Fracturi și entorse: cum acordăm primul ajutor copiilor

Fracturi si entorse: cum acordam primul ajutor copiilor

Fracturi și entorse: cum acordăm primul ajutor copiilor

Fracturile si entorsele se numara adesea printre problemele care dau mari batai de cap parintilor din mai multe motive – sunt foarte dureroase si genereaza reactii spontane emotionale extrem de puternice copiilor, se pot intampla oricand si oriunde, data fiind neastampararea copiilor si spiritul lor aventurier, sunt foarte greu de detectat pe moment pentru ca adesea nu se vad si trebuie intuite cu ajutorul copiilor.

Iata cum puteam acorda primul ajutor copilului - in cazul unei fracturi sau entorse.

Fracturile
Cum acordam primul ajutor?
Entorsele si intinderile
Cum acordam primul ajutor?

O fractura sau entorsa se poate intampla oriunde si oricand ...

Departe de a fi neaparat incidente medicale extrem de grave, fracturile si entorsele se numara adesea printre problemele care dau mari batai de cap parintilor din mai multe motive – sunt foarte dureroase si genereaza reactii spontane emotionale extrem de puternice copiilor, se pot intampla oricand si oriunde, data fiind neastampararea copiilor si spiritul lor aventurier, sunt foarte greu de detectat pe moment pentru ca adesea nu se vad si trebuie intuite cu ajutorul copiilor.

In plus, pot fi la fel de frecvente vara, precum si iarna pentru ca jocurile copiilor implica intotdeauna un astfel de risc.

Cum acordam, asadar, primul ajutor atunci cand copilul nostru are o fractura, o entorsa sau o intindere?

Fracturile

Fracturile sunt frecvente la copii, mai ales dupa o cadere, chiar daca aceasta nu s-a produs de la o inaltime mare. Chiar daca adesea nu sunt foarte grave, fracturile necesita ingrijiri medicale de specialitate de urgenta, indiferent de cat de grave sau putin grave sunt.

Cum le detectam? - Copilul poate avea o fractura daca a auzit sau a simtit o pocnitura puternica la nivelul oaselor, daca nu poate misca partea corpului suspectata de fractura sau o misca foarte greu, daca respectiva parte a corpului se misca intr-un mod nefiresc sau daca locul este foarte dureros la atingere sau daca se umfla si se invineteste.

Cum acordam primul ajutor?

O fractura necesita interventie medicala de specialitate de urgenta, asa incat primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa sunati la 112, iar pana soseste ajutorul medical, incercati sa nu intrati in panica si sa actionati potrivit situatiei, tinand cont de cateva reguli simple. In primul rand indepartati hainele de pe zona afectata si aplicati gheata sau comprese reci, chiar daca nu stiti cu exactitate unde e localizata fractura. Copilul nu trebuie miscat, mai ales daca este vorba de o fractura de gat sau de spate, decat daca se afla in pericol iminent. Miscarile, mai ales in cazul fracturilor acestor parti ale corpului, pot cauza probleme neurologice grave.

Daca totusi copilul trebuie miscat, gatul si spatele sunt primele parti ale corpului ce trebuie imobilizate, pastrand o aliniere perfecta a capului, gatului si spatelui. Daca fractura este deschisa si exista o sangerare severa, trebuie neaparat oprita sangerarea prin presarea zonei care sangereaza cu o bucata de material curat. Nu incercati sa spalati zona sau sa impingeti la loc osul.

Daca copilul trebuie miscat, incercati sa miscati cat mai putin partea afectata, sprijinind-o cu atele, care pot fi confectionate spontan din orice meterial suficient de ferm (cum ar fi carton, placaj etc.) incat sa impiedice deplasarea partii vatamate. Nu lasati copilul sa se miste pana nu soseste ajutorul medical de specialitate. Ideal este sa nu il lasati sa bea sau sa manance nimic, tinand cont de eventualitatea unei interventii chirurgicale de urgenta. Atunci cand copilul manifesta o stare de ameteala sau chiar lesin, incercati sa ii pozitionati capul mai jos decat pieptul si sa ii ridicati picioarele usor, daca acest lucru este posibil.

Entorsele si intinderile

O entorsa apare atunci cand ligamentele care unesc oasele sunt foarte intinse si partial rasucite. O intindere apare atunci cand un muschi sau un tendon este fie foarte intins, fie rasucit.

Cum le detectam? – Entorsele si intinderile cauzeaza in general umflaturi si sunt insotite de dureri foarte mari, adesea zona din jurul lor invinetindu-se. Dupa o evaluare medicala corecta, majoritatea entorselor si intinderilor pot fi tratate la domiciliu.

Cum acordam primul ajutor?

Primul ajutor in cazul unei entorse implica odihna, gheata, comprese elastice si mentinerea partii vatamate mai sus decat restul corpului. Mai exact, odihna este absolut necesara, cel putin 24 de ore, astfel incat organismul sa se poata relaxa. Aplicati comprese reci pe locul afectat, schimbandu-le la fiecare 10 – 15 minute in primele ore, apoi la cateva ore in urmatoarele doua zile, pentru a preveni umflarea zonei. Nu aplicati gheata direct pe piele, pentru a evita iritarea folositi prosoape moi in care sa impachetati gheata. In acelasi scop, bandajati zona cu o fasa elastica cel putin in primele doua – trei zile. De asemenea, partea corpului care este afectata trebuie mentinuta cat mai mult posibil la un nivel superior restului corpului, pentru a preveni umflarea si pentru a grabi insanatosirea. Medicul poate sa recomande administrarea de medicamente calmante pe baza de ibuprofen sau acetaminofen, precum si a unor calmante locale sub forma de unguent.

Daca entorsa sau intinderea implica zona gatului sau a spatelui, chiar daca zona afectata nu doare, nu miscati copilul decat daca se afla in pericol iminent. Ca si in cazul fracturilor, miscarea poate agrava starea de sanatate a sistemului nervos. Daca copilul trebui mutat dintr-un loc in altul, aceeasi regula a pastrarii unei alinieri perfecte a capului, gatului si spatelui trebuie avuta in vedere. De asemenea, gatul si spatele trebuie sa fie primele parti ale corpului imobilizate.

Adesea este dificil de stabilit daca este vorba de o entorsa sau de o intindere si de aceea este absolut necesara opinia unui specialist. In plus, adesea, entorsele pot fi insotite de fracturi, asa incat interventia unui specialist este primul lucru la care trebuie sa va ganditi.

Totul despre sanatatea si bolile copilului aici: SANATATEA COPILULUI.

Va recomandam sa mai cititi si:

Mame echilibrate sau despre toleranța și indulgența - o listă cu 10 indulgențe necesare

Mame echilibrate sau despre toleranța și indulgența - o listă cu 10 indulgențe necesare

Toate mamele au momente - sau chiar zile întregi - când simt că nu mai pot spăla încă o mână lipicioasă, ridică o grămadă de lucruri de…

Obscenităti sau injurături: ce facem dacă fac parte din vocabularul copilului

Obscenităti sau injurături: ce facem dacă fac parte din vocabularul copilului

De la primii pasi la primele masini, etapele copilariei sunt motive de sarbatoare. Cu exceptia uneia: rostirea primului cuvand obscen! Acest eveniment nedorit poate avea loc in biserica, in…

Cum avem grija de sanatatea vederii copiilor

Cum avem grija de sanatatea vederii copiilor

Copiii percep si inteleg lumea prin toate simturile lor. Aceasta este o premisa pe care orice parinte ar trebui sa o aiba in vedere atunci cand se gandeste, preventiv, la sanatatea propriilor copii si…

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
  

autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII