Laringita la copil: simptome, complicații și tratament - sfatul medicului

Laringita la copil: simptome, complicatii si tratament - sfatul medicului

Laringita la copil: simptome, complicații și tratament - sfatul medicului

Laringita, o inflamație a coardelor vocale din laringe, are multe cauze. Cele mai comune simptome ale laringitei sunt: voce slabă, răgușită, gravă; durere în gât, adesea febră, tuse uscată, senzația de jenă în gât și dificultăți la înghițire. 😷🤒🗣️

Cauza cea mai comună a laringitei este o infecție virală. Laringita se termină întotdeauna odată cu infecția virală. Răgușeala poate continua încă mai multe zile sau chiar o săptămână după tratarea infecției. Laringita poate fi cauzată și de o infecție bacteriană. Iată sfatul medicului. 💡

veti citi
Ce este laringita ?  
Simptomele laringitei
Ce provoaca  laringita ?
Complicatiile laringitei
Cum functioneaza corzile vocale
Ce  provoaca laringita ?
De unde stiu ca am laringita ?
Cum va stabili medicul  ca am laringita ?
Cum va trata medicul laringita ?
Cum poate fi prevenita  laringita?
Remedii la domiciliu pentru laringita

Copilul dumneavoastra si-a pierdut vocea? Sau ati auzit vreodata pe cineva spunand „Mi-am pierdut vocea“? Poate v-ati gandit: „Ce ai facut cu ea?“ Sau poate intr-o dimineata vocea dumneavoastra suna ciudat cand v-ati trezit. Poate oracaiati ca o broasca atunci cand incercati sa vorbiti, reusind sa rostiti numai o parte dintre cuvinte.

Ce este laringita ?

Laringita este o inflamare a corzilor vocale din laringe si are multe cauze. Laringele este organul vocal al mamiferelor. Este cunoscut de obicei sub numele de cutie vocala. Laringita este rareori grava si de obicei dureaza mai putin de 7 zile.
Laringele este o camera tubulara de circa 5 cm inaltime. Este alcatuit din pereti cartilaginosi uniti prin ligamente si membrane, pusi in miscare de muschi.

laringita
Inflamarea corzilor vocale - laringita

Simptomele laringitei

Cele mai comune simptome ale laringitei sunt: voce slaba, ragusita, grava; durere in gat, adesea febra, tuse uscata, senzatia de jena in gat si dificultati la inghitire.  Cititi si: Tusea convulsiva

La copii, laringita este adesea cauzata de prea multe tipete. Poate micutul a strigat la sora sau la fratele mai mic. Sau poate si-a incurajat la stadion echipa favorita, tipand laolalta cu ceilalti cand inscria un gol, goool! Sau poate face parte dintr-un grup de copii galagiosi si trebuie sa vorbeasca tare pentru a fi auzit. Poate numai a cantat prea mult si are corzile vocale iritate, iar de aici i-a aparut laringita.

Desi suna ciudat, uneori stomacul poate cauza laringita. Asa cum aveti un tub prin care aerul intra si iese din plamani, aveti un tub prin care alimentele intra in stomac. Uneori acidul din stomac, care ajuta la descompunerea alimentelor, vine inapoi pe tubul digestiv. Acidul poate irita corzile dumneavoastra vocale.

Alergiile sau fumatul pot irita si ele corzile vocale (un alt bun motiv pentru a nu va apuca de fumat, sau pentru a va lasa, dupa caz). Ati observat cumva ca fumatorii cu vechime au o voce aspra, ragusita?

Infectiile provocate de germeni sunt o cauza comuna a laringitei – la copii si la adulti. Uneori bacteriile pot infecta corzile vocale, dar de obicei este vorba despre virusi – ca si cei care provoaca racelile. De aceea, uneori cand raciti sau tusiti rau, si vocea poate sa va sune ciudat.

Copiii care striga si vorbesc tare isi pot irita corzile vocale. In timp, oamenii care tipa tot timpul pot face noduli (mici umflaturi) pe corzile lor vocale. Acest lucru poate face ca vocea sa fie aspra, ragusita si mai grava decat de obicei.

Ce provoaca laringita?

Cauza cea mai comuna a laringitei este o infectie virala. Laringita se termina intotdeauna odata cu infectia virala. Raguseala poate continua inca mai multe zile sau chiar o saptamana dupa tratarea infectiei.  Cititi: Virozele respiratorii la copii

Laringita poate fi cauzata si de o infectie bacteriana. La copii, o alta cauza este si fumatul pasiv. Nu fumati in preajma copiilor.  Cititi aici: Importanta protejarii copiilor de fumatul pasiv

Pentru maturi, alte cauze ale laringitei pot fi: strigate indelungate, daca ati cantat si ati vorbit foarte tare un timp indelungat. Dar ar mai putea fi si fumatul activ sau fumatul pasiv, pot cauza si ele laringita. 

Complicatii ale laringitei

Daca laringita persista, iar starea dumneavoastra nu se imbunatateste, este posibil ca laringita sa faca parte dintr-o infectie mai grava. Uneori laringita este un simptom al amigdalitei sau al bronsitei. La copiii mici, un laringe inflamat poate obstrua trecerea aerului, ducand la dificultati in respiratie.

Cum functioneaza corzile vocale 

Deschideti gura si spuneti ceva, orice. Raspundeti la intrebarea: „Care este aroma dumneavoastra preferata pentru inghetata?“
In partea de sus a tubului dumneavoastra respirator – numit si trahee – se afla laringele, sau cutia vocala. El este sursa vocii dumneavoastra. In interiorul laringelui se afla doua benzi de muschi numite corzi vocale. Cand respirati, corzile dumneavoastra vocale sunt relaxate si se deschid astfel ca aerul sa poata intra in plamanii dumneavoastra.

Dar cand va hotarati sa spuneti ceva, aceste corzi se unesc. Acum aerul din plamanii dumneavoastra trebuie sa treaca printr-un spatiu mai mic, ceea ce face ca aerul sa vibreze. Sunetul produs de aceste vibratii trece prin gatul dumneavoastra si ajunge in gura sub forma „Inghetata cu ciocolata este cea mai buna!“ (sau tipul de inghetata care va place mai mult).

Puteti scoate diferite sunete lungind sau scurtand corzile vocale, ori tensionandu-le sau relaxandu-le. Desi nu va dati seama, de fiecare data cand doriti sa vorbiti cu o voce mai grava lungiti si relaxati acesti muschi vocali. Cand vorbiti cu o voce mai inalta si mai ascutita, intindeti corzile vocale si le faceti mai mici. Puteti incerca imediat. Schimbati vocea de la grava la inalta si inapoi. Simtiti in gat vibratiile provenite de la corzile dumneavoastra vocale?

De unde stiu ca copilul are laringita ?

Vocea ragusita sau sau sparta este principalul simptom sau semn al laringitei. Este posibil sa observati ca - copilul :)  is-a pierdut vocea sau scoate doar mici chitaituri cand incearca sa vorbeasca. Poate simte nevoia sa tuseasca pentru a-si curata gatul sau poate simte o jena in gat. Toate acestea sunt semne ca are laringita. Copilul poate avea aceasta voce ciudata cateva zile, dar daca dureaza mai mult, probabil va trebui sa mergeti cu el la medic.


Cum va stabili medicul ca are laringita?

Doctorul poate privi in gatul copilului folosind o oglinda speciala. Oglinda este inclinata astfel incat, atunci cand va este pusa in gura, medical poate privi laringele. Uneori medicii folosesc un mic tub cu o camera minuscula care trece prin nas sau prin gura. Aceasta camera care trece prin gatul copilului este putin jenanta. Din fericire, dureaza numai un minut ca medicul sa se uite cu atentie la corzile vocale.


Cum va trata medicul laringita copilului ?

Tratamentul prescris de medic depinde de cauza laringitei. Daca este provocata de o infectie virala, medicul va prescrie  multe lichide si repaus vocal (adica sa vorbiti cat mai putin posibil). Poate fi greu sa taceti, dar poate fi si amuzant – mai ales daca va trebui sa aratati oamenilor ce incercati sa spuneti prin desene sau mimand.

Daca laringita se datoreaza unui efort vocal intens si prelungit, va trebui sa aveti mai multa grija de vocea dumneavoastra. Incercati sa nu mai tipati la cei din jur, chiar daca va enerveaza la culme! Este in regula sa aclamati echipa favorita, dar amintiti-va ca nu trebuie sa strigati prea tare sau prea mult timp.

Daca acidul din stomac este cel care provoaca laringita, medicul va va recomanda medicamente. Este posibil sa trebuiasca sa va schimbati dieta si sa renuntati la anumite alimente care va agraveaza starea.

Una dintre metodele cele mai obisnute de tratare a laringitei sunt: pastilele sau bomboanele de gat, evitarea locurilor in care se fumeaza si paracetamolul pentru calmarea durerii.

Atentie: Nu-i da niciodata copilului tau aspirina sau orice medicament care contine aspirina. Aspirina poate duce la aparitia sindromului Reye - o conditie rara dar care poate fi fatala. Nu trebuie sa te bazezi pe faptul ca medicamentele pe care le gasesti la farmacie fara reteta nu au aspirina, cateodata aspirina mai este denumita si "salicilat" sau "acid acetilsalicic". Citeste cu atentie etichetele si daca nu esti sigura ca produsul este sigur pentru copil, intreaba doctorul sau farmacistul. 

Cititi: 7 medicamente interzise bebelusului

Cum poate fi prevenita laringita ?

Pentru a preveni laringita, incercati sa nu vorbiti sau sa strigati intr-un mod care va afecteaza vocea. Un umidificator va poate ajuta si el sa evitati uscarea gatului. De asemenea, evitati fumatul, atat cel activ cat si cel pasiv.
Diseara, cand veti deschide gura sa spuneti „noapte buna“, veti sti de unde vin sunetele ce alcatuiesc aceste cuvinte. Iar, daca ele suna ca oracaitul unei broaste, stiti ca este posibil sa aveti laringita!


Remedii la domiciliu pentru laringita

Preparati o solutie din jumatate de lingura de sare si o ceasca de apa calda. Faceti gargara cu aceasta solutie.
Ceaiul din coaja de ulm ajuta la curatarea gatului si la lubrificarea directa a corzilor vocale.
Amestecati o lingura de otet de mere cu jumatate de pahar de apa; beti aceasta solutie o data pe ora timp de sapte ore. Veti observa imediat imbunatatirea starii dumneavoastra.

Un remediu fierbinte – amestecati un sfert de lingura de piper cayenne cu cateva picaturi de lamaie intr-o ceasca de apa clocotita. Sorbiti lent aceasta solutie pentru a beneficia din plin de efectele sale.

Folosind ghimbirul si mierea puteti crea solutia potrivita pentru calmarea gatului iritat. Curatati ghimbirul de coaja, taiati-l in bucatele si apoi fierbeti-l pana cand apa devine galbena. Pentru a indulci ceaiul puteti adauga miere. Beti acest ceai.
Gargara cu sare de mare de mai multe ori pe zi poate oferi alinare gatului inflamat.
Un decoct de schinduf (Trigotiella foenum), eucalipt, voronic si nalba mare reprezinta un ceai excelent care poate fi folosit la gargara pentru a trata laringita.

► Citeste si Tratamente naturiste pentru laringita

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase,
Toae drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 10 comentarii

  1. LArouus
    LArouustrimis la 19/12/2016

    Dupa atitea episoade de laringita cu baietelul meu de 7 ani am inceput sa disper...pina la urma multumesc dlui doctor Dobrovolschi care mi-a recomandat Isla si acum le preintimpinam sau le tratam foarte rapid.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Anisoara
    Anisoaratrimis la 14/12/2016

    Nu stiam ca fumatul pasiv poate cauya laringita. Inca un motiv sa tin departe copiii de prietenii adulti care fumeaza. Oricum, cind avem careva probleme cu gitul fie ca e inflamat fie ca e vocea ragusita luam Isla Mint si trece rapid. In prospect scria ca se pot da si persoanelor care isi suprasolicita corzile vocale si mi s-a parut un pic comic, acum imi dau seama ca la cit striga ai mei la gradi va trebui sa le dau pt profilaxie :))))))

    Raspunde la acest comentariu
  3. Anca
    Ancatrimis la 11/3/2013

    UITE DE CE TREBUIE SA FII INFORMAT !

    Raspunde la acest comentariu
  4. mihai
    mihaitrimis la 3/10/2012

    Am copilul internat in spital cu laringita acuta.Are aproape 2 ani.Medicul spune ca una din cauze arfi si o carenta decalciu.

    Raspunde la acest comentariu
  5. ramona
    ramonatrimis la 14/2/2012

    am citit si mi-am dat seama ca e f interesant! ma izbesc de aceasta problema acum , cu baiatul-7 ani- si sper sa mearga tratamentele, sa nu apelez iar la injectii!!!!!!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  6. mirica aurelia
    mirica aureliatrimis la 14/11/2011

    ajuta pe toata lumea mai ales cind constati sintomele duminica dupa amiaza de unde medic de familie

    Raspunde la acest comentariu
  7. Costin
    Costintrimis la 12/9/2011

    Foarte bun articolul, mai ales ca suntem in plin sezon al afectiunilor aparatului respirator!!! In acest moment si eu am laringita, am capatat o voce deosebita :-)))), mai tare me deranjeaza senzatia de jena in gat si nevoia de a tusi (mai ales noaptea). Fumatoare fiind, se accentueaza toate simptomele...Bine ca trece intr-un timp relativ scurt...

    Raspunde la acest comentariu
  8. vio
    viotrimis la 24/3/2011

    foarte bun articolul,copilul meu sufera de laringita subacuta!

    Raspunde la acest comentariu
  9. GHEORGHIU NICOLETA
    GHEORGHIU NICOLETAtrimis la 22/9/2008

    FFFFFF.BUN

    Raspunde la acest comentariu
  10. CorinaDani
    CorinaDanitrimis la 30/8/2008

    Foarte bun articolul, mai ales ca suntem in plin sezon al afectiunilor aparatului respirator!!! In acest moment si eu am laringita, am capatat o voce deosebita :-)))), mai tare me deranjeaza senzatia de jena in gat si nevoia de a tusi (mai ales noaptea). Fumatoare fiind, se accentueaza toate simptomele...Bine ca trece intr-un timp relativ scurt...

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII