Importanta hidratarii corecte a bebelusului. Riscuri si semne de deshidratare.
Un bebelus deshidratat inseamna un bebelus care a pierdut prea mult fluid. Acest lucru se poate intampla daca bebe nu papa suficient lapte matern sau lapte formula, daca are diaree, episoade de voma sau de transpiratie. Un semn comun de deshidratare la bebelusi este un scutec umed (cu pipi) la 6 sau mai multe ore, gurita uscata, ochi infundati si plans fara lacrimi.
Daca bebelusul este usor deshidratat in cea mai mare parte a timpului, poate sa prezinte permanent unul din urmatoarele simptome: buze crapate, agitatie, iritabilitate sau letargie, molesala, piele rece De asemenea, poate sa nu aiba pofta de mancare, un semn foarte intalnit in cazul deshidratarii. Sau poate pur si simplu, sa nu se simta bine in permanenta.
Bebelușii și copiii cu probleme de sănătate sunt și mai mult supuși riscului de deshidratare. Invată să recunoști semnalele când bebelușul este deshidratat.
- despre hidratarea sau deshidratarea bebelusului, veti citi:
De ce apare deshidratarea
Bebelusii si copiii cu probleme de sanatate sunt si mai mult supusi riscului de deshidratare
Semne de deshidratare ale bebelusului - de care trebuie sa aveți grijă - infografic
Cum se previne deshidratarea bebelusului
Invata sa recunosti semnalele cand bebelusul este deshidratat
Cum poti identifica deshidratarea prin testul ciupitului
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Hidratarea si deshidratarea corpului
Corpul omenesc poate detecta si corecta deshidratarea prin mecanisme specifice. Daca organismul dispune de mai multa apa decat are nevoie, va elimina o parte din ea; daca nu are suficienta apa, rinichii vor secreta un hormon antidiuretic ( un hormon care va incetini procesul de pierdere a apei).
Un bebelus deshidratat inseamna un bebelus care a pierdut prea mult fluid. Acest lucru se poate intampla daca bebe nu papa suficient lapte matern sau lapte formula, daca are diaree, episoade de voma sau de transpiratie i.
Un semn comun de deshidratare la bebelusi este un scutec umed (cu pipi) la 6 sau mai multe ore, gurita uscata, ochi infundati si plans fara lacrimi.
De ce apare deshidratarea
Multi dintre noi putem suferi de deshidratare cronica fara a stii acest lucru. Din pacate, multi oameni nu beau atunci cand le este sete, acest lucru ducand la deshidratare. In plus, pot alege o bautura care sa-I deshidrateze si mai mult, de exemplu bauturile acidulate care contin cofeina. Acestea pot fi foarte placute la gust, dar accentueaza procesul de deshidratare deoarece cofeina pe care o contin extrage si mai multa apa din organism.
Deshidratarea bebelusului
Bebelusii si copiii mici se deshidrateaza mult mai usor decat adultii datorita metabolismului accentuat si dimensiunii reduse. O deshidratare severa se produce atunci cand copilul are febra mare sau diaree, vomita sau este foarte activ fizic pe vreme calduroasa (caniculara).
Bebelusii si copiii cu probleme de sanatate sunt si mai mult supusi riscului de deshidratare deoarece:
nu sunt capabili sa-si ia singuri apa
au nevoie de mai multe fluide datorita medicamentelor care li se administreaza
nu sunt capabili sa spuna ca le este sete
au dificultati in a inghiti
urinarea este dificila
nu au senzatia de sete
au nevoie de mai multe fluide datorita constiparii
consuma suplimente proteice care necesita mai multa apa pentru a fi procesate de organism
✅ Citeste Deshidratarea la bebelusi - verifica schema normala de urina la bebelusi
Bebelusii si copiii care au probleme de sanatate, cei care fac in mod frecvent infectii urinare trebuie incurajati permanent sa bea multa apa mai ales pe canicula si trebuiesc permanent supravegheati pentru a depista semnele deshidratarii.
Electrolitii sunt saruri ionizate ce contin sodiu, potasiu si cloruri, si se gasesc in sange. Pierderea electrolitului se produce in cazul varsaturilor, functionarii defectuoase a rinichilor sau transpiratiei excesive pe timp de vara. O bautura energizanta poate ajuta organismul sa inlocuiasca cantitatea de electrolit pierduta.
Daca bebelusul tau este usor deshidratat in cea mai mare parte a timpului, poate sa prezinte permanent unul din urmatoarele simptome: buze crapate, agitatie, iritabilitate sau letargie, molesala, piele rece De asemenea, poate sa nu aiba pofta de mancare, un semn foarte intalnit in cazul deshidratarii. Sau poate pur si simplu, sa nu se simta bine in permanenta.
Invata sa recunosti semnalele cand bebelusul este deshidratat
Daca bebelusul are febra, diaree sau vomita - invata sa recunosti semnalele deshidratarii:
bebelusul pare sa aiba gurita uscata
bebelusul are putine sau deloc lacrimi cand plange
ochii par infundati in capusor
zona moale din varful capului bebelusului (fontanela) - para sa fie mai adancita
nu a facut pipi - si nu a udat scutecul - in timp de 6-8 ore - sau a facut prea putin pipi iar acesta este inchis la culoare
are piela uscata
este letargic
daca e vorba de un copil mai mare - acesta e ametit sau obosit
✅ de citit Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Cum se previne deshidratarea bebelusului si a copilului
Daca banuiesti ca copilul tau nu bea suficienta apa, incearca sa notezi timp de o saptamana tot ceea ce consuma acesta (inclusiv lapte, sucuri, supa, ceai). Apoi, ia legatura cu medicul pediatru si intreaba-l cate lichide ar trebui sa consume copilul tau in functie de greutatea lui si de alte situatii specifice. In cazul in care ia anumite medicamente, verifica daca acestea pot accentua deshidratarea.
Daca copilul tau are probleme cu inima, plamanii, ficatul sau rinichii, acestea trebuiesc luate in considerare la stabilirea necesarului de lichide. Daca medicul pediatru nu stie exact de cate lichide are nevoie micutul tau, consulta un medic pediatru dietetician.
Semne de deshidratare ale bebelusului - de care trebuie sa aveți grijă - infografic
Daca alaptezi, bea in fiecare dimineata un pahar cu apa. Laptele tau sau laptele praf in mod normal satisfac necesarul de lichide al bebelusului, dar pe timp de vara poti sa-I mai dai si apa plata sau apa fiarta si racita (nu foarte multa, da-I in functie de greutatea lui deoarece s-a constatat ca bebelusii carora li s-a dat sa bea apa in exces au facut atacuri de apoplexie din cauza scaderii cantitatii de saruri din organismul lor – acestea eliminandu-se prin transpiratie si urina). Citeste Cand pot bea bebelusii apa?
Incearca sa-I completezi necesarul de lichide cu apa simpla. Daca a inceput diversificarea, da-i sa bea mai des, cate putina. Daca este mai marisor, poti sa-I dai cateva inghitituri de apa minerala sau de apa amestecata cu putin suc de fructe sau cu cateva picaturi de lamaie. Da-I sa manance supa (de pui, vaca sau zarzavat). De asemenea, poti sa-I faci ceaiuri slabe din plante.
Cand copilul tau este foarte activ fizic in zilele calduroase de vara, trebuie sa bea mai mule lichide decat de obicei. Ia cu tine apa cand il scoti la plimbare. Nu-l scoate din casa si nu-l antrena la joaca in mijlocul zilei, cand temperatura este ridicata.
Pune-I palarioara si haine potrivite care sa-l protejeze cand iesiti la plimbare, vara.
Fii foarte atenta mai ales la inceputul verii. Dupa ce s-a straduit sa se mentina "cald" primavara si iarna, organismul nostru trebuie sa-si regleze temperatura astfel incat sa se mentina "rece" pe timp de vara. Acest proces de acomodare dureaza aproximativ doua-trei saptamani. Dupa aceea, copilul va incepe sa transpire mai mult si nu va mai pierde prin transpiratie o cantitate mare de saruri.
Daca constati ca copilul este molesit, da-I in prima faza apa - s-ar putea sa ca de asta sa aiba nevoie. Daca copilul vomita, fii foarte atenta sa nu se deshidrateze. Trebuie sa inlocuiesti fluidele pierdute inainte sa apara probleme. Da-I sa bea cu inghitituri mici apa,supa strecurata, ceai sau suc diluat cu apa. Cheama medicul pediatru pentru a-ti spune ce sa-I administrezi bebelusului tau pentru a inlocui fluidele pierdute. Medicul iti poate prescrie o solutie electrolitica. Cazurile grave de deshidratare, necesita spitalizare si perfuzii intravenoase.
Cum poti identifica deshidratarea prin testul "ciupitului":
Prinde usurel o bucatica de piele de-a copilului tau intre doua degete de-ale tale. In momentul in care ii dai drumul, ea trebuie sa revina imediat la loc. Daca ramane "arcuita" pret de cateva secunde, incepe imediat rehidratarea.
Solutie pentru rehidratare:
1 litru apa / 2 lingurite de zahar (nu folositi miere la copiii sub un an) / zeama de la o lamaie / ½ ceasca suc de fructe (optional)
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Foarte interesant articolul,hidratarea este foarte importanta.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII