Legenda si mit intr-un paradis terestru – Insula Corfu

Legenda si mit intr-un paradis terestru – Insula Corfu

Legenda si mit intr-un paradis terestru – Insula Corfu

  • Loc ce a incantat de-a lungul secolelor poetii si regii, Insula Corfu a devenit, in timp, un tinut legendar, cu rezonante mitice care isi fac simtita amprenta pana in zilele noastre si care continua sa ii inspire pe vizitatori si astazi datorita magiei pe care o exercita asupra lor natura romantica si spontana a tinutului, precum si numeroasele vestigii  istorice.

Insula Corfu este considerata unul dintre cele mai fascinante locuri din intreaga Europa. Flora impresionanta, fauna bogata, monumentele istorice si religioase care se afla aici, tavernele traditionale precum si numeroasele hoteluri de lux si facilitatile moderne, fac din insula greceasca un adevarat paradis terestru in care turistii se pot deconecta de stresul cotidian.

Situata in Marea Ionica, insula este despartita practic de Albania printr-o stramtoare a carei latime variaza intre 3 si 23 km. Tarmurile insulei masoara 217 km, cu tot cu promontorii, cele mai inalte puncte fiind Muntele Pantokrator (906 metri) si Stravoskiadi (849 metri). Principalul oras de pe insula este Corfu sau Kerkyra (Korkyra), in greaca.

Insusi numele insulei are rezonante mitologice. Daca denumirea italiana a insulei, pastrata pana astazi, cea de Corfu, provine dintr-un cuvant bizantin care inseamna “orasul piscurilor”, aluzie la cele doua varfuri din orasul vechi, cea greceasca, Kerkyra, este legata de doua simboluri marine foarte cunoscute – Poseidon si Asopos. Conform legendei, Poseidon s-a indragostit de frumoasa nimfa Korkyra, fiica lui Asopus si a nimfei Metope si a rapit-o, asa cum procedau in general zeii. Korkyra a fost dusa intr-o insula fara nume, iar Poseidon a decis sa ii imprumute acestei insule numele iubitei sale. Copilul pe care l-au avut cei doi s-a numit Phaiax, la fel si locuitorii insulei.

Insula Corfu este, de altfel, prezenta in mod constant in mitologia greaca, de ea legandu-se numeroase legende. Se spune ca acesta este locul in care Hercule a iubit-o pe Naiada Melite, inainte de a-si incepe muncile. De asemenea, Corfu a fost refugiul argonautilor, iar in Odiseea lui Homer, Corfu este insula in care Ulise o intalneste pe Nausica, fiica regelui Alkinoos.
Cel mai important oras al insulei, Corfu, este situat pe cea mai mare parte a suprafetei unei peninsule a carei terminatie este taiata de o fosa cu apa sarata, formata intr-o albie naturala ce serveste drept port. Orasul vechi, ridicat odata cu fortificatiile numeroase de pe insula, este un fel de labirint plin de stradute pietruite, inguste si intortocheate, dar foarte curate si colorate. Cunoscute sub denumirea greceasca de “kantounia”, aceste strazi urmeaza practic liniile neregulate ale tarmului, unele dintre ele fiind atat de inguste incat nu permit accesul cu autovehicule. O plimbare romantica pe tarm, pana in golful Garitsa sau pe esplanada plina de cafenele si restaurante, dintre oras si citadela, cunoscuta sub denumirea de Liston va poate deconecta total de lumea contemporana.  Din 2007, orasul vechi de pe insula Corfu a fost declarat monument UNESCO.

Inainte de a patrunde in lumea magica a legendelor care populeaza insula, lasati-va cuprinsi de vraja naturii care te copleseste in fiecare colt al intregii regiuni. Plajele din Corfu sunt faimoase pentru frumusetea lor si mai ales pentru varietatea peisajelor. Frumusetea lor naturala este inegalabila – vantul bland, nisipul auriu sau prundisul multicolor, arborii care isi intind umbra pana in marginea apei, totul, absolut totul te face sa iti doresti sa petreci cat mai mult timp aici.
Toata zona insulara este atractiva prin varietatea frumusetilor pe care le ofera, satisfacand practic toate gusturile. Plajele din nord-vest sunt faimoase pentru apa foarte limpede si pentru prundisul lor colorat, dar si pentru faptul ca aici se afla cele mai scumpe vile de pe insula, in timp ce cele din nordul propriu-zis ii atrag pe iubitorii de natura. Plajele din sud-est sunt ideale pentru vacantele cu familia, datorita apei care este foarte putin adanca, dar si datorita numeroaselor locuri umbrite de arbori. Vestul insulei este plin de plaje nisipoase si incanta prin peisaje stancoase fantastice, la fel ca si zona nord-vestica, in care se afla una dintre cele mai vizitate regiuni – Paleokastritsa. Coasta de sud este, la randul ei, incantatoare datorita plajelor cu nisipuri aurii si apei de culoarea smaraldului. Iata cateva recomandari:

Agios Georgios (nord) – este una dintre cele mai frumoase plaje din zona mediteraneana, celebra pentru numeroasele locuri potrivite plimbarilor romantice, dar si pentru apa foarte limpede.
Agios Gordios – una dintre cele mai bune plaje din Corfu, este inconjurata de formatiuni stancoase si de locuri romantice, cautate de cuplurile de indragostiti. Apa este foarte cristalina, ideala pentru copii.


 

Alykes, Lefkimmi – este o plaja despre care se spune ca niciun turist care o viziteaza nu o poate uita vreodata. Pana acum cativa ani, aici nu se afla decat o mlastina sarata, insa in prezent toata regiunea a fost reamenajata.
Canal d’Amour – pe partea stanga a plajei Sidari pot fi admirate cateva formatiuni impresionante de stanci nisipoase. Printre ele se afla numeroase golfulete si pesteri cu apa calduta, care imbie la inot. Departe, in partea stanga, se afla faimosul Canal d’Amour, un tunel care trece prin mijlocul rocilor. Legenda spune ca cei care inoata prin el gasesc la capatul celalalt iubirea vietii lor, asta probabil si pentru ca batranii care au nascocit-o stiau ca cei ce se incumeta sa inoate prin tunel vor simti dorinta de a-si imparti viata cu cineva.

Dassia – este o plaja protejata de vant, cu apa calduta, ideala pentru familiile cu copii. In plus, se afla la mica distanta de orasul Corfu.
Gyfalda – este una dintre cele mai populare plaje din Corfu. Situata la 16 mile de orasul Corfu, spre vest, plaja este inconjurata de dealuri si este acoperita de maslini si de pini. Apusul ofera turistilor o priveliste uluitoare.

Paleokastritsa – este una dintre cele mai faimoase statiuni de pe insula, datorita combinatiei inedite dintre asprimea stancilor si verdele care domina intreaga zona (cele sase mici golfuri cu apa de o limpezime incredibila si plajele acoperite cu maslini, lamai si chiparosi). Localizata pe coasta de vest a insulei, Paleokastritsa combina in mod inedit atractia turistica a plajei populate de taverne si cafenele cu linistea spirituala a unei comunitati monahale destul de puternice aflate aici. Desi combinatia este destul de ciudata, locul este superb. Prezenta manastirii Panagia Theotokos, ridicata in 1225 pe dealul care domina plaja si restaurata prin 1700, a impiedicat extinderea excesiva a turismului in zona. De altfel zona in care se afla manastirea este o adevarata oaza de liniste, locul fiind impanzit de flori si de vita de vie.
Barbati – situata la poalele muntelui Pantokrator, este o plaja acoperita cu pietris, ideala pentru cei care nu sunt fani ai nisipului. Este o zona mai putin aglomerata.


  Paleokastritsa 


Barbati 

Dupa ce v-ati lasat invaluiti de aerul paradisiac al insulei, lasati-va condusi de instinct pentru a vizita cat mai multe dintre vestigiile culturale care fac din Corfu unul dintre cele mai vizitate locuri din Grecia. Numeroasele monumente istorice si arheologice, precum si bisericile foarte vechi construite pe insula reprezinta o adevarata atractie pentru turisti.

Fortareata veche
Cel mai important punct de atractie al insulei este, cu siguranta, orasul vechi, Palaio Frourio (“Fortareata Veche”, in traducere literala), situat in extremitatea estica a orasului Corfu, pe o peninsula stancoasa, inconjurata de ziduri fortificate care, in unele zone, s-au prabusit in mare din cauza eroziunii. Fortareata a inceput sa fie locuita din secolul al VI-lea, dupa ce orasul a fost devastat, iar ulterior a fost transformata intr-o zona militara.
Interiorul fortificatiei a fost renovat, aici avand loc in prezent mai multe evenimente culturale prin care este recreata atmosfera unor evenimente istorice trecute. Cel mai inalt punct al fortificatiei il constituie un obelisc natural, in varful caruia se afla un observator militar si o cruce. La baza observatorului se afla Biserica Sf. Gheorghe, a carui constructie in stil clasic se remarca prin cele sase coloane dorice.

Fortareata noua
Construita intre 1576 si 1645, este aproape in intregime o colina artificiala, delimitata de restul teritoriului prin canale adanci. Monumentul este un adevarat exemplu de arhitectura militara, avand numeroase tuneluri si ziduri masive. Din varful ei puteti admira panorama orasului vechi, savurand in acelasi timp o cafea pe terasa barului construit aici.
Fortareata noua (Neo Frourio) este, de fapt, un complex imens de fortificatii ce domina partea de nord-est a orasului. Unul dintre ziduri face legatura intre Neo Limani (Portul Nou) si oras, printr-o strada care strabate piata de peste. Aceasta zona a fost pana de curand restrictionata, datorita prezentei unei garnizoane navale, insa actualmente este deschisa publicului, turistii putand face un tur al labirintului medieval format din coridoare si fortificatii. Leul inaripat al SF. Marcu, simbol al Venetiei, poate fi admirat la intervale regulate, impodobind fortificatiile. 

Palatul lui Achile
Achizitionat de regina Elisabeta a Austriei, in 1890, palatul construit in stil neoclasic, adaposteste astazi numeroase opere de arta ale artistilor din intreaga lume.

In jurul palatului sunt amenajate gradini de o adevarata splendoare, decorate cu statui impozante. In interiorul acestor gradini se afla doua dintre cele mai admirate opere de arta ale palatului –  celebra statuie a lui Ahile murind (preferata reginei) si cea a lui Ahile victorios. De fapt, intregul palat a fost dedicat lui Ahile, care, in viziunea reginei, era un simbol al frumusetii locale.


 

Castelul Agelokastro
Este cea mai estica fortareata pe care a avut-o Imperiul Bizantin. Construit la inceputul secolului al XII-lea, castelul avea initial rolul de a proteja intreaga populatie de atacurile inamicilor. In interiorul cladirii se pot vedea inca doua bazine uriase pentru apa, precum si doua biserici – Taxiarches si Agia Kyriaki. 

Anemomylos Paxos
Este o moara de vant legendara, construita in forma circulara, cu o scara interioara din piatra si cu patru ferestre simetrice in partea superioara.
Annunciata
Este un monument de o importanta istorica foarte mare, intrucat aici au fost ucisi multi nobili latini, in batalia navala de la Nafpaktos (1571), care a constituit practic sfarsitul amenintarii marine a turcilor. Ceea ce a ramas pana astayi din acest monument este turnul clopotnitei  si o parte din altar.
Palatul Anaktora
Palaia Anaktora (in traducere literala – „vechile palate”) este un complex masiv de cladiri construite in stil roman si folosite in trecut pentru gazduirea guvernatorului britanic al insulelor, apoi a regelui Greciei. Astazi, complexul este dechis pentru turisti, fiind o adevarata atractie a insulei. Aici sunt expuse numeroase obiecte de arta, complexul adapostind, printre altele, un muzeu de arta chineza, unic in Europa de sud-est.
Gradinile palatului, ornate cu acvarii venetiene din piatra, cu flori si copaci exotici se ridica deasupra golfului, spre vechile fortificatii venetiene. Puteti savura splendoarea unor exponate artistice care formeaza o expozitie inedita a unei cafenele in aer liber cunoscuta sub numele de Art Cafe. Din acelasi loc pot fi admirate ambarcatiunile care trec prin canalul stramt al insulei Vido, spre nord, in drumul lor spre portul din Corfu. Din gradini exista si o scurtatura spre mare, o scara aeriana din fier forjat, folosita in trecut de familia regala, inchisa insa astazi publicului care viziteaza locul.


 
Intreaga insula este celebra si pentru numeroasele biserici care se afla aici. Cele din Corfu sau din Paxos merita toata atentia, fiind practic o marturie vie a istoriei credintelor religioase. In ele puteti admira obiecte de arta populara, picturi bizantine, cretane sau ionice. In Paxos, spre exemplu, existau 39 de biserici in 1686, iar astazi sunt in total 64, din care doua dateaza din secolul al VI-lea (Agia Marina si Agios Stephanos). Toate sunt adevarate monumente de arhitectura si pictura si merita vizitate.

Agios Georgios (in fortareata veche)
Este o biserica anglicana a soldatilor englezi, construita dupa desenele lui Antony Emmet. Interiorul a fost distrus de bombardamentele nemtesti dinn1943 si a fost restaurat abia in 2008.
Agioi Iasonas si Sosipatros
Este singura biserica in stil bizantin din Corfu. Construita in jurul anului 1000, in regiunea Anemomylos, biserica este o dovada a prosperitatii de care se bucura insula in acea perioada. In interior sunt pastrate moastele sfintilor Iason si Sosipatros.


Agios Spyridon
Construita in 1589, prin contributia intregii comunitati din Corfu, biserica adaposteste ramasitele pamantesti ale Sf. Spiridon, patronul spiritual al insulei. Turnul clopotnitei este o constructie impunatoare ce seamana foarte bine cu cel al bisericii grecesti din Venetia (San Giorgio dei Greci).
Analipsi (Gaios, Paxos)
Este construita in mijlocul pietei centrale si se remarca prin ceasul solar, amplasat in partea superioara a edificiului.
Manastirea Pantokrator
In apropiere de orasul vechi se afla o insulita, numita Pontikonisi, care, desi este extrem de mica, este plina de verdeata si este cunoscuta datorita manastirii Pantokrator, construita aici. Scarile din piatra alba, privite de departe, seamana cu coada unui soricel, de unde si denumirea insulei (termenul grecesc se traduce prin „insula soarecelui”).


Corfu este un loc celebru pentru muzeele sale pline de exponate unice si pentru bibliotecile imense in care se gasesc numeroase carti ce au o valoare culturala foarte mare. Cele mai importante dintre acestea sunt localizate in zona urbana:

Muzeul bizantin Antivouniotissa
Mouragia, 49100, Corfu
Tel: 26610 38313
Muzeul este, de fapt, o biserica din secolul al XV-lea, transformata intr-un muzeu de arta bizantina in care puteti admira adevarate capodopere.

Muzeul de arheologie
Armeni-Vraila, 1, Corfu
Tel: 26610 30680
Inaugurat in 1967, muzeul a fost conceput pentru a adaposti uriasul fronton al Gorgonei din Templul lui Artemis. In 1994, muzeul a fost completat cu doua noi hale in care au fost depuse noi vestigii, descoperite in timpul sapaturilor din orasul vechi si din cimitirul Garitsa.

Parcul Mon Repos
Este situat la circa 500 de metri de Muzeul de Arheologie, in padurea Palaiopolis si adaposteste vila in care s-a nascut, in 1921, Ducele de Edinburgh. In nordul parcului, aproape de portul Anemomylos, actualmente innamolit, se afla biserica bizantina a Sfintilor Iason si Sosispater. Spre sud-vest se afla ruinele unei alte biserici, Ayia Kerkara, datand din secolul al V-lea. Tot in apropiere se afla si ramasite ale bailor romane. 

Muzeul maslinului
Kynopiastes, 49084, Corfu
Este amenajat intr-o mora de masline foarte bine conservata. Aici se gaseste o impresionanta colectie de unelte folosite in prelucrarea maslinelor pentru obtinerea uleiului de masline, precum si in cultivarea lor. 

Muzeul bancnotelor
Iroon Kypriakou Agona, 49100, Corfu
Tel.: 26610 41552
Localizat in piata Aghios Spyridon, detine o colectie completa de bancnote grecesti de la independenta pana la adoptarea euro, in 2002.

Muzeul de arta asiatica
Palaia Anaktora, Corfu
Muzeul contine mai ales exponate de arta chineza si japoneza, dar si obiecte din Pakistan, India, Nepal, Tibet, Cambogia, Corea, Thailanda si Siam, avand o colectie unica expusa in 15 camere si continand peste 12.000 de piese.

Muzeul sarb
Moustoxydou, 19, 49100 Corfu
Tel.: 26610 33960
Muzeul adaposteste exponate (fotografii, uniforme, medalii, obiecte religioase etc) care vorbesc despre soarta tragica a soldatilor sarbi, in timpul primului razboi mondial.

Muzeul Kapodistrias
Evropouloi, 49100  Corfu
Tel: 26610 39528
Amenajat intr-o resedinta de vara a diplomatului Ioaniis Kapodistrias, primul guvernator al Greciei, muzeul este dedicat vietii acestuia.

Muzeul Solomos
Arseniou, 1, 49100 Corfu
Tel: 26610 30674
Este dedcat memoriei poetului national al greciei, Dionysos Solomos, care si-a trait o parte din viata in Corfu, unde a si murit.

Muzeul maritim
Benitses, 49084 Corfu
Tel: 26610 72227
Muzeul detine numeroase colectii de elemente marine, din Oceanul Indian si Oceanul Pacific, precum si din Marea Mediterana, fiind premiat de catre institutul de cercetare I.R.E.D.A. din Italia.

Alte atractii in Corfu

Ano si Kato Plateia
In apropierea citadelei venetiene, un loc incantator este o piata impartita in doua – Ano Plateia (piata de sus) si Kato Plateia (piata de jos). Aceasta piata este cea mai mare din sud-estul Europei si este plina de spatii verzi, minutios amenajate. Tot aici este construit un foisor muzical unde orchestra locala concerteaza in mod regulat. De asemenea, aici au loc meciuri de cricket care se inscriu intr-o adevarata traditie pe care au instaurat-o englezii pe vremea protectoratului britanic.

Kanoni
Este unul dintre locurile cele mai frumoase din Corfu. De aici puteti admira o priveliste extraordinara a insulei. Puteti sa va savurati cafeaua la una dintre cele doua cafenele si in acelasi timp puteti vedea avioanele decoland si aterizand, dar puteti admira si insula Pontikonisi in toata splendoarea ei.


 
Aqualand
Aqualand din Corfu este, in mod cert, cel mai atractiv parc acvatic din intreaga Europa si unul dintre cele mai frumoase din lume. Aflat la 7 km de orasul Corfu, parcul se intinde pe o suprafata de 70.000 m2, la care se adauga o parcare de 600 de locuri. Aqualand are un hotel propriu, cu piscine private, numeroase restaurante, supermarketuri etc. Distractiile oferite de parc reprezinta o experienta de neuitat atat pentru copii, cat si pentru cei mari.

Plimbare cu trenuletul
Municipalitatea a gasit o metoda inedita de a delecta turistii, organizand un tur al orasului cu trenuletul care are punctul de plecare in piata Spianada, in apropiere de vechea fortareata si dureaza aproximativ o ora, trecand prin golful Garitsa, apoi prin zona Academiei Ioniene (una dintre cele mai vechi universitati din Europa) si prin Paleopolis.

Daca vreti sa aveti o vacanta completa in Corfu, nu uitati sa vizitati si cateva dintre cele peste 100 de sate de pe insula. Pentru a va desprinde de agitatia plajelor, o drumetie pe jos, cu bicicleta sau cu masina prin satele din jur este cea mai buna alternativa. Casele din piatra, pietele traditionale cu magazine de cafea, bisericutele de o frumusete unica si mai ales oamenii, de o rara ospitalitate, va vor face sa va simtiti ca acasa. Iata cateva sugestii:

Afionas – este un sat traditional din Corfu, pe care trebuie neaparat sa il vizitati. Se spune ca un sejur in Corfu, fara o vizita in Afionas este ca si cum ai vizita Venetia fara sa ii admiri canalele.
Lakka – este un sat splendid, in nordul lui Paxos, ridicat in zona unui golf care este si port. Este foarte aproape de orasul Corfu, fiind unul dintre cele trei porturi ale insulei.
Pelekas – este un sat faimos in Corfu, ce se ridica pe varful unei coline, in mijlocul insulei. Se spune ca localitatea era preferata de Wilhelm al II-lea, imparatul Germaniei, cel care a cumparat Palatul lui Achile dupa moartea reginei Elisabeta de Austria.

O vacanta in Insula Corfu poate sa satisfaca toate gusturile pentru ca varietatea plajelor si bogatia naturala a insulei te fac sa te indragostesti de ea din primul moment. Tot ce trebuie sa faceti este sa va deconectati de lumea cotidiana si sa va lasati purtati de instinct in timpuri mitice, intr-un paradis terestru numit simplu – Corfu.

Mai cititi:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:Grecia

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. roxx26
    roxx26trimis la 23/2/2012

    Ne-am petrecut luna de miere in Corfu...este absolut minunat, o destinatie care nu trebuie ratata! Asteptam cu nerabdare sa revenim, de data aceasta in trei!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII