. Observati cu atentie cum sunetul inimii va calma nou nascutul.
2. Sa ne delectam cu propria reflectie
Bebelusii sunt foarte constienti de aspectul exterior-in special de infatisarea altor bebelusi. Oferiti-i placerea de a se privi intr-o oglinda. In primele 12-15 luni de viata nu va sti cine se uita la el, insa va fi curios si ii va placea ceea ce vede.
3. Zgomote hazlii
Bebelusii adora sa isi auda parintii vorbind sau razand. Dumneavoastra ii puteti stimula dezvoltarea auzului facand diferite zgomote hazlii. Incercati sa scoateti un tipat asemanator unui papagal, sa claxonati sau sa spuneti “alo, alo,alo!” pe un ton chitait. Bebelusul se va amuza-si va fi uimit-iar intr-o buna zi isi va surprinde parintii incepand sa faca chiar el aceste sunete haioase.
4. Gadilici, gadilici
Gadilinb bebelusul cu o pana, acesta isi va putea da seama unde incepe si unde se termina corpul. Pe la varsta de trei luni, acesta va incepe sa chicoteasca din clipa in care observa ca aduceti pana.
5. Incepem lectiile de ciclism
Asezati bebelusul pe spate, prindeti picioarele si indoiti genunchii usor spre piept; acest exercitiu se repeta de cateva ori intr-o miscare continua cu fiecare picior in parte. Drept urmare, muschii abdominali se vor intari si va invata curand cum sa mearga taras, de-a busilea.
6. Invatam sa zburam!
Tineti bebelusul de burtica, cu fata in jos si miscati-l usor; acesta va fi un zbor linistit si foarte placut pentru micul “pasager”, pozitia ajutand bebelusul cand se simte obosit sau are gaze intestinale.
7. Sa plescaim din buze
Plescaitul slab din buze va atrage atentia bebelusului si il va linisti daca este prea agitat. Antropoloul Ashley Montagu a scis in cartea sa Touching: The Human Significance of the Skin, “Este o experienta placuta si unica pentru bebelus cand identifica sunetul si buzele din care acestea reies”, asemenea unui sarut.
8. Unde este pestisorul?
Asezati bebelusul in fata unui acvariu. Urmarirea pestilor il va amuza si il va invata cum sa urmareasca obiectele cu ochii.
9. Clopotei de vant
Auzul este primul simt care se dezvolta complet la nou nascuti (chiar si fatul poate auzi). Clopoteii de vant stimuleaza auzul (si organul de simt al vederii) iar bebelusul va adora sa asculte clinchetul acestora in bataia vantului, in timp ce priveste fiecare clopotel cum se leagana independent.
10. Visand cu ochii deschisi
Unoeri bebelusii sunt linistiti visand cu ochii deschisi, le fel ca si adultii. Daca il observati privind lung sau fluturand bratele prin aer, nu ii distrageti atentia. Astfel va invata sa se distreze singur si isi va imbunatati capacitatea de concentrare.
11. Ascultam si invatam!
Nou nascutii nu inteleg povestile, insa adora sa fie tinuti in brate si sa asculte vocea celui care citeste. Studiile ne arata ca bebelusii a caror parinti le-au citit des, si-au dezvoltat un vocabular mai larg decat ceilalti copii.
12. Sa clipim des
Priviti bebelusul in ochi si clipiti repede. S-ar putea sa zambeasca sau sa incerce sa va imite - in orice caz va fi curios.
13. Un mic masaj nu strica niciodata!
Masajul ajuta la dezvoltarea sistemului imatur digestiv si circulator. Daca bebelusul este linistit, dezbracati-l si folosind un ulei natural, fara parfum si comestibil (ca cel de alune, seminte de struguri sau masline) masati usor picioarele, mainile, spatele si burtica. (Evitati produsele cu ulei mineral, deoarece pot lasa urme de grasime si inchid porii; si uleiul de alune in cazul in care bebelusul este alergic.)
14. Jocul umbrelor
Deoarece bebelusii sunt intrigati de obiectele care se misca, umbrele il vor fascina. Intr-o camera semi-intunecoasa folositi-va de lumina unei lanterne sau a unei lampi pentru a creea iamgini pe pereti cu ajutorul mainilor. Priviti cu atentie cum ochisorii bebelusului se maresc si incepe sa dea din picioruse cu veselie si emotie.
15. Multe jucarii, insa fiecare pe rand
Desi veti fi foarte nerabdatoare sa oferiti bebelusului toate jucarioarele, trebuie sa va abtineti. Din cauza ca micutul nu poate sa tina in maini decat una singura, prea multe jucarii il vor face sa se simta confuz si frustrate. Oferiti-i una sau cel mult doua jucarii, pe care le puteti inlocui cu timpul sau cand pare sa il plictiseasca.
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur ...
O frumoase poveste de dezvoltare motorica a bebelusului. Cum cresc abilitatile motorice ale bebelusului
Deci sa trecem in revista ceea ce se intampla de la primele zile de dupa nastere pana la momentul extraordinar cand iti poti vedea bebelusul (Bebelusa) mergand: citeste toate detaliile de ladezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
Robert incearca sa apreciezi continutul informatiilor. Cat despre gramatica, nu cred ca poti emite pretentii tocmai tu care ai facut de 14 ori mai multe grsseli in 2 randuri
Niste informatii foarte interesante,unele chiar le voi prelua si exersa cu baby a meu.
buna imi place este foarte frumos
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII