Probleme de sanatate ale bebelusului prematur

Probleme de sanatate ale bebelusului prematur

Probleme de sanatate ale bebelusului prematur

  • Unui bebelus prematur se acorda o atentie medicala suplimentara si asistenta imediata dupa nastere. In functie de cat de devreme a ajuns bebelusul pe lume, medicul pediatru sau medicul obstetrician poate apela la un neonatolog (un medic pediatru care este specializat in ingrijirea copiilor prematuri sau foarte bolnavi), pentru a ajuta la a determina daca si ce tratament special va avea nevoie bebelusul.

Sindromul de detresa respiratorie (SDR)
Boli pulmonare / Displazia Bronhopulmonara (BPD)

Apneea si bradicardia

Retinopatie de prematuritate (POR)

Icterul

Alte probleme de sanatate

Deoarece bebelusii prematuri sunt nascuti inainte sa fie fizic pregatiti pentru viata in afara uterului, ei au adesea probleme de sanatate.

Prematurii au rate mai mari de handicap (cum ar fi paralizie cerebrala) si chiar deces. Din cauza acestor probleme de sanatate, copiiilor prematuri li se acorda o atentie medicala suplimentara si asistenta imediata dupa nastere. In functie de cat de devreme a ajuns copilul pe lume, medicul pediatru sau medicul obstetrician poate apela la un neonatolog (un medic pediatru care este specializat in ingrijirea copiilor prematuri sau foarte bolnavi), pentru a ajuta la a determina daca si ce tratament special va avea nevoie copilul.

In continuare veti afla care sunt cele mai comune conditii care apar la copiii prematuri:

Sindromul de detresa respiratorie (SDR)

Ce este: SDR este o tulburare legata de respiratia la plamanii imaturi ai copilului. Ea apare din cauza ca plamanii prematurilor, de multe ori, duc lipsa de surfactant, o substanta lichida care permite plamanilor sa ramana extinsi; aceasta substanta formeaza o pelicula foarte subtire care acopera totalitatea suprafetei interioare a alveolelor pulmonare.

Tratament: surfactantul artificial poate fi folosit pentru a trata acesti copii, impreuna cu un ventilator care ii ajuta sa respire mai bine si sa mentina niveluri adecvate de oxigen in sange. Uneori, copiii extrem de prematuri ar putea avea nevoie de tratament cu oxigen pe termen lung si, ocazional, pot merge acasa folosind tratamentul cu oxigen de sustinere.

Boli pulmonare / Displazia Bronhopulmonara (BPD)

Ce este: BPD, sau boala pulmonara cronica, este un termen folosit pentru a descrie copiii care au nevoie de oxigen pentru cateva saptamani sau luni. Ei au tendinta de a iesi din aceasta conditie mai putin frecventa, care variaza in severitate, cand plamanii lor cresc si se maturizeaza.

Apneea si bradicardia

Ce este: apneea este o pauza temporara (mai mult de cincisprezece secunde) in respiratie, care este comuna la sugarii prematuri. De multe ori este asociata cu o scadere a ritmului cardiac, numita bradicardie. O scadere a saturatiei de oxigen masurata de un aparat numit Pulsoximetria este numita desaturare. Cei mai multi copii depasesc conditia din momentul in care parasesc spitalul.

Retinopatie de prematuritate (POR)

Ce este: POR este o boala de ochi in care retina nu este pe deplin dezvoltata.

Tratament: cele mai multe cazuri dispar fara tratament, desi cazurile grave pot avea nevoie de tratament, inclusiv chirurgie cu laser in cazurile cele mai grave. Copilul poate fi examinat de un oftalmolog pediatru sau un specialist pentru a diagnostica si, daca este necesar, recomanda un tratament pentru aceasta afectiune.

Icterul

Ce ce este: icterul are loc atunci cand o substanta chimica numita bilirubina din sangele copilului are un nivel crescut. Ca rezultat, pielea poate dezvolta o culoare galbuie. Icterul poate aparea la copiii de orice rasa sau culoare.

Tratament: tratarea presupune plasarea copilului dezbracat sub lumini speciale (in timp ce ochii sunt acoperiti pentru a-i proteja).

Alte probleme de sanatate

Alte conditii, uneori observate la copiii prematuri, includ anemia de prematuritate (un numar scazut de celule rosii din sange) si murmur al inimii.

Va recomandam sa mai cititi si:

Icterul la nou nascuti: forme si tratament - sfatul medicului

Icterul la nou nascuti: forme si tratament - sfatul medicului

Icterul fiziologic al bebelusului, este o dovada a faptului ca in sange se afla un exces de bilirubina.  Imediat dupa nastere, sau la cateva zile dupa ce au venit acasa, multi bebelusi sanatosi…

Momente importante din dezvoltarea unui bebelus nascut prematur

Momente importante din dezvoltarea unui bebelus nascut prematur

Etapele de dezvoltare ale bebelusului prematur sunt un pic diferite de cele ale bebelusilor nascuti la termen. Varsta la care se asteapta ca micutul prematur sa ajunga la o anume etapa se bazeaza pe…

Somnul bebelușului prematur

Somnul bebelușului prematur

Nu va asteptati ca un copilul prematur sa doarma toata noaptea timp de cateva luni. Spre deosebire de un copil nascut la termen, care ar putea dormi 6-8 ore pe noapte pana la varsta de 4 luni,…autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2013

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII