Barcelona – orasul campion al muzeelor inedite

Barcelona – orasul campion al muzeelor inedite

Barcelona – orasul campion al muzeelor inedite

  • Situat intr-o regiune superba, pe coasta Mediteranei, la aproximativ 160 de kilometri de lantul muntos Pirinei, care desparte Spania de Franta, Barcelona este capitala regiunii autonome Catalonia. Ca dimensiune este al doilea oras al Spaniei, dupa Madrid, insa ca popularitate rivalizeaza constant cu capitala spaniola, fiind o adevarata metropola culturala.

Pentru turistii pasionati de arta, de istorie, de cultura, in general, dar si pentru amatorii de plimbari romantice pe malul marii sau printre arborii exotici ai parcurilor sofisticate, Barcelona este destinatia ideala de vacanta.

Capitala catalona este, de fapt, o adevarata enciclopedie culturala vie, oferind turistilor posibilitatea de a cunoaste tinuturi pline de istorie, de la ramasitele arheologice romane, la cetatea medievala si pana la metropola moderna cu o arhitectura inedita.
Intregul oras poarta amprenta celebrului architect Antoni Gaudi, ale carui capodopere dau Barcelonei o nota de originalitate desavarsita, principala sa opera, Catedrala La Sagrada Familia, fiind, de fapt, un simbol al capitalei catalone. Notorietatea catedralei este completata de cele peste 50 de muzee care acopera domenii foarte variate (de la istorie, arta, marina, arheologie, pana la sport, arta culinara sau parfumerie), precum si de numeroasele parcuri si locuri de agrement care ofera turistilor posibilitati variate de petrecere a unui sejur de neuitat.

Daca va decideti sa petreceti o vacanta in Barcelona, va trebui sa va faceti  adevarata lista cu locurile pe care merita se le vizitati, pentru ca sunt extreme de multe. Printre acestea ar trebui sa figureze in mod cert cateva obiective pe care nu trebuie sa le ratati:


Catedrala La Sagrada Familia - www.sagradafamilia.org
Adresa: Calle Mallorca 401
Program: zilnic, 9:00 – 20:00 (aprilie – septembrie); 9:00 – 18:00 (octombrie – martie)

Faimoasa creatie a lui Antoni Gaudi, Sagrada Familia este un templu imens, a carui constructie a inceput in 1882 si nu este inca terminata. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Barcelona, inregistrand peste 2 milioane de vizitatori anual. In interiorul catedralei exista un muzeu care ofera detalii despre istoria cladirii, dar si despre fascinanta personalitate a lui Gaudi, al carui mormant se afla in cripta catedralei. Vizitatorii pot vedea evolutia constructiei catedralei de la inceputurile sale pana astazi si, de asemenea, au posibilitatea de a vedea cum va arata constructia in anul 2020, cand se preconizeaza ca se va finaliza.

Santa Maria del Mar
Adresa: Plaça de Santa Maria, 1
Program: 9:00 – 13:30 si 16:30 – 20:00 (luni – sambata); 10:30 – 13:30 si 16:30 – 20:00 (duminica si in vacanta)

Splendida catedrala este cel mai bun exemplu de arhitectura gotica din intreaga lume. Constructia ei, care a avut loc in secolul al XIV-lea, a fost finantata de locuitorii districtului Born, in care este amplasata. Legendele spun ca marinarii cataloni veneau sa se roage aici inainte de a pleca in calatoriile lor pe mare.

Catedrala Seuwww.catedralbcn.org
Adresa: Plaça de la Seu, 3
Program: 13:00 – 17:00 (in timpul saptamanii); 14:00 – 17:00 (duminica si in vacanta)

Catedrala este un exemplu splendid de arhitectura gotica, emblematic pentru Barcelona. In cripta ei se afla mormantul Sfintei Eulalia, patroana spirituala a orasului. Daca vreti sa savurati o priveliste splendida a orasului, urcati pe acoperisul catedralei cu ascensorul special amenajat.

Casa Mila (La Pedrera) –  www.lapedreraeducacio.org
Adresa: Proveçna, 261-265
Program: zilnic, 9:00 – 20:00 (martie – octombrie); 9:00 – 18:30 (noiembrie – februarie)

Una dintre capodoperele lui Gaudi, renumita pentru fatada sa neobisnuita si pentru terasa fantezista, La Pedrera a fost declarata monument UNESCO. Majoritatea apartamentelor sunt private, insa turistii pot vizita apartamentul de la ultimul etaj si terasa, care ilustreaza perfect modul de a crea specific arhitectului catalon.

 Casa Battlo - www.casabatllo.es
Adresa: Passeig de Gracia, 43
Program: zilnic, 9:00 – 20:00

La fel de celebra ca si La Perdera, Casa Battlo face parte din Manzana de la Discordia, un complex architectural alcatuit din trei caldiri proiecate de arhitecti diferiti. Celelalte dou apartin lui Josep Puig i Cadafalch, respective lui Lluis Domenech. Gaudi a imaginat o cladire suprarealista, inspirata in special de lumea marina.

Muzeul Picassowww.museupicasso.bcn.es
Adresa: Carrer Montçada, 15-23
Program: 10:00 – 20:00 (marti – duminica); luni – inchis

Acest edificiu, dedicat artei lui Pablo Picasso, este cu siguranta una dintre cele mai vizitate galerii de arta din intreaga lume, inregistrand circa un milion de vizitatori anual. Operele maestrului sunt aranjate in ordine cronologica, astfel incat vizitatorul poate sa isi faca o imagine completa asupra felului in care a evoluat opera lui Picasso.
 

Galeria Joan Mirówww.bcn.fjmiro.cat
Adresa: Parcul Montjuïc
Program: 10:00 – 20:00 (marti – sambata; joia – pana la ora 21:30); 10:00 – 14:30 (duminica); 10:00 – 19:00 (marti – sambata; din octombrie pana in iunie)

Dedicate artistului Joan Miro, expozitia ofera un adevarat regal de arta suprarealista ce se incadreaza perfect in imaginea de ansamblu a orasului.

Muzeul National de Arta al Catalonieiwww.mnac.es
Adresa: Palau Nacional - Parc de Montjuïc
Program: 10:00 – 19:00 (marti – sambata); 10:00 – 14:30 (duminica si in vacanta)

Muzeul adaposteste o colectie imensa de opera de arta din perioadele romana si gotica, pana in epoca moderna. De o frumusete deosebita sunt mai ales frescele romane desprinse de pe fatadele bisericilor din Pirinei. Gazuit de o cladire impunatoare, construita pe colina Montjuïc, acest muzeu este incantator nu doar prin operele pe care le pune la dispozitia turistilor (numeroase colectii de pictura, sculptura, ceramica etc), ci si datorita privelistii panoramice splendide ce poate fi admirata de pe terasa cladirii.

Muzeul de Arta Contemporanawww.macba.es
Adresa: Plaça dels Àngels, 1
Program: 24 iunie – 24 septembrie (luni – vineri: 11:00 – 20:00;  sambata: 10:00 -20:00; duminica: 10:00 – 15:00; marti : inchis); 25 septembrie – 23 iunie (luni – vineri: 11:00 – 19:30;  sambata: 10:00 -20:00; duminica: 10:00 – 15:00; marti : inchis)

Cladirea care gazduieste Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona este ea insasi o opera de arta si face parte din proiectul de dezvoltare al districtului Raval. Muzeul detine mai multe colectii ale caror exponate sunt schimbate prin rotatie, de-a lungul anului. In cladire se afla o expozitie permanenta a artistilor catalani si spanioli contemporani.

Cosmocaixa – Muzeul Stiintei - www.fundacio.lacaixa.es
Adresa: Teodor Roviralta, 47 – 51
Program: 10:00 – 20:00 (marti – duminica)

Deschis in 2005, noul muzeu ocupa o suprafata de peste 50.000 m2, pe care sunt amenajate incaperi cu decor variat, de la padurea amazoneana, la peretii geologici sau planetariu. Este considerat unul dintre cele mai reusite muzee ale stiintei din intreaga Europa.

Muzeul Marinei –  www.museumaritimbarcelona.com
Adresa:  Avinguda de les Drassanes
Program: 10:00 – 20:00 (zilnic)

Muzeul Marinei este unul dintre cele mai bine dotate din muzeele barceloneze. Istoria marinei este prezentata intr-o maniera captivanta care te face sa iti doresti sa vizitezi Colonul (statuia gigantica a lui Cristofor Columb) si Portul Vell, o adevarata splendoare. Cea mai admirata piesa a muzeului este Galera Real, construita in 1586.


 


Muzeul de Istorie al Catalonieiwww.mhcat.net
Adresa: Palau del Mar, Plaça de Pau Vila, 3
Program: 10:00 – 17:00 (marti – sambata, miercurea pana la 20:00); 10:00 – 14:30 (duminica si in vacanta)
Asa cum sugereaza si denumirea, este un muzeu specializat, dedicat istoriei catalone. Aici va puteti satisface orice curiozitate legata de diferite perioade ale istoriei catalone. Vizita este foarte interactiva, deoarece in muzeu sunt instalate numeroase dispozitive care permit turistilor sa “interactioneze” cu exponatele prezentate.
 
Palatul Muzicii catalonewww.palaumusica.org
Adresa: Carrer de Sant Francesc de Paula, 2
Program: zilnic, 10:00 – 15:30

Palatul Muzicii este o cladire modernista, opera de arta a arhitectului Lluis Domenech I Montaner, construita pentru Orchestra de muzica Catalona Orpheo si dedicata renasterii culturii catalone, care a avut loc la inceputul secolului al XX-lea. Cladirea a fost declarata monument UNESCO si poate fi admirata intr-unul din tururile ghidate care incepe la fiecare 30 de minute. Turul dureaza aproximativ 50 de minute. O alta varianta este sa asistati la unul dintre concertele care au loc zilnic aici.


Centrul de Cultura Contemporana al Barceloneiwww.cccb.org
Adresa: Montalegre, 5
Programul – variabil in functie de sezon

Este un muzeu foarte dinamic, avand permanent expozitii de arta contemporana, incluzand fotografii, picturi si sculpturi din intreaga lume si din diferite perioade. Expozitiile sunt progaramate cu mult timp inainte, astfel incat cea mai buna modalitate de a vedea ce se expune in perioada sejurului personal in Barcelona este sa vizitati site-ul oficial al muzeului.

Muzeul catalan de arheologiewww.mac.es
Adresa: Pg Santa Madrona, 39-41
Program: 9:30-19:00 (marti – sambata) ; 10:00-14:30 (duminica)

Muzeul adaposteste o serie de exponate arheologice ce acopera o perioada vasta (din preistorie pana in antichitate.

Pe langa muzeele clasice, care evoca arta si istoria Cataloniei sub diverse forme, in Barcelona exista si cateva muzee inedite prin specificul lor. Daca vreti sa diversificati itinerariul turistic, atunci nu ocoliti cateva repere turistice originale:

Muzeul Clubului de fotbal FC Barcelonawww.fcbarcelona.com
Adresa: Aristides Maillol, intrarea nr. 7
Program: 10:00 - 18:30 (marti – sambata ; 10:00 -14:30 (duminica si in vacanta)

Daca va numarati printer fanii impatimiti ai fotbalului sau daca pur si simplu vreti sa vedeti ce inseamna fotbalul, dincolo de jocul spectaculos de pe teren, atunci nu pierdeti ocazia de a vizita unul dintre cele mai interesante muzee din lume dedicate acestui sport. De la numeroasele cupe obtinute in decursul anilor de echipa clubului, pana la informatii anecdotice despre VIP-uri, totul poate fi savurat intr-un tur complet al muzeului, in compania unuia dintre ghizi.


Muzeul ciocolateiwww.pastisseria.com
Adresa: Comerç 36
Program: 10:00 – 19:00 (luni – sambata); 10:00 – 15:00 (duminica)

Este un muzeu particular, deschis din anul 2000, la initiativa patiserilor si ciocolatierilor din Barcelona. Pe langa o intreaga istorie a ciocolatei pe care o pune la dispozitia turistilor, muzeul devine punct de atractie in fiecare an, datorita competitiei de mona (o forma de sculptura in ciocolata), ce are loc in fiecare an de Pasti. Special pentru vizitatori, muzeul are amenajata o cafenea in care turistii isi pot calma papilele gustative cu o ciocolata calda sau cu bomboane din ciocolata.


Muzeul Parfumului – www.museudelperfum.com
Adresa: Paseo de Gracia 39
Program: 10:30 – 13:30; 16:30 – 20:00 (luni – vineri); 11:00 – 14:00 (sambata)

Daca vreti sa faceti o calatorie virtuala prin istoria parfumului, acesta este locul pe care trebuie sa il vizitati. Inaugurat in 1963, muzeul este impartit in doua sectiuni – una in care sunt expuse parfumuri din cele mai vechi timpuri si pana in secolul al XVIII-lea, in ordine cronologica; cealalta prezinta istoria parfumului din secolul al XVIII-lea pana in zilele noastre, exponatele fiind grupate in functie de marci.

Muzeul Figurilor de ceara
Adresa: Passatge de la Banca,7
Program: 10:00 – 19:30 (luni – vineri); 11:00 – 14:00, 16:30 – 20:30 (sambata, duminica si in vacanta); 10:00 – 22:00 (pe timpul verii)

Desi nu egaleaza faima Muzeului Madame Tussaud, replica acestuia din Barcelona adaposteste peste 300 de figuri din ceara, amplasate intr-o atmosfera deosebita. Muzeul gazduieste periodic spectacole, prezentari de moda si alte manifestari menite sa ii sporeasca atractivitatea.

Vizitarea muzeelor este captivanta, insa ea poate deveni obositoare, dupa cateva ore. Pentru a evita acest lucru, faceti pauze de plimbari romantice prin parcurile barceloneze, care sunt incantatoare. In Barcelona se afla peste 60 de parcuri amenajate tematic (parcuri istorice, botanice, urbane sau forestiere) care acopera aproximativ 10% din suprafata totala a orasului. Cel mai mare este  Montjuïc, amplasat pe colina cu acelasi nume, urmat de Ciutadella (parc in care se afla si cladirea Parlamentului, o gradina zoologica si cateva muzee). Unul dintre cele mai cunoscute parcuri din Barcelona este insa parcul Güell proiectat de Antoni Gaudi.

 Incercati, de asemenea, sa va faceti timp pentru o plimbare relaxanta prin cartierul gotic sau pe marile bulevarde, in care multimea devine un decor infinit in care te pierzi fara sa iti dai seama. Iar daca vreti cateva momente de relaxare in bataia vantului marin, plimbati-va pe una din plajele Barcelonei, ce reprezinta un punct de atractie pentru turisti. Desi apa marii nu este foarte curata (lucru obisnuit de altfel pentru un oras portuar), plajele barceloneze sunt o adevarata oaza de relaxare.

Parcul Güell
Adresa: Carrer d'Olot, 7
Program: zilnic, incepand cu 10:00 pana la asfintitul soarelui

Parcul Güell este o adevarata minune a Barcelonei. Merita vizitat nu doar pentru fatada cu decoratiuni extraordinare de la intrare sau pentru a vedea casa in care a locuit Gaudi timp de 20 de ani (intre 1906 si 1926), ci pentru privelistea splendida a Barcelonei care se poate vedea de aici.

Intrarea in Parcul Güell

Fantana magica din Montjuic – https://fonts.bcn.es
Adresa: Plaça de Espanya
Program: 21:30 – 23:00, joi – duminica (iunie – septembrie); 19:00 – 21:00, vineri – duminica (octombrie – mai)

O combinatie inedita de jocuri de lumini, apa si muzica face din Fantana magica ceva cu adevarat magic…

Las Ramblas
Sub aceasta denumire sunt reunite mai multe bulevarde care duc toate spre portul vechi, dominat de statuia lui Cristofor Columb. Las Ramblas constituie, de fapt, zona turistica, prin excelenta, a Barcelonei. Suntele flasnetelor muzicantilor ambulanti cuprin strazile, iar una dintre atractiile principale este piata Boqueria.


Poble Espanyol – www.poble-espanyol.com
Adresa: Avinguda del Marquès de Comillas
Program: 9:00 – 20:00 (luni); 9:00 -14:00 (marti – joi); 9:00 – 16:00 (vineri); 9:00 – 17:00 (sambata); 9:00 – 24:00 (duminica)

Construit cu ocazia Expozitiei Universale din 1929, Poble Espanyol este un grup de cladiri inspirate din stiluri arhitecturale din diverse regiuni ale Spaniei. Complexul adaposteste numeroase magazine artizanale, baruri, restaurante, etc.


Barrio Gotico

Barcelona detine unul dintre cele mai bine conservate centre gotice din intreaga lume. Cartierul gotic barcelonez este renumit pentru frumusetea pietelor sale in care turistul poate sa se intoarca in timp cu cateva secole. Printre cele mai frumoase se numara: Plaça del Rei, Plaça Reial, Plaça de Sant Felip Neri, Plaça del Duc de Medinaceli, si Plaça del Pi.

Acvariul – www.aquariumbcn.com
Adresa: Moll d'Espanya del Port Vell
Program: 9:30 – 21:00 (in iulie si august este deschis pana la 23:00, sambata si duminica)

Este unul dintre cele mai vizitate locuri din Barcelona, castigandu-si popularitatea si datorita numeroaselor jocuri interactive pe care le propune copiilor. Una dintre atractiile principale este “galeria rechinilor”.

Imprejurimile Barcelonei

Figueres

Situat la circa 130 de kilometri de Barcelona, oraselul poarta amprenta lui Dali, a carui localitate natala este. Aici se afla unul dintre cele mai originale muzee dedicate operei maestrului, creat de Dali insusi – Muzeul Teatru Dali - www.salvador-dali.org. Muzeul este cunoscut drept unul dintre cele mai interesante din tot nordul Spaniei si adaposteste cea mai mare parte a capodoperelor maestrului. De altfel, cladirea insasi, prin arhitectura ei inedita, este o adevarata opera de arta. Aici se afla cele mai mari obiecte suprarealiste din intreaga lume.


Muzeul Dali

Cadaqués

Este un sat pescaresc situat la aproximativ doua ore de Barcelona. Este considerat o adevarata perla a coastei Brava. De aici se ajunge foarte usor in portul Lligat, unde puteti vizita un alt muzeu dedicat lui Dali, care nu va va dezamagi.
Tossa de Mar 

Este o localitate in care se ajunge cam intr-o ora si jumatate din Barcelona, renumita pentru peretii medievali si pentru privelistea superba care poate fi admirata intr-o plimbare pe coasta.

Montserrat

Localitatea este celebra datorita manastirii benedictine care se afla aici si care este considerata centrul spiritual al Cataloniei. O vizita in Montserrat este o alegere perfecta nu doar pentru vestigiile spirituale pe care le puteti cunoaste aici, ci si datorita privelistii panoramice care poate fi admirata de pe platoul manastirii. Accesul se face cu telefericul.

Girona

Este al doilea mare oras al Cataloniei, in care traditia si cultura sunt foarte bine conservate. La fel ca in Barcelona si aici veti gasi o multime de muzee interesante care evoca traditia catalona. 

Tarragona

Numita in trecut Tarraco, localitatea a fost cel mai important centru al Imperiului roman din Spania. Aici puteti admira ruine romane, protejate de catre UNESCO.


Mai multe informatii despre Barcelona:
https://www.barcelona.com/
https://www.barcelonaturisme.com/

 Forum unde comentam cu placere

 Super Calatorii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII