Biscuiti pentru Mos Craciun: retete super delicioase de fursecuri

Biscuiti pentru Mos Craciun: retete super delicioase de biscuiti

Biscuiti pentru Mos Craciun: retete super delicioase de fursecuri

Dincolo de toate cliseele cu clopotei, fulgi de nea si mosi gata sa aduca cele mai frumoase cadouri din lume, sezonul festivitatilor de sfarsit de an aduce cu el o realitate pe care nicio gospodina nu-si poate permite sa o ignore. Bucataria revine in centrul atentiei. Se scot tavile de cozonaci, se verifica reimprospateaza stocul de condimente care sa aduca arome unice mesei de Craciun, se scot din sertare sorturile imprimate cu braduti si ghirlande.

Colinde, colinde... e vremea colindelor
Maraton culinar de prima clasă
O sugestie de desert specific Crăciunului sunt biscuiții
Biscuiți de Crăciun
Biscuiți cu anason
Fursecuri cu stafide
Nu rămâne decât să pregătiți farfuria pentru Moșul...
Meniuri de Craciun

Colinde, colinde... e vremea colindelor

Dincolo de toate clișeele cu clopoței, fulgi de nea și moși gata să aducă cele mai frumoase cadouri din lume, sezonul festivităților de sfârșit de an aduce cu el o realitate pe care nicio gospodină nu-și poate permite să o ignore. Bucătăria revine în centrul atenției. Se scot tăvile de cozonaci, se verifică reîmprospătează stocul de condimente care să aducă arome unice mesei de Crăciun, se scot din sertare șorțurile imprimate cu brăduți și ghirlande.

Maraton culinar de primă clasă

Zilele premergătoare marii sărbători reprezintă un maraton culinar de prima clasă. Magazinele își epuizează rezervele de făină. Rețelele de socializare sunt încărcate de imagini care-ți lasă gura apă, de la fripturi de tot soiul la torturi cu frișcă și salate pline de vitamine. Inboxurile se umplu de sfaturi practice în bucătărie și gem de recomandări pentru sărbători din partea bucătarilor renumiți.

Nici chiar momentele de respiro de la serviciu nu mai sunt ce-au fost. Nu se mai comentează noii pantofi de firmă ai șefei, care-au costat două salarii medii pe economie. Se aud, în schimb replici de genul ”nu, untul îl pui doar la sfârșit” și ”lasă la marinat cîteva ore bune”.

Fac și acestea parte din ceea ce festiv numim ”spiritul sărbătorilor”. Și, chiar dacă de multe ori nu avem timpul sau energia necesară pentru a găti faimoasele rețete ale mamei sau bunicii, preferând să alegem varianta mult mai comodă a comenzilor pentru patiserii, parcă nu e chiar-chiar Crăciunul dacă nu miroase un pic, doar un pic, a prăjitură proaspăt scoasă din cuptor. Plus că toată activitatea obositoare și migăloasă a gătitului se poate transforma, cu puțină implicare și dăruire, într-o tradiție de familie care să le ofere și lor, copiilor, ocazia de a-și aduce contribuția la apetisantul rezultat final. Nu e nevoie să frământe aluatul o jumătate de oră sau să separe gălbenușurile de albușuri (deși acestea le-ar putea oferi satisfacții deosebite cu prețul... a câteva ouă). Pune-i piciului un șorț și implică-l în ceea ce faci. La sfârșit, prăjiturile vor fi, cu siguranță, mai gustoase și mai interesante.

O sugestie de desert specific Crăciunului sunt biscuiții / fursecurile

Relativ ușor de făcut, buni de pus pe masă la orice oră, inclusiv dimineața, cu lapte sau cafea, rezistând mai multe zile în condiții perfecte, biscuiții de Crăciun sunt poate soluția ideală de gustare dulce pentru toate vârstele. Dacă nu sunteți convinse încă, amintiți-vă că Moș Crăciun adoră biscuiții... Iată trei sugestii verificate în nenumărate ajunuri de Crăciun de-a lungul anilor:

Fursecuri de Crăciun

Se amestecă 174 grame de unt cu 180 grame de zahăr brun, un ou și două treimi de cană  cu miere. La acest amestec se adaugă 400 grame de făină, o linguriță de bicarbonat, o linguriță de sare, două lingurițe de scorțișoară și ghimbir (după cum vă place). Coca obținută se ține la frigider cel puțin o oră, după care se întinde aluatul cu grosimea maximă de un centimetru. Se taie cu formele speciale disponibile în magazin (steluțe, brăduți etc) și se pun în tavă, păstrând distanță între biscuiți. Se coc timp de aproximativ 10 minute. După ce s-au copt, se ung cu o glazură obținută dintr-un amestec de apă, zahăr pudră și câteva picături de lămâie. Dacă doriți, puteți presăra bombonele mărunte de diverse culori.

Fursecuri cu anason

Acompaniază perfect cafeaua de dimineață sau orice fel de băutură caldă. Sunt tari și rezistă mult timp (adică... dacă nu-i mâncați) deci se pot prepara înaintea Crăciunului și vor fi numai buni de mâncat sub brăduț. De asemenea, reprezintă o idee de cadou de Crăciun ieftină și originală. Puneți câteva bucăți într-o cutiuță decorativă – sau faceți un pachețel legat cu un fir de organza, la care adăugați o bucățică de scorțișoară și o rămurică de brad - și oferiți-l  cuiva drag.

Aveți nevoie de: două ouă, o cană cu zahăr, un sfert de cană cu ulei, vanilie, esență de portocale, două căni de făină, o linguriță de praf de copt, o jumătate de linguriță de sare, patru lingurițe de coajă de portocale și o linguriță de anason pisat.

Se mixează ouăle cu zahărul până se omogenizează bine (în jur de cinci minute). Se adaugă uleiul și esențele, apoi făina, sarea și praful de copt. La final, se adaugă anasonul și coaja de portocale. Rezultă un aluat tare și lipicios pe care-l manevrăm folosind făină. Se împarte în două părți egale de formă dreptunghiulară, groase de aproximativ 1.5 cm și late de circa cinci centimetri. Se coace pe hârtie de copt până ce coca devine aurie (în jur de 20 de minute). Se scoate din tavă și se taie felii de circa 2 centimetri lățime (ca o ruladă). În continuare, rețeta clasică spune că feliile obținute se reintroduc în cuptor pe fiecare parte timp de cinci minute.  Eu prefer să nu fac asta, pentru că se întăresc mult iar noi le servim și fără băutură. De asemenea, pentru o savoare în plus, eu adaug fructe uscate în cocă înainte de a le introduce în cuptor (stafide, merișoare). Dacă vreți rețeta tradițională, coaceți-le suplimentar pe fiecare parte și pregătiți ceaiul aromat de iarnă sau ciocolata caldă.

Fursecuri cu stafide

Sunt o rețetă simplă și rapidă, dar de mare succes în rândul celor mici și nu numai. Ai nevoie de patru ouă, 200 de grame de zahăr, 300 de grame de făină, 250 grame de ulei, o linguriță de amoniac, stafide și esențe. Se bat ouăle cu zahărul până ce acesta se dizolvă. Se toarnă uleiul încet, ca la maioneză, apoi amoniacul stins în zeamă de lămâie, stafidele (câte vă plac), făina, puțină sare și esențele preferate. Se ia din amestec cu lingura și se pune în tava tapetată cu hârtie de copt, se dă tava la cuptor timp de 8-10 minute, până ce fursecurile se rumenesc ușor. Se lasă în tavă până se răcesc.

Nu rămâne decât să pregătiți farfuria pentru Moșul...

Puneți câțiva biscuiți asortați pe o farfurioară și un pahar cu lapte pe masă, în apropierea bradului, sau chiar sub brăduț. Nu uitați de morcovul pentru Rudolph! Puteți să-l motivați pe cel mic să scrie un bilețel Moșului, să-i mulțumească pentru vizită și să-i ureze poftă bună. Pe urmă, amintiți-vă brusc că trebuie să mergeți cu toții să-i vedeți pe bunici, să admirați bradul vecinilor, să alimentați cu benzină sau, pur și simplu, să admirați cerul de Crăciun din fața casei căutând Steaua de la Bethleem. La întoarcere, surpriză! Moșul a mușcat din biscuiți și a băut laptele. Morcovul a dispărut și el. Ușa de la balcon / geamul de la sufragerie sunt întredeschise; un fald al perdelei este deranjat ca și cum cineva ar fi ieșit în grabă. Iar sub brad se află cadourile mult-așteptate. Da, acum a venit Crăciunul. Poți să te întinzi într-un fotoliu și, ștergând cu grijă două firimituri de fursecuri de pe rever, să te bucuri de fericirea celui mic. A meritat tot efortul, nu?


Mos Craciun mancand biscuitii facuti de tine :)


Meniuri de Craciun:

Meniu special de Craciun-2011

Meniu special de Craciun-2011

A mai trecut un an...si asteptam cu drag si dor fulgii de zapada care se pare ca vor intarzia destul de mult in aceasta iarna. In orice caz, cu sau fara zapada Craciunul se apropie cu pasi…

Meniu special de Craciun-2012

Meniu special de Craciun-2012

A mai trecut un an...si asteptam cu drag si dor fulgii de zapada care se pare ca vor intarzia destul de mult in aceasta iarna. In orice caz, cu sau fara zapada Craciunul se apropie cu pasi…

Meniu special de Craciun-2013

Meniu special de Craciun-2013

V-am obisnuit ca in fiecare an sa propunem cateva idei de meniu pentru Craciun, dar sa nu includa preparatele traditionale precum sarmalute, aperitive cu slaninuta sau cozonaci. Iata asadar, meniul…

Tot despre Craciun, merita sa va aruncatii ochii si pe:

Sarbatorile, fara stres si anxietate
Meniu special de Craciun-2012
Cel mai scump meniu pentru masa de Craciun
Meniu special de Craciun-2011
Meniu special de Craciun-2010
Meniu special de Craciun-2009
Meniu special de Craciun-2008
Ce spune bradul tau despre tine?
Cum decoram bradul in acest an?
Cei mai ciudati brazi de Craciun
Cum decoram ferestrele si usile de Craciun?
Meniu special de Craciun-2013
Craciunul vine si in baie :)
Cel mai stilat brad de Craciun

Carte inteligenta de Bucate - cele mai originale si gustoase retete de pe internetul romanesc!

Comunitate, grup de suport

/Images/bucatarie.jpg La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!


autor: redactor DC Nana - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Nana
    Nanatrimis la 13/12/2014

    Da Bambi :) spuneam intr-un comentariu pe forum ca nu stiu cum am reusit sa scriu cantitatea asta. De fapt reteta spune 175 grame, eu dintr-un pachet de 200 de grame scot o bucata, dar am facut si dintr-un pachet intreg. E bine si fara cantar de farmacie :)

    Raspunde la acest comentariu
  2. bamby
    bambytrimis la 12/12/2014

    Dar va rog... neaparat sa fie fix 174 de grame de unt la biscuiti!!!!!!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII