Plagiocefalia: iata cum poți preveni și trata aplatizarea craniului la bebeluși

Plagiocefalia: iata cum poți preveni și trata aplatizarea craniului la bebeluși

Plagiocefalia: iata cum poți preveni și trata aplatizarea craniului la bebeluși

Pentru parinti, observarea că bebelușul are capul turtit sau plat la spate - poate fi ceva  îngrijorătoar și stresant. Este important să știți că această afecțiune este destul de comună și poate fi cauzată de mai mulți factori, precum poziția de somn, obiceiurile de somn, nașterea prin cezariană sau dezvoltarea intrauterină restricționată.

Plagiocefalia poate fi tratată cu succes prin terapie fizică, exerciții de întărire a musculaturii gâtului și spatelui și poziționarea corectă a bebelușului în timpul somnului și a perioadelor de veghe. De obicei, tratamentul poate începe cât mai curând posibil pentru a preveni agravarea afecțiunii și pentru a încuraja dezvoltarea simetrică a craniului.

Plagiocefalia, sau locuri plate la nivelul capului, se intalneste acum la aproape jumatate dintre copii
Desi tratabila, afectiunea poate duce la malformatii permanente
Ce masuri pot lua parintii?
Despre sanatatea bebelusului

Ce este plagiocefalia?

Plagiocefalia este o afecțiune caracterizată prin aplatizarea anormală a craniului unui bebeluș sau a unui copilas mic. Termenul vine din cuvintele grecești "plagio" care înseamnă "oblic" și "kephale" care înseamnă "cap". Acesta este adesea asociat cu sindromul de cap plat la sugari.

Plagiocefalia poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv poziția în care bebelușul stă pe spate pentru perioade lungi de timp, obiceiuri de dormit incorecte, nașterea prin cezariană, dezvoltarea intrauterină restricționată sau tulburări de creștere a craniului.

De obicei, se recomandă terapie fizică, exerciții pentru întărirea musculaturii gâtului și a spatelui și poziționarea bebelușului într-un mod care să încurajeze dezvoltarea simetrică a craniului. În cazuri rare, poate fi necesară utilizarea unui dispozitiv special de corectare a plagiocefaliei sau, în cazuri extreme, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Un studiu recent sustine faptul ca un procent de 47% dintre nou-nascuti prezinta locuri plate la nivelul capului. In timp ce numarul cazurilor care prezinta "sindromul mortii infantile" este in scadere, cel al bebelusilor cu plagiocefalie creste. Acest lucru este confirmat de un studiu canadian care indica faptul ca reducerea SIDS vine alaturi de costul aparitiei tot mai dese a sindromului "capului turtit".

Plagiocefalia, sau locuri plate la nivelul capului, se intalneste acum la aproape jumatate dintre copii

Oasele nou-nascutilor sunt moi si tendinta de pozitionare a capului pe aceeasi parte tot timpul poate duce la aplatizarea oaselor in craniu pe partea care intra cel mai frecvent in contact cu suprafetele. Un ghid aparut in 2020 al "Academiei Americane de Pediatrie" cere parintilor sa isi tina nou-nascutii pe spate, pentru a preveni SIDS.

Potrivit studiului Universitatii din Calgary, aproape jumatate din cei 440 de copii studiati, cu varste cuprinse intre 7-12 saptamani, prezinta aceasta afectiune. "A fost destul de surprinzator. Nu am anticipat ca numarul va fi atat de mare", a declarat autorul principal al studiului, prof. Aliyah Mawji. Dintre copiii care au prezentat acest sindrom, 78% din cazuri prezinta o forma usoara, 19% au o forma moderata, in timp ce 3% sunt severe. Ei bine, mai mult de jumatate din cazuri, 63% prezinta aplatizarea pe partea dreapta a capului.

Plagiocefalia

Desi tratabila, afectiunea poate duce la malformatii permanente

Desi nu este considerata periculoasa din punct de vedere medical, plagiocefalia poate deveni permaneneta, spun cercetatorii, ea putand avea implicatii psihologice pe masura ce copii cresc. "Acest lucru este foarte des intalnit", a spus dr. Lisa Stellwagen, medic neonatolog la Universitatea din California, San Diego, Scoala de Medicina, care a studiat afectiunea. Cu "dormitul pe spate" (campanie SIDS) si folosirea in exces a scaunelor de copii pentru de masina, am redescoperit, intr-un fel, aceasta problema a formei capului sugarilor", a decalarat ea.

Plagiocefalia

Ce masuri pot lua parintii?

Acea campanie a fost "un succes enorm" a declarat Stellwagen - si noile descoperiri nu trebuie sa determine parintii sa nu mai procedeze cu bebelusii cum au facut-o si pana acum. Masurile pe care le pot lua (precum tinerea in brate cat mai des, sau asezarea lor sub supraveghere, pe burtica, atunci cand copilul este treaz) pot limita deformarea craniana", a adaugat ea. Mawji si colegii ei au remarcat ca intre 3% si 61% dintre copii au un loc plat la nivelul capului. Unii cercetatori au facut legatura dintre aparitia plagiocefaliei si copiii care intarzie perioada care incep sa mearga de-a busilea, dar acestia  au tendinta de a recupera pana in 18 luni. Ea crede ca deformarea poate fi corectata cu o casca - dar pretul acesteia variaza intre 1.000 si 3.000 de dolari, asa incat aceasta ar trebui sa fie ultima solutie.

"Ideala, pentru sugari, este prevenirea!

Partea capului pe care este asezat sugarul la somn trebuie sa varieze. In cazul in care copilul doarme o noapte pe partea dreapta, automat urmatoarea noapte va fi partea stanga".

Medicii recomanda parintilor sa nu-si tina copilul in scaunul special destinat lor in masina atunci cand masina stationeaza, iar mainile cu care il tinem pentru a-l hrani trebuie folosite alternativ. Exista posibilitatea ca parintii sa nu observe micile deformari ale capului copilului, dat fiind faptul ca sunt obisnuiti cu modul in care arata copilul lor, dar medicii trebuie sa priveasca mai atent craniul copilului in timpul vizitelor.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Geanina lincan
    Geanina lincan trimis la 11/1/2024

    Buna,eu am o fetita de 6 lunite are capul plat într-o parte am incercat tot felul de pernute dar fara rezultat si pe cealalta parte nu vrea deloc sa stea stiti vreun produs pentru asa ceva sau imi puteti da ceva sfaturi nu prea am experienta oare este permanenta,multumesc!!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Geanina lincan
    Geanina lincan trimis la 11/1/2024

    Buna,eu am o fetita de 6 lunite are capul plat într-o parte am incercat tot felul de pernute dar fara rezultat si pe cealaltÃ"žÃ†"™ parte nu vrea deloc sa stea stiti vreun produs pentru asa ceva sau imi puteti da ceva sfaturi nu prea am experienta oare este permanenta,multumesc!!

    Raspunde la acest comentariu
  3. roxana macavei
    roxana macaveitrimis la 19/5/2014

    Aceasta asimetrie a craniului poate avea urmari mult mai tarziu, ducand la aparitia scoliozelor. De asemenea, la varsta mica, copiii cu acest tip de asimetrii au intarzieri in dezvoltarea motorie. Insa terapia cu casca nu este singura modalitate de tratament, ea fiind folosita in situatii extreme (si nu doar din cauza pretului ridicat). Un studiu recent arata ca terapia Vojta da cele mai rapide si bune rezultate in aceasta problema.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII