Ce le spunem baietilor despre pubertate?

Ce le spunem baietilor despre pubertate?

Ce le spunem baietilor despre pubertate?

Pe la varsta de 11 ani, baietii intra in perioada numita pubertate. Pubertatea implica cresterea in inaltime, aparitia parului pubian, schimbarea vocii si a dimensiunii organelor genitale.

Impreuna cu aceste schimbari, copilul trece prin adevarate furtuni hormonale, nelinisti intelectuale, competitii cu cei din anturaj si alte tipuri de stres ce trebuie luate in considerare in aceeasi masura ca si aspectele biologice ale pubertatii.  In acest articol incercam sa trecem in revista cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti despre baietelul vostru.

- vei citi:
La ce varsta incepe pubertatea?
Nasul nu minte
Ce alte schimbari apar in timpul pubertatii?
Cum sa va pregatiti pentru pubertatea fiului dumneavoastra?

La ce varsta incepe pubertatea?

Baietii intra in pubertate pe la varsta de 11 ani, cu un an mai tarziu decat fetele. Dar este posibil ca la unii, pubertatea sa se manifeste oricand dupa varsta de 9 ani, pana in 14 ani. Primul semn de pubertate este marirea testiculelor si subtierea si inrosirea scrotului.

Dar realitatea este ca drogurile sunt peste tot: la scoala, pe strada, in parcuri, in baruri. Trebuie doar sa stii pe cine sa intrebi. In razboiul cu tentatia, parintii nu pot fi simpli observatori de pe margine. Ca parinte este datoria dumneavoastra sa deschideti bine de tot ochii. Parintii adolescentilor ce se drogheaza spun ca n-au vazut la timp semnele atat de vizibile pentru altii. Iata la ce trebuie sa fiti atenti:

Nasul nu minte

De cate ori fiul sau fiica dumneavoastra se intoarce acasa de la o petrecere, e bine sa stati putin de vorba. Va recomandam o conversatie simpla, nu o cearta cu trantit de usi si colindat prin diferite camere ci o conversatie obisnuita, o discutie fata in fata.

Daca doar cei din anturajul lui au fumat, hainele si parul ii vor mirosi dar daca fiul dumneavoastra a baut alcool sau a fumat marijuana, respiratia il va trada.

Daca hainele ii miros a fum de marijuana, e un semn de alarma chiar daca nu a fumat el insusi inseamna ca prietenii lui fumeaza si e posibil sa fie doar o chestiune de timp. Si daca emana miros proaspat de parfum sau de guma de mestecat, ar trebui sa va puneti intrebari. 

Ce alte schimbari apar in timpul pubertatii?

Pubertatea este perioada in care aproape toate sistemele din corpul uman se maturizeaza. De aceea, baietelul trece printr-o serie de schimbari.

Aparitia parului pubian si marirea penisului

Cam la sase luni de la primele semne ale pubertatii (marirea testiculelor) incepe sa creasca penisul si apare parul pubian. Dar cresterea este lenta si nu va fi cu adevarat vizibila pana in jurul varstei de 14 ani.

Schimbari de voce (intre 13 si 15 ani)

Laringele se largeste si muschii si corzile vocale cresc, acesta este motivul pentru care vocea baiatului poate uneori sa “zgarie” urechile mai fine. Este o etapa normala a procesului de crestere. Asigurati-va copilul ca pana la urma va avea o voce joasa, barbateasca.

Vise umede

In unele dimineti e posibil ca baiatul dumneavoastra sa se trezeasca din somn cu pijamaua uda. Aceste vise umede sau polutii nocturne sunt cauzate de ejaculare si nu de enurezis nocturn, cum poate parea. Nu inseamna ca baiatul are vise erotice. Explicati-i fenomenul fiului dumneavoastra si asigurati-l ca intelegeti ca nu poate controla acest lucru. Visele umede sunt doar o etapa de crestere. Parintii nu trebuie sa se fereasca sa vorbeasca despre asta.

Erectiile involuntare

In timpul pubertatii, baietii au erectii spontane chiar fara sa-si atinga penisul si fara sa aiba ganduri sexuale. Aceste erectii neasteptate pot fi foarte stanjenitoare, in special daca li se intampla in public - la scoala de exemplu. Explicati-i copilului dumneavoastra ca acesta este un semn ca i se maturizeaza corpul, ca li se intampla tuturor baietilor si ca in timp, frecventa lor se va micsora.

Marirea sanilor

Multor baieti li se intampla sa li se umfle pieptul in primii ani de pubertate. E posibil ca fiul dumneavoastra sa simta o umflatura chiar sub sfarc sau sa isi simta pieptul tare si sa aiba dureri. Dupa cateva luni (uneori dureaza chiar mai mult) umflaturile dispar. Explicati-i fiului dumneavoastra ca asta nu inseamna ca va avea sani ca femeile. Aceste umflaturi se numesc in termeni clinici ginecomastie si se datoreaza schimbarilor hormonale ce au loc in timpul pubertatii. Mai multe despre ginecomastia la adolescenti - aici.

Schimbari in compozitia pielii (13-15 ani)

Pielea adolescentilor poate fi uleioasa si transpiratia poate fi din ce in ce mai abundenta. Asta se intampla pentru ca apare parul la subrat si glandele care secreta transpiratia sunt in crestere. Este important sa ii invatam pe adolescenti sa se spele zilnic si sa foloseasca un deodorant. Aproape toti adolescentii sufera de acnee. Parul pe fata apare in jurul varstei de 15 ani.

Marimea corpului (14 ani)

In timpul pubertatii, adolescentii ating un varf de crestere la aproape doi ani de la primele semne. Bratele, picioarele, mainile si labele picioarelor se pot dezvolta ceva mai repede decat restul corpului. Pana cand trupul adolescentului redevine armonios, este posibil sa se simta stangaci si neindemanatic. Desi fetele si baietii au cam aceeasi inaltime in copilarie, in timpul pubertatii fetele pot fi mai inalte la inceput. Explicati-i fiului dumneavoastra ca si acest lucru se va schimba. Barbia, buzele si urechile cresc mai iute decat restul capului.

La finalul perioadei de pubertate fiul dumneavoastra va castiga aproximativ 28 de centimentri in inaltime. Va fi mult mai suplu, va avea mai multi muschi decat grasime si va avea deja un corp cu alura barbateasca: solduri inguste, umeri lati.

Probleme emotionale

Adolescenta este o perioada tulbure pentru multi dintre noi. Este varsta la care ne indragostim prima oara, varsta la care influenta anturajului primeaza in fata sfaturilor parintesti, varsta la care tot ce zboara, se mananca. Desi adolescentilor le place sa creada ca sunt atotstiutori, realitatea este ca experienta lor de viata este inca saraca.

De aceea au nevoie de ajutorul parintilor. Ca si atunci cand invatau sa mearga, ca si atunci cand intrebau de o mie de ori “de ce”, anii de adolescenta ai fiului dumneavoastra sunt o perioada in care au nevoie de rabdarea, intelegerea si intelepciunea parintilor. Nu incercati insa sa le calcati in picioare personalitatea in plina afirmare. Amintiti-va ca ati fost in locul lor si ca daca ii ajutati, au sanse mari sa supravietuiasca acestei perioade si sa ajunga in locul dumneavoastra. Abia atunci veti putea zambi.

Cum sa va pregatiti pentru pubertatea fiului dumneavoastra?

Atunci cand fiul dumneavoastra implineste 8 sau 9 ani, ati putea investi ceva bani intr-o enciclopedie sau intr-o carte. Ati putea chiar printa aceste informatii oferite de Desprecopii.com  pentru ca explica pubertatea in termeni simpli. Lasati foaia printata undeva la vedere. Daca fiul dumneavoastra le citeste, poate fi un bun inceput pentru o conversatie pe aceasta tema. Povestiti-i propriile dumneavoastra experiente din timpul pubertatii si asigurati-l ca il intelegeti si il veti ajuta si ii veti raspunde la orice intrebare poate avea. Este un bun moment sa discutati si despre sex. (link spre articolul cu sexul)

Cand sa va ingrijorati

La anumiti copii, pubertatea incepe fie mai devreme fie mult mai tarziu decat era de asteptat. Daca fiul dumneavoastra da semne de pubertate inainte de 9 ani sau nu da nici un semn pana in 14 ani, e cazul sa consultati un doctor.

7 lucruri importante pentru parintii de adolescenti 

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Creierul unui adolescent: despre vulnerabilitate, stres, curaj si lumea lor nebuna
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
11 reguli ale unui parinte de adolescent

Forumul parintilor de adolescenti

  Adolescentii (12-18 ani) 
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti. 

autor: Andreea Demirgian, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 24:

  1. Andreea
    Andreeatrimis la 23/5/2016

    Buna! E normal ca la varsta asta sa se intample asta si eu am aceeasi problema cu copilul meu,am consultat si doctorul si a zis ca totul e ok! asa cas nu va faceti probleme!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Anonim
    Anonimtrimis la 19/5/2016

    Eu am aproape 14 ani,dar corpul nu mi s-a maturizat.. Si colegii au observat asta ..Deja devine stanjenitor,iar in curand vom merge intr-o excursie de o noapte si chiar nu vreau sa imi imaginez bataia de joc..Va rog ajutor ce pot sa fac ?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Anonima
    Anonimatrimis la 14/2/2016

    buna,am un fiu ,are 14 ani,1,45,45 de kg,nu are nici par pubian,nici par subtioara,testiculele nu atirna,si daca le iimpingi putin cu mana se urc la abdomen,ce imi recomandat,raspundeti va rog

    Raspunde la acest comentariu
  4. Cristofor
    Cristofortrimis la 11/10/2015

    E normal sa am 1:54 in cls a 8a??

    Raspunde la acest comentariu
  5. Andreea
    Andreeatrimis la 8/6/2015

    Buna! E normal ca la varsta asta sa vi se intample asa ceva,aceeasi problema o am si eu cu copilul meu,am consultat doctorul si a spus ca totul e ok! Asa ca nu va faceti probleme! andreeadinescu79@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  6. Razvy
    Razvytrimis la 16/10/2014

    Salut, Ma numesc Razvan, iar pubertatea la mine a inceput sa apara de la 9 ani, deja la 10 ani incepeam sa am par peste tot, cand am implinit varsta de 12 ani mi-a crescut par sub brat mult, pe picioare si pe maini la greu, mustata si ea, iar acum a inceput sa imi creasca barba, la penis am par ff mult, vocea mi-sa schimbat foarte mult,ex: luna trecuta vocea mea era mai pitigaiata, peste o luna vocea mea s-a schimbat foarte mult, parul pe piept a inceput sa apara, de asemenea si la buric in joc, la degetele de la maini si picioare la fel, e ceva normal sa se intample toate astea asa devreme ?

    Raspunde la acest comentariu
  7. Solomon Molnar
    Solomon Molnartrimis la 9/6/2014

    E normal sa am 1 56 in clasa 5??????????????????????????????????? va pup p toti :*

    Raspunde la acest comentariu
  8. sbora liliana
    sbora lilianatrimis la 27/2/2014

    Am un baiat de 13 ani si stand de vorba cu el a spus ca il doare sanul drept si este putin umflat cred ca este in periada de pubertate,dar as dori sa-l consulte un oncolog .Nu stiu daca este bine si nici nu stiu ce sa fac.

    Raspunde la acest comentariu
  9. adina
    adinatrimis la 27/2/2014

    copilul cea mai frumoasa floare din gradina

    Raspunde la acest comentariu
  10. IulySv
    IulySvtrimis la 25/11/2013

    buna...ma numesc iulian si am 17 ani si am trecut prin toate acestea...dar am o mare problema...sunt foarte slab pt varsta mea....am 55 kg cu tot cu haine si 185 inaltime...si totusi imi respect mesele pe zi dar marea pb fiind ca eu nu pot rezista fara o cafea pe zi...ce sa fac...sunt foarte ingrijorat

    Raspunde la acest comentariu
  11. Lyuka
    Lyukatrimis la 27/8/2013

    am si eu o problema cu fiul meu ,de la varsta de 12 ani a avut sfarcurile umflate ,acum are fara 1 luna 14 ani ,dar acuma i s-a umflat sfarcul stang e ca o piatra ce pot sa fac , cu ce pot sa il ajut ???? este si el foarte ingrijorat am fost cu el si la spitat si mi-au spus doctorii sa nu imi fac griji dar parca tot nu pot sa stau cu mainile in san,mi-au spus sa ii pun compresa cu rivanol ,nu prea mi-a sunat bine ,este in perioada de pubertate a trecut peste etapa grea dar acuma cu ce pot sa il ajut sa nu mai aibe sfarcul stang asa ,arata foarte urat ,este ingrijorator sau nu va rog din suflet dati-mi un fat ce pot sa ii fac . va rog sa imi trimiteti un raspun pe mamimeu_mami@yahoo.com multumesc mult de tot .

    Raspunde la acest comentariu
  12. vlad
    vladtrimis la 7/1/2013

    Buna sunt Vlad am 10ani iar am cam mult par pubian esteem vreo prblm?????

    Raspunde la acest comentariu
    • Alin
      Alintrimis la 4/12/2020

      Salut pot sa vad

    • Alin
      Alintrimis la 4/12/2020

      Pot sa vad?

  13. Andrei
    Andreitrimis la 2/1/2013

    Salut ma numesc Andrei am vreo 12 ani aproape 13 si nu stiu de ce am si eu problema aia cu sani :( ma dor foarte tare si cresc din ce in ce mai mult si eu ma ingras tot odata cu ei si am si eu problema lui Alin :( cineva daca ma poate ajuta ADD Y!M: andrey_andreyy71@yahoo.com deci daca ma puteti ajuta prin comentari sau la adresa de mai sus MULTUMESC

    Raspunde la acest comentariu
    • Rares
      Rarestrimis la 23/2/2021

      Salut! Si eu am cam aceeasi chestie adica ma dor cand apas pe sani si ma dor foarte tare,si imi cresc foarte mult !! Ce pot face? Am 13 ani

  14. nicolae
    nicolaetrimis la 19/11/2012

    buna. ma numesk Nicolae am 17 ani jumate , am o problema ,cu ceva timp in urma am observat umflaturi la piept,dupa cele citite de pe net am inteles ca la mine maturizarea a fost intirziata , adika am inceput sa ma maturizez de la virta de 16 ani si am (glande mamare la sin) .Am inteles ca (glanda mamara )in pubertate dureaza 18 luni la mine au trecut deja 20 luni si nici un semn de normalizare . sunt foarte ingrijorat de acest lucru! ma poate ajuta cineva (cu chiteva sfaturi , cu ceva informatie , oricee.... ... ms mult !!!!!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  15. alex
    alextrimis la 14/11/2012

    Salut! Am 13 ani si am o problema cu umflarea pieptului si ma deranjeaa pt ca toti imi spun ca o sa am sani ca fetele va rog oferitimi cateva sfaturi cum sa scap de aceasta problemaa inceput de la 11 ani.Va rog

    Raspunde la acest comentariu
  16. Bogdan
    Bogdantrimis la 16/7/2012

    Cei mai experimentati va rog sa-mi spuneti si mie am 13 ani si 8 luni si mi s-a umflat pieptul mai ales in jurul sfarcului si nedezvoltarea testiculelor si penisului e vreo problema. va rog sa-mi spuneti

    Raspunde la acest comentariu
  17. Alin
    Alintrimis la 16/7/2012

    Salut ma numesc Alin am aproape 14 ani si astai de dimineata am simtit cv umezeala (jos) nu e prima oara dar acm m-a ingrijorat putin pt ca a iesit si cu putin sange. Este vreo problema? ma gasiti pe mess sau pe adresa de email :cristoforalin@yahoo.com daca a puteti ajuta contactatima stiu ca ar cam trebui sa vb cu parintii dar cu mama e mama iar de tata ma simt putin jenat iar fratele meu cu care ma inteleg si cu care discut deobicei este plecat din tara s-ar putea ca sa nu va pot raspunde acm in cateva zile pt ca voi fii plecat dar trimiteti-mi mesajul multumesc si sper sa primiti si voi raspuns la intrebari si sprer sa primesc si eu va multumesc inca o data si noapte buna la toti:*:*:*:*:D

    Raspunde la acest comentariu
  18. alex
    alextrimis la 17/5/2012

    Salutare , am 13 ani si am o problema cu mainile transpirate , imi transpira mai mereu , acest lucru este de la pubertate?

    Raspunde la acest comentariu
  19. anonim
    anonimtrimis la 20/3/2012

    salut am 14 ani si au inceput de mai de mult semne de pubertate dar nu stiu de ce nu toate . de exemplu testiculele sau organul genital nu au inceput sa imi creasca...(ma simt jenat sa vorbesc pe internet decat cu parintii mei...)dar in rest tot cum ar fi parul pubian parul facial si la subrat

    Raspunde la acest comentariu
  20. Cosmin
    Cosmintrimis la 7/3/2012

    Sunt baiat in varsta de 15 jumate si ma confrunt cu 2 mari probleme in aceasta perioada a pubertatii.Prima dintre ele a aparut in jurul varstei de 13 ani si a continuat pana acum.Umflarea pieptului,mai ales in jurul sfarcului ma deranjeaza destul de tare,chiar daca nu mai prezint nici o durere in aceea zona ca la inceput.Sunt curios daca aceasta problema se poate rezolva cu exercitii fizice si o alimentatie sanatoasa.A doua problema consta in transpiratia exesiva la subrat in orice moment al zilei.aceasta problema a aparut acum 1 an si este foarte deranjata.Transpiratia apare fara sa faci vreun efort fizic sau cv de genu.Imi fac dus in fiecare dimineata inainte de a pleca la scoala imediat ce ma imbrac inceap sa traspir in exes.Timpul petrecut la scoala este un adevarat chin deoarece in cele 7 ore petrecute acolo transpir foarte rau doar stand in banca.As fi foarte recunoscator daca mi-ati putea oferi cateva sfaturi cu privire la cele 2 probleme.Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  21. anoim
    anoimtrimis la 10/2/2012

    cine este baiatul din poza?

    Raspunde la acest comentariu
  22. otilia
    otiliatrimis la 8/12/2011

    pt Mihaela: comprese cu rivanol....azi am aflat de la dt.meu...sper sa functioneze....sanatate tuturor

    Raspunde la acest comentariu
  23. ungureanu margareta
    ungureanu margaretatrimis la 13/5/2011

    baietelul meu a implinit 11 ani in aprilie si de la o vreme acuza dureri de stomac si cap,am facut analize si sut ok. toate ce sa credl-am intrebat daca are probleme la scoala si nu are .cred ca este indragostit ce sfat i-mi dati

    Raspunde la acest comentariu
  24. luca mihaela
    luca mihaelatrimis la 2/4/2011

    si baietelul meu de 12 ani si jumatate da semne de pubertate , doar ca l dor sanii cam tare .stiti de comprese sau ungvent ptr ameliorarea durerilor?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII