Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei

Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei

Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei

Nu e nevoie să amintim niciunui părinte cât de important este ca fiul sau fiica sa să citească.

Lectura deschide o lume a imaginației, stimulează gândirea creativă, dezvoltă limbajul, liniștește, pune întrebări și dă răspunsuri. Dar ce carti citeste copilul tau?

Vrei cateva sugestii pentru lecturile copilariei? Iata recomandarile noastre si ale parintilor de la Desprecopii.

Ce citeste copilul tau?

Provocarea nu este una ușoară
Și totuși, în ciuda tuturor acestor elemente, unele lucruri nu se schimbă
Ce opțiuni de lectură au părinții pentru copiii lor
Ai un copil deștept, nu-i așa?
Gustul lecturii nu e înnăscut, el se formează

Cititul este o poarta catre o alta lume

Nu e nevoie să amintim niciunui părinte cât de important este ca fiul sau fiica sa să citească. Lectura deschide o lume a imaginației, stimulează gândirea creativă, dezvoltă limbajul, liniștește, pune întrebări și dă răspunsuri. Orice părinte își dorește să cultive în copilul său iubirea față de cărți, deschiderea către magica lume pe care cuvintele-o clădesc în spatele paginilor.

Provocarea nu este una ușoară

Fraze ca ”generația de azi nu mai citește” au devenit un clișeu. Și nu e greu de explicat motivul: copiii trăiesc într-o lume total diferită de cea în care adulții de azi au crescut. Mediul lor este unul supraîncărcat de alte tipuri de stimuli: televizorul, tableta, jocurile video, internetul. Toate acestea nu sunt deloc factori care să stimuleze interesul pentru lectură.

Și totuși, în ciuda tuturor acestor elemente, unele lucruri nu se schimbă

Copiii de azi au aceeași nevoie de frumos și de magie pe care o simțeau părinții, când erau de vârsta lor. Le trebuie un mic imbold, le trebuie ceva sau cineva care să le deschidă și să le stimuleze constant apetitul pentru lectură. Le trebuie, de asemenea, un model: dacă părinții se uită în fiecare zi la reality show-uri și au citit ultima lor carte în liceu, sunt puține șanse ca fiul lor să fie un cititor pasionat. Nu intră în atribuțiile școlii să-i creeze copilului înclinația spre lectură, asta se învață (sau nu) în familie. 

Carti recomandate pentru lecturile copilariei

Ce opțiuni de lectură au părinții pentru copiii lor care acum stăpânesc bine tainele literelor și cititul a devenit o plăcută rutină? O varietate bogată, de la autorii clasici la cei moderni, pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele.

Îți amintești de Micul Prinț, de cum spunea el că esențialul e invizibil și că doar cu inima poți vedea clar? Copilul tău poate trăi, la rândul său, aventura fabuloasă a Prințului pe Pământ și se poate bucura la rândul său de poveștile magice pe care le adduce.Carti Pentru Copii din Literatura Universala
 

Dacă ai un copil fascinat de poveștile clasice, îți recomandăm o culegere de povești care adună basmele tradiționale cele mai iubite de copii, cum ar fi Cenușăreasa, Frumoasa din pădurea adormită, Scufița Roșie, Bucle de Aur, Prințul Broscoi, Fluierașul din Hamelin și Barbă Albastră.Vezi aici colectia cu Cele mai frumoase povesti pentru copii.

Harry Potter  e un personaj cu care copiii de azi sunt familiarizați; au văzut toate filmele care-l au drept personaj principal și îi admiră peripețiile de la școala de vrăjitorie Hogwarts. Copiii pot citi celebra carte a lui J.K. Rowling pentru -și forma propria lor versiune imaginară.


 

Facilitează-i fiului sau fiicei tale accesul la valorile culturii românești

Nu e prea devreme pentru a se familiariza, într-un mod atractiv și plin de fantezie, cu basmele, temele, personajele basmelor românești și cu numele unor autori români consacrați: Petre Ispirescu, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Ioan Slavici și alții, mulți dintre aceștia fiind prezenți și în manualele școlare. ”Basme și povești româneștoi” este pentru copiii care iubesc poveștile și personajele lor năzdrăvane , curioși să descopere farmecul literaturii române, care se vor bucura să citească despre Păcală și alți eroi, mai clasici sau mai moderni. 

Ai un copil deștept, nu-i așa?

Cultivă-i mintea, dezvoltă-i cultura generală dincolo de ceea ce învață în mod direct, în viața de zi cu zi, de la școală sau de la emisiunile informative de la televizor. ”Enciclopedia copilului deștept” este structurată pe mai multe capitole importante: natură, gegrafie, știință și invenții, istorie, sport și artă și formulează întrebări (urmate de răspunsuri explicative) din aceste domenii, pentru a pune la încercare și a dezvolta cunoștințele copiilor.   

Gustul lecturii nu e înnăscut, el se formează

Iar noi, ca părinți, avem datoria de a le deschide copiilor ochii înspre minunata lume a cărților. Le vom oferi astfel copiilor noștri o experiență de viață inestimabilă.

Citeste si: Cititul – o pasiune pe care si tu i-o poti insufla copilului tau

Carti pentru copii: recomandari si pareri 

5 carti pe care orice copil ar trebui sa le citeasca pana la 12 ani
ce mai citesc copiii de 8 ani?
Carti pentru 9 ani?
O carte care l-a captivat pe copilul meu
Carti bune pentru copii
Recomandari carti pe varste
Carti pentru adolescenti

autor: Redactor Desprecopii.com Nana - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  (c) 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII