Ce putem invata de la copiii nostri

Ce putem invata de la copiii nostri

Ce putem invata de la copiii nostri

  • In fiecare zi facem tot posibilul pentru a transmite valorile noastre copiilor, sa ii  corectem daca este necesar si sa le spunem cum ar trebui sa fie in viata. Nimic in neregula cu acest lucru, pentru ca o educatie buna este esentiala pentru dezvoltarea copilului dumneavoastra. Dar stiati ca si noi, de asemenea, putem invata ceva de la copiii nostri?

Puneti intrebari
Intotdeauna sinceritate
Uita si iarta
Pierde-te in creativitate
Incearca lucruri noi
Razi cat mai mult posibil

Si parintii pot invata de copii

In fiecare zi facem tot posibilul pentru a transmite valorile noastre copiilor, sa ii  corectem daca este necesar si sa le spunem cum ar trebui sa fie in viata. Nimic in neregula cu acest lucru, pentru ca o educatie buna este esentiala pentru dezvoltarea copilului dumneavoastra. Dar stiati ca si noi, de asemenea, putem invata ceva de la copiii nostri? Iata cateva exemple de lucruri pe care le putem invata de la copiii nostrii:

Puneti intrebari

In timp ce adultilor uneori li se pare infricosator sa puna anumite intrebari, copiii nu stiu, insa, ce inseamna jena. Ei nu resimt frica de a fi ridicol si nici o intrebare nu este prea deplasata pentru ei. Daca au o intrebare, o adreseaza pur si simplu!

De multe ori ne concentram foarte mult pe ansamblu, astfel incat uneori toate lucrurile mici si frumoase sunt trecute cu vederea. Copiii nostri nu au absolut nici o problema cu acest lucru: "Wow, uite mama! Acesta este cel mai frumos curcubeu pe care l-am vazut vreodata! As putea sa-l ating daca ma apropii de el?" Daca am adopta acest comportament,  probabil, ne-am minuna mai mult de frumusetile vietii.

Intotdeauna sinceritate

Copiii nu au inhibitii, acesta nu este un secret. Suferiti uneori din cauza greutatii provocate de prea multe dulciuri, sau uneori nu va sta parul cum ar trebui? Cu siguranta copilul va va spune acest lucru! Dar chiar daca acesta este suparat, trist sau fericit, el va fi mereu sincer. In loc sa ne ascundem emotiile si sa amanam discutiile importante, putem lua mai bine un exemplu dela copiii nostri.

Uita si iarta

Copiii sunt copii, la un moment dat se cearta intre ei, iar in clipa urmatoare le place sa se joace impreuna din nou. Copiii sunt foarte iertatori si uita repede situatii care nu pot fi trecute asa usor cu vederea de catre adulti. V-ati certat cu prietenul/prietena cea mai buna? Uneori, o reconciliere poate parea imposibila. Totusi, e mai bine sa urmam exemplul odraslelor noastre si sa rezolvam o situatia neplacuta cat mai curand posibil, in definitiv suntem cu totii doar oameni. Iarta si uita!

Pierde-te in creativitate

Copiii pot de multe ori sa devina absorbiti in propriile creatii. Ei creaza pentru animalele lor impaiate, joaca scene de film pentru papusile lor si chiar inventeaza propriile programe de televiziune. Pe scurt, ei se pierd complet in propria lor creativitate. Ceva ce am putea face si noi la locul de munca, de exemplu. Fiecare zi trebuie vazuta ca un nou inceput.

Ai avut o zi groaznica? Doar tine cont de faptul ca maine este o noua zi. Lasati trecutul in urma si nu depindeti de evenimentele de ieri. Vizualizati situatia prin ochii unui copil: "Maine voi experimenta noi aventuri, imi voi face noi prieteni si am lasat toate experientele negative in spatele meu!"

Cand suntem bolnavi, de multe ori avem tendinta de a linisti oamenii din jurul nostru, ca nu e chiar atat de rau. Chiar daca ne simtim teribil de prost. Ne intindem dupa spray-ul nazal, luam o  aspirina in plus si revenim de dimineata inapoi la birou. Dar cand a fost ultima data cand am fost intr-adevar rasfatati? Ca un copil rasfatat de mama lui. Poti sa nu-ti amintesti? Atunci este timpul poate sa va rasfatati macar o data.

Incearca lucruri noi

In timp ce copiii incearca zi de zi lucruri noi, de multe ori ne spunem ca suntem intr-un fel "prea batran" pentru ceva. Daca incepi un curs part time de canto, la care ai visat multa vreme? "Nu, sunt prea batran pentru asta." Verificare a Realitatii: nu esti niciodata prea batran pentru a incerca lucruri noi. Iesiti din zona dvs de confort si faceti ce v-ati dorit mereu. Niciodata nu e prea tarziu pentru a va realiza visele.

Razi cat mai mult posibil

Copiii rad foarte mult si in special necontrolat. Fie ca aud o gluma, fie ca se distreaza, sau vad ceva neobisnuit, exista intotdeauna un motiv sa zambeasca. Nu se spune fara motiv: "O zi fara ras este o zi pierduta." 

Despre meseria de parinte merita de citit si:

Când părintii preferă unul dintre copii - de ce se intâmplă asta și cum gestionăm situația

Când părintii preferă unul dintre copii - de ce se intâmplă asta și cum gestionăm situația

Pentru foarte multi oameni, fie ca sunt sau nu in masura sa judece aceasta situatie, ideea ca un parinte isi iubeste copiii in mod diferit, favorizandu-l pe unul sau pe celalalt, este ceva…

10 pași pentru a te calma atunci când iți vine să ȚIPI la copilul tău: minighid de CALMARE

10 pași pentru a te calma atunci când iți vine să ȚIPI la copilul tău: minighid de CALMARE

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale meseriei de părinte ține de felul în care reușim să ne stăpânim propriile emoții și trăiri pe care le avem…

Opreste-te o clipa si asculta-ti copilul!

Opreste-te o clipa si asculta-ti copilul!

Traim intr-o lume nebuna, intr-o lume a vitezei, in care multifunctionalitatea nu mai caracterizeaza doar masinile, ci si fiintele umane. Ne fabricam obiective efemere si ne intrecem in a ne exersa…


 

 Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor


Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 

autor: redactor A.Z. - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII