Cand o raceala devine sinuzita acuta

Cand o raceala devine sinuzita acuta
Sinuzita este umflarea sau inflamarea zonei din spatele pometilor si a fruntii care afecteaza mucoasa sinusurilor. Aceasta este de obicei cauzata de o infectie virala sau bacteriana si poate aparea ca efectul unei raceli.
Sinuzita acuta se dezvolta destul de repede dupa o raceala, de obicei, in termen de cateva zile. In mod normal, sinusurile sunt umplute cu aer. In sinuzita acuta, ele devin blocate si umplute cu mucus.
veti citi:
Ce este sinuzita?
Ce este o raceala simpla?
Care sunt simptomele sinuzitei acute?
Sinuzita ingrijita la domiciliu
Cum este diagnosticata si tratata sinuzita acuta?
Interventia chirurgicala in cazul sinuzitei
Sinuzita la copil: tipuri, diagnostic si tratament
Ce este sinuzita?
Sinuzita este umflarea sau inflamarea zonei din spatele pometilor si a fruntii care afecteaza mucoasa sinusurilor. Aceasta este de obicei cauzata de o infectie virala sau bacteriana si poate aparea ca efectul unei raceli. Sinuzita acuta se dezvolta destul de repede dupa o raceala, de obicei, in termen de cateva zile. In mod normal, sinusurile sunt umplute cu aer. In sinuzita acuta, ele devin blocate si umplute cu mucus.
Sinuzita si simptomele de raceala ne confera o senzatie de disconfort, dar sunt probleme comune care afecteaza milioane de oameni in fiecare zi. Ea este numita sinuzita cronica atunci cand simptomele dureaza mai mult de 12 saptamani.
Ce este o raceala simpla?
Raceala este o infectie respiratorie cauzata de un virus, cel mai frecvent rinovirus, care afecteaza nasul, gatul si sinusurile, adica caile respiratorii superioare. Simptome de raceala incep de obicei brusc, cu disconfort in gat. Acest discomfort este urmat de o incarcare apoasa, clara, nazala; stranut, o senzatie de oboseala cunoscuta sub numele de stare generala de rau. Putem ragusi si putem, deasemenea, dezvolta o tuse; adultii au tendinta de a nu face febra. In primele zile de raceala nasul va fi umplut cu secretii nazale apoase. Mai tarziu, aceste secretii devin mai groase si mai intunecate. Acest lucru este normal si nu inseamna neaparat ca am dezvoltat o infectie bacteriana.
Raceala nu necesita niciun tratament, doar odihna si lichidele suficiente, alaturi de gargara cu apa sarata s-ar putea dovedi benefice. Unele medicamente pot usura simptomele, cum ar fi paracetamolul si ibuprofenul. NHS afirma ca exista putine dovezi ca medicamentele pentru tuse au vreu efect, desi unii compusi pot ajuta la desfundarea nasului sau disparitia febrei. Raceala dureaza in medie o saptamana si jumatate (10 zile).
In unele cazuri, o raceala poate fi complicata de o sinuzita acuta, inflamatia si umflarea sinusurilor. Daca aveti dureri ale sinusurilor, dureri in jurul fetei si al ochilor, si mucus gros, galben sau verde, care persista mai mult de o saptamana, atunci puteti avea o sinuzita acuta.
Care sunt simptomele sinuzitei acute?
Simptomele de sinuzita acuta includ urmatoarele:
• mucus gros, urat mirositor, adesea colorat
• presiune faciala sau durere in jurul zonei sinusului afectat, de exemplu fata, ochi, frunte
• obstructie nazala
• congestiei
• picurare post-nazala (o eliberare a lichidului nazal picatura cu picatura in partea din spatele gatului)
• simtul mirosului redus
Prin definitie, sinuzita acuta dureaza mai mult de 12 saptamani. Retineti ca si o raceala poate provoca unele dintre aceste simptome deasemenea. Dar daca ele dureaza mai mult de o saptamana, s-ar putea sa aveti o sinuzita acuta. Aceasta dureaza, de obicei, doua saptamani si jumatate.
Sinuzita ingrijita la domiciliu
Calmantele, cum ar fi paracetamolul si ibuprofenul pot ajuta la ameliorarea simptomelor care insotesc sinuzita, inclusiv durerile de cap, febra si durerile faciale.
Spray-uri nazale decongestionante sau picaturile de la farmacii pot ajuta respiratia si deblocarea nasului infundat. NHS este de parere ca decongestionantele nu vor accelera procesul de recuperare de dupa sinuzita. Nu recomanda nici inhalarea de aburi, sau folosirea antihistaminicelor sau tratamentelor pentru a subtia mucusul.
Cum este diagnosticata si tratata sinuzita acuta?
NHS spune ca la aproximativ doua treimi din persoanele cu sinuzita, aceasta trece de la sine, fara a fi necesara o consultatie la medicul de familie.
Daca aveti o sinuzita usoara, calmantele si decongestionantele eliberate fara reteta pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Farmacistul dumneavoastra va poate consilia cu privire la acest lucru.
In cazul in care simptomele nu s-au imbunatatit dupa o saptamana (sapte zile), consultati medicul de familie. De asemenea, cereti sfatul medicului in cazul in care sinuzita continua sa revina, sau se agraveaza. Medicul dvs. de familie ar putea sa va prescrie antibiotice. Uneori este dificil sa intelegem pentru ce ne ajuta antibioticele, sau in ce afectiuni ele nu ajuta deloc. Desi ele nu ne ajuta in cazul unei raceli, la persoanele cu sinuzita care au dezvoltat o infectie bacteriana, putem sa luam in calcul administratrea de antibiotice. Spray-uri cu steroizi sau picaturi pot fi prescrise pentru sinuzita cronica.
Interventia chirurgicala in cazul sinuzitei
In cazul in care alte tratamente nu au ajutat, medicul dvs. va poate trimite la un specialist ORL. Acesta va poate recomanda o procedura numita functional chirurgia endoscopica a sinusurilor (Fess). Acest lucru se face sub anestezie generala sau locala. O sonda numita endoscop care patrunde in nas, permite chirurgului sa se uite in interiorul sinusurilor. In functie de ceea ce se vede, polipii nazali pot fi indepartati pentru a se elimina blocajele.
O alta optiune a specialistilor ORL este sa dezumfle (sparga) un balon mic in interiorul nasului pentru a deschide pasajele de drenaj. Acest procedeu se numeste dilatatia balonului cateter. De asemenea, exista si posibilitatea implantarii unor steroizi speciali, care se dizolva lent.
Sinuzita la copil: tipuri, diagnostic si tratament
Copilul stranuta, tuseste si are un nas rosu stralucitor. Va dati seama ca a racit din nou, dar raceala asta dureaza mult prea mult. Chiar este o raceala? Poate ca nu. Ar putea fi o problema cu sinusurile mai ales daca are si febra, muci care nu se mai termina, tuse in timpul zilei si ochisori umflati - mai ales dimineata. Iata tot ce trebuie sa stii despre sinuzita la copil si sfatul medicilor de la Desprecopii.com
Mai cititi si urmatoarele:
Comunitate, grup de suport
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2018
referinte: webmd.boots.com, Gezondheit.nl
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Pentru sinuzita si imunitate am urmat o scheme naturopate
Scrie un comentariu
Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII