Cateva secrete ale comunicarii in familie

Cateva secrete ale comunicarii in familie

Cateva secrete ale comunicarii in familie

  • Comunicarea – concept aparent abstract, dar atat de des invocat atunci cand vine vorba despre relatia dintre parinti si copii. Cu totii ne dorim o comunicare perfecta cu copiii nostri, la fel cum, probabil, ne-am fi dorit-o cu propriii parinti atunci cand eram noi insine copii.

Rezolva-ti propriile probleme de comunicare!
Iarta greselile!
Comunica in fiecare zi!
Cultiva respectul pentru comunicare!
Comunica despre orice!
Nu lasa rupturile sa se adanceasca
Regleaza-ti propriile emotii!
Petreceti timp impreuna!

Comunicarea – concept aparent abstract, dar atat de des invocat atunci cand vine vorba despre relatia dintre parinti si copii. Cu totii ne dorim o comunicare perfecta cu copiii nostri, la fel cum, probabil, ne-am fi dorit-o cu propriii parinti atunci cand eram noi insine copii.
 
Si daca atunci, in trecut, nu am avut poate parte de ea sau, dimpotriva, am avut cea mai frumoasa comunicare cu propriii parinti, cum am putea face acum, in prezent, pentru a avea o comunicare perfecta cu propriii copii? Iata o intrebare care ne da cu siguranta adesea batai de cap si al carei raspuns se lasa adesea cautat in practica. Ce inseamna, in fond, o comunicare perfecta in familie? Discutii frumoase, de care toata lumea isi aminteste peste ani, sentimentul ca esti ascultat si ca fiecare invata ceva din opiniile celuilalt, rezolvarea amiabila a conflictelor dintre parinti si copii, a conflictelor dintre parinti, ideea ca poti spune celuilalt membru al familiei absolut orice, fara sa iti fie teama ca vei fi judecat, sentimentul acela de siguranta pe care ti-l da o conversatie placuta, sincera, plina de afectiune… toate acestea sunt ingrediente esentiale ale unei comunicari perfecte. Pe cate dintre ele le regasesti in comunicarea din propria familie?

Pentru un parinte, cosmarul lipsei de comunicare cu propriul copil devine o realitate mai ales atunci cand, ajuns la adolescenta, copilul incepe sa refuze comunicarea si sa se transforme incet incet in adult, mergand pe un drum care de cele mai multe ori parintelui ii ramane necunoscut. Daca iti doresti sa nu treci prin acest cosmar, ai grija de comunicarea din familia ta in permanenta, inainte de a fi prea tarziu…

Rezolva-ti propriile probleme de comunicare!

Daca vrei sa ai o comunicare cat mai deschisa cu copilul tau, ofera-i un model! Invata-l ce inseamna sa comunici deschis, fara temeri, depasindu-ti tu insuti temerile interioare. Subiecte precum adoptia propriului copil sau kilogramele in plus cu care poate te lupti sau orice altceva ce poate deveni tabu, trebuie discutate deschis cu copiii, pentru ca altfel vei transfera in comportamentul lor comunicativ aceleasi temeri.

Iarta greselile!

Orice copil este mult mai deschis spre comunicare atunci cand stie ca, indiferent daca a gresit sau nu intr-o privinta oarecare, va fi inteles si nu va fi pedepsit, ci i se va explica ce a gresit si va fi ajutat sa isi repare greseala. Cu totii suntem oameni si gresim. Inceteaza sa dai vina pe cineva si asta iti va schimba viata. Accepta ideea ca porti o parte din responsabilitate pentru fiecare greseala a copilului tau si accepta pur si simplu orice situatie ce se naste dintr-o asa-zisa greseala. Intotdeauna vei gasi solutii mai bune daca accepti si ierti o greseala, decat daca blamezi si pedepsesti.

Comunica in fiecare zi!

Majoritatea parintilor regreta ca nu au comunicat mai mult cu propriii copii, mai ales la varsta preadolescentei, intre 8 si 13 ani, cand comunicarea devine o adevarata provocare pentru ei. Multi parinti sunt surprinsi sa constate ca daca nu au cultivat astfel de discutii, adolescentii devin din ce in ce mai reticenti la comunicare, avand mereu alte prioritati decat impartasirea opiniilor cu parintii. Pentru a nu ajunge aici, nu trebuie sa te obsedeze problema comunicarii cu propriul copil, ci pur si simplu atunci cand esti cu el sa i te dedici in totalitate, sa iti faci timp sa il asculti si, in egala masura, sa creezi conversatii reale, dincolo de banalele discutii despre scoala si despre ce trebuie sau nu sa manance.

Cultiva respectul pentru comunicare!

Creeaza obiceiuri pe care sa le respecti si care sa fie respectate de toata lumea in familie. De exemplu, nu raspunde la telefon atunci cand aveti o conversatie, iar daca e ceva urgent si trebuie sa o faci, atunci cere-ti scuze si explica de ce ai facut-o. O alta idee – foloseste calatoriile cu masina pentru a comunica cu copilul tau. Daca opresti radioul atunci cand copilul urca in masina, sansele sunt mai mari ca intre voi sa se creeze o conexiune bazata pe comunicare.

Comunica despre orice!

Este ceva ce pare de la sine inteles atunci cand este vorba despre comunicarea in familie, dar, privind realist lucrurile, cati dintre noi comunica cu propriii copii despre… persoanele decedate, despre avortul in randul adolescentilor, despre homosexualitate, despre placerea vietii sexuale etc. Cati parinti sunt realmente capabili sa le raspunda copiilor la intrebari legate de astfel de aspecte si, mai mult, despre experiente personale in aceasta privinta? Care sunt limitele reale ale unei conversatii in familie?

Nu lasa rupturile sa se adanceasca!

Fiecare mic conflict poate sa duca la distantare in ceea ce priveste comunicarea, dar, de asemenea, conflictele pot fi folosite in mod pozitiv, pentru a regla tensiunile din familie. Nu lasa niciodata un conflict sa se stinga de la sine, atunci cand copilul tau este implicat in el. Comunica pentru a afla cauza si pentru a gasi solutii impreuna.

Regleaza-ti propriile emotii!

Cel mai mare obstacol in comunicarea din cadrul familiei este faptul ca intotdeauna fiecare reactioneaza exagerat atunci cand comunicarea devine tensionata. Daca reusesti sa iti stapanesti emotiile, vei vedea ca ceilalti, inclusiv copilul tau, sunt mult mai deschisi. Chiar si cand este vorba despre un subiect care creeaza anxietate, daca tu ca parinte reusesti sa ramai calm si copilul isi va pastra calmul. Si acest lucru este benefic din mai multe perspective: nu doar calmeaza pe moment si contribuie la gasirea de solutii, ci il va face pe copil ca si data viitoare cand se va isca un conflict sa fie deschis catre comunicare.

Petreceti timp impreuna!

Pe cat este de banal acest lucru, pe atat este din ce in ce mai dificil de pus in practica in vremurile in care traim. Mese in familie, seri de jocuri in familie, picnicuri, orice astfel de activitate care presupune deconectarea de la tehnologie si aventurarea in conversatii despre absolut orice reprezinta oportunitati de imbunatatire a comunicarii in familie. Nu le ratati cu niciun pret! 

Despre meseria de parinte merita de citit si:

Copilul - un tsunami emotional. Cum ti se schimba viata cand devii parinte. Pentru totdeauna.

Copilul - un tsunami emotional. Cum ti se schimba viata cand devii parinte. Pentru totdeauna.

Sunt multe mame/tati tinere(i) care nu sunt pregatiti (si aici nu ma refer la cunostinte ci la capacitatea de a face fata, de a te adapta, de a invata din mers si de a pune copilul pe primul loc)…

Când părintii preferă unul dintre copii - de ce se intâmplă asta și cum gestionăm situația

Când părintii preferă unul dintre copii - de ce se intâmplă asta și cum gestionăm situația

Pentru foarte multi oameni, fie ca sunt sau nu in masura sa judece aceasta situatie, ideea ca un parinte isi iubeste copiii in mod diferit, favorizandu-l pe unul sau pe celalalt, este ceva…

10 pași pentru a te calma atunci când iți vine să ȚIPI la copilul tău: minighid de CALMARE

10 pași pentru a te calma atunci când iți vine să ȚIPI la copilul tău: minighid de CALMARE

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale meseriei de părinte ține de felul în care reușim să ne stăpânim propriile emoții și trăiri pe care le avem…


 

 Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor


Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII