Ce trebuie să știi despre sterilizarea și incălzirea biberonului

Ce trebuie sa stii despre sterilizarea si incalzirea biberonului

Ce trebuie să știi despre sterilizarea și incălzirea biberonului

Igiena alimentatiei bebelusului constituie un aspect extrem de important, pe care orice mamica trebuie sa il aiba in vedere, indiferent daca bebelusul este alaptat sau hranit cu formula de lapte.

In timp ce mamicile care isi alapteaza bebelusii trebuie sa acorde o atentie speciala igienei sanilor, cele care au optat pentru formula de lapte trebuie sa aiba grija in mod special de igiena biberoanelor pe care le folosesc.

Cum sterilizez biberoanele?
Am nevoie de sterilizator?
Este cuptorul cu microunde periculos pentru sterilizarea biberoanelor?
Spalarea la masina de spalat vase nu este indicata!
Sterilizarea “la rece” – o alternativa?
Este util un incalzitor de biberon?
Recomandarea Desprecopii

Igiena alimentatiei bebelusului constituie un aspect extrem de important, pe care orice mamica trebuie sa il aiba in vedere, indiferent daca bebelusul este alaptat sau hranit cu formula de lapte. In timp ce mamicile care isi alapteaza bebelusii trebuie sa acorde o atentie speciala igienei sanilor, cele care au optat pentru formula de lapte trebuie sa aiba grija in mod special de igiena biberoanelor pe care le folosesc.

Parerile despre sterilizarea biberoanelor sunt insa impartite

Daca acest proces era realmente necesar cu ani in urma, cand materialele din care erau confectionate biberoanele erau nesigure, iar apa folosita la prepararea formulelor de lapte putea fi contaminata, isi gasea pe deplin justificarea, astazi, cand producatorii sunt obligati prin lege sa foloseasca doar anumite materiale in fabricarea ustensilelor folosite in alimentatia bebelusilor, iar apa potabila este purificata si dezinfectata aproape in orice colt civilizat al planetei, sterilizarea devine aproape inutila. Cel putin asa sustin multi specialisti in alimentatia bebelusilor. Spalarea cu apa si detergent special este suficienta pentru indepartarea majoritatii germenilor, insa, la fel de adevarat este ca germenii nu pot fi indepartati in totalitate doar prin sterilizare. Pe de alta parte, chiar daca sunt sterilizate, odata ce biberoanele sunt scoase din sterilizator riscul de contaminare cu germeni este acelasi ca si in cazul unui biberon nesterilizat. Asadar, sterilizarea biberoanelor, chiar daca nu este o masura care garanteaza ca bebelusul nu va mai intra in contact cu germenii este totusi o metoda prin care se poate asigura o igiena optima a alimentatiei bebelusului.

Iata cum se poate face sterilizarea veselei bebelusului si unde puteti gasi cea mai larga gama de sterilizatoare.

Cum sterilizez biberoanele?

Sterilizarea biberoanelor nu este neaparat un proces dificil, insa faptul ca trebuie facuta des pentru a avea rezultate eficiente o transforma intr-o rutina zilnica ce devine uneori enervanta. Exista mai multe metode de sterilizare a biberoanelor, insa nu toate la fel de eficiente. In functie de timpul pe care il ai la dispozitie, de buget si de ustensilele de care dispui, poti steriliza biberoanele cu un sterilizator special conceput in acest scop, la cuptorul cu microunde sau pur si simplu fierbandu-le intr-un vas cu apa. Indiferent pe care dintre ele o folosesti nu uita ca inainte de sterilizare sa speli foarte bine biberoanele cu apa si detergent.

 

Am nevoie de sterilizator?

Teoretic un sterilizator nu este absolut necesar pentru sterilizarea biberoanelor, pentru ca acest lucru se poate face prin fierberea lor intr-o cantitate suficienta de apa, timp de cel putin 10 minute. Insa pe langa faptul ca este mai comod de utilizat, sterilizatorul ofera o mai mare siguranta in ceea ce priveste pastrarea sterila a biberoanelor care, odata scoase din vasul de fierbere, in cazul in care sunt pur si simplu fierte, nu mai sunt protejate de contaminare. Prin urmare, un sterilizator iti va da un confort in plus in ceea ce priveste usurinta sterilizarii si eficienta ei. Pe piata sunt actualmente extrem de multe marci de sterilizatoare, adaptate pentru bugetul fiecarei familii, astfel incat alegerea unui sterilizator nu ar trebui sa reprezinte o problema. Pe EMAG gasesti aici gasesti, spre exemplu, o gama variata de astfel de aparate, produse de branduri cu experienta in tot ceea ce tine de ingrijirea bebelusilor.

Este cuptorul cu microunde periculos pentru sterilizarea biberoanelor?

Da si nu. Daca este folosit corect, cuptorul cu microunde obisnuit poate fi o alternativa pentru sterilizarea biberoanelor, insa trebuie folosit cu grija pentru a evita accidentele. Cum procedezi? Dupa ce ai spalat biberoanele, umple-le cu apa si plaseaza in interior tetinele. Pune-le la cuptorul cu microunde pentru maxim 2 minute, apoi lasa-le sa se raceasca inainte de a le scoate. Trebuie folosite imediat, pentru ca efectul sterilizarii sa fie maxim.


Sterilizator pentru microunde "Steril Natural", 0 luni+

alte modele de sterilizatoare aici.

Spalarea la masina de spalat vase nu este indicata!

Masina de spalat vase nu este o metoda de sterilizare a biberoanelor. In afara de o spalare eficienta, care poate fi facuta foarte bine si la mana, masina de spalat vase nu ofera niciun avantaj in ceea ce priveste sterilizarea, oricat de fierbinte ar fi apa utilizata. Prin urmare, metoda in sine ar trebui scoasa din lista procedeelor de sterilizare a biberoanelor.

Sterilizarea “la rece” - o alternativa?

Alternativa sterilizarii la rece presupune folosirea unor substante special concepute pentru dezinfectarea obiectelor folosite in alimentatia bebelusilor. Biberonul bine curatat si clatit se freaca cu o astfel de substanta care omoara germenii, apoi, in functie de instructiunile de utilizare, se clateste. Exista, de asemenea, si pastille dezinfectante, ce se dizolva intr-un vas cu apa in care se scufunda apoi biberonul pentru jumatate de ora.

Este util un incalzitor de biberon?

Raspunsul este, cu siguranta, DA! Pe langa sterilizator, un instrument util, care iti va usura munca de mamica este incalzitorul de biberon. Incalzirea biberonului, mai ales noaptea sau in calatorii, poate fi dificila, din diverse motive. Desigur, poti incalzi separat apa, insa pentru a evita contaminarea ei, este mai indicat sa o pastrezi in biberonul deja sterilizat si doar sa incalzesti biberonul atunci cand ai nevoie de el. Un incalzitor electric te scuteste de timp si energie consumate in zadar si este ideal pentru a-i oferi bebelusului tau la timp hrana calda de care are nevoie. Pe EMAG gasesti aici cele mai performante incalzitoarea si termosuri de biberon, produse de firme specializate in domeniu. Citete informatii utile despre Cum poti alege un incalzitor de biberoane AICI 

Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

Mami nu fă din bebelușul tau un viitor OBEZ. Ce și cum mănancă bebelușul acum influențeaza riscul de obezitate mai tarziu

Mami nu fă din bebelușul tau un viitor OBEZ. Ce și cum mănancă bebelușul acum influențeaza riscul de obezitate mai tarziu

Multe mămici își hrănesc bebelușul făcând greșeli care sunt la baza creșterii riscului de obezitate mai târziu în viață,…

Esențial pentru succesul alăptării bebelușului: nu accepta ca nou născutul tău sa primească lapte formula in maternitate

Esențial pentru succesul alăptării bebelușului: nu accepta ca nou născutul tău sa primească lapte formula in maternitate

Mami, vrei să iți alăptezi bebelușul pentru că știi cat de sănătos este pentru el? Primul lucru este să ai grija să nu primească lapte formula in…

Trimestrul trei de sarcină in timpul verii: disconfort dar și beneficii - jurnal de sarcină

Trimestrul trei de sarcină in timpul verii: disconfort dar și beneficii - jurnal de sarcină

Trimestrul trei de sarcina in timpul verii - așadar, disconfortul termic este unul foarte, foarte mare. Nu aveam probleme așa mari cu căldura dar observ că de când cu…

Forum si grupuri de suport pentru alaptare

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

  Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII