Calciu pentru copilul tau: ce fel, cat, surse naturale, suplimente

Calciu pentru copilul tau: ce fel, cat, surse naturale, suplimente

Calciu pentru copilul tau: ce fel, cat, surse naturale, suplimente

  • Calciul este una dintre cele mai importante substante de care organismul uman are nevoie din momentul conceptiei pana la varsta adulta. In fiecare etapa de dezvoltare a organismului, calciul are rolul sau bine determinat, insa mai ales la varsta copilariei el este extrem de important pentru sanatate si pentru o dezvoltare armonioasa. Si tocmai de aceea este important ca nivelul de calciu din organism sa fie in permanenta adaptat necesitatilor fiecarei etape prin care acesta trece.

    Calciul joaca, de asemenea, un rol important in asigurarea functionarii corecte a muschilor si a nervilor si in eliberarea hormonilor si a enzimelor. Prin urmare, atunci cand nivelul de calciu din sange este scazut, organismul isi ia calciul necesar din oase pentru a ajuta aceste functii importante. Atunci cand copiii isi primesc cantitatea suficienta de calciu si au o activitate fizica constanta in timpul copilariei si al adolescentei, isi vor incepe viata de adult cu un sistem osos puternic.
    Citeste pe larg: Calciu pentru copilul tau: ce fel, cat, surse naturale, suplimente

De ce este important calciul in copilarie si in adolescenta?
Care sunt cele mai bune surse de calciu?
Ce se intampla cand copiii nu pot manca lactate?
Trucuri prin care sa asiguri doza zilnica de calciu a copilului tau
Suplimentele – cand sunt necesare?

Calciul - foarte important pentru sanatate

Calciul este una dintre cele mai importante substante de care organismul uman are nevoie din momentul conceptiei pana la varsta adulta. In fiecare etapa de dezvoltare a organismului calciul are rolul sau bine determinat, insa mai ales la varsta copilariei el este extrem de important pentru sanatate si pentru o dezvoltare armonioasa. Si tocmai de aceea este important ca nivelul de calciu din organism sa fie in permanenta adaptat necesitatilor fiecarei etape prin care acesta trece.

De ce este important calciul in copilarie si in adolescenta?

In copilarie si in adolescenta, organismul foloseste calciul mineral pentru a fortifica sistemul osos, un proces de durata, care se incheie abia spre sfarsitul adolescentei. Cantitatea de calciu din oase incepe sa scada odata cu maturitatea timpurie si acest proces este constant si din ce in ce mai intens pe masura ce organismul inainteaza in varsta, mai ales in cazul femeilor.

De aceea adolescentii, mai ales fetele, care nu au o dieta corespunzatoare, care sa asigure un maximum al cantitatii de calciu ce poate fi absorbit de organism, se expun riscului de a dezvolta mai tarziu osteoporoza, afectiune ce are drept consecinta, printre altele, un risc crescut de fracturi.

Copiii mai mici și bebelusii care nu asimileaza suficient calciu si vitamina D (ce ajuta la absorbtia calciului) prezinta un risc crescut de rahitism, afectiune grava ce cauzeaza probleme serioase legate de mers, de crestere si adesea cauzeaza dureri musculare si o stare de slabiciune grava.

Calciul joaca, de asemenea, un rol important in asigurarea functionarii corecte a muschilor si a nervilor si in eliberarea hormonilor si a enzimelor. Prin urmare, atunci cand nivelul de calciu din sange este scazut, organismul isi ia calciul necesar din oase pentru a ajuta aceste functii importante. Atunci cand copiii isi primesc cantitatea suficienta de calciu si au o activitate fizica constanta in timpul copilariei si al adolescentei, isi vor incepe viata de adult cu un sistem osos puternic.

Doza recomandata de calciu pentru copil

Pentru ca acest lucru sa se intample, recomandarile specialistilor in ceea ce priveste doza de calciu zilnic sunt:

Intre 1 si 3 ani – 700 de miligrame / zi
Intre 4 si 8 ani – 1000 de miligrame / zi
Intre 9 si 18 ani – 1300 de miligrame / zi

Asigurarea dozei zilnice de calciu nu este insa singura grija pe care parintii ar trebui sa o aiba. Specialistii avertizeaza ca vitamina D este si ea extrem de importanta, ajutand la absorbtia mai buna a calciului.

Care sunt cele mai bune surse de calciu?

O alimentatie sanatoasa ar trebui sa asigure necesarul zilnic de calciu. Dupa cum se stie, cele mai frecvent folosite surse de calciu sunt produsele lactate, care contin si importante cantitati de vitamina D. Insa lactatele nu sunt singurele surse importante de calciu. Iata, mai jos, cateva indicatii in acest sens:

Ce se intampla cand copiii nu pot manca lactate?

Exista mai multe categorii de motive pentru care unii copii nu pot consuma lactate. In aceste cazuri, trebuie avute in vedere cateva masuri speciale prin care sa ne asiguram ca in organismul copilului ajunge o cantitate suficienta de calciu.

Copiii cu intoleranta la lactoza

Din cauza unei dereglari intestinale care face ca enzima ce ajuta la digerarea zaharului din produsele lactate sa nu fie suficient de prezenta, acesti copii pot avea crampe sau diaree dupa consumul de lactate. Din fericire exista si produse lactate cu continut scazut de lactoza, precum si anumite tablete care echilibreaza aceasta insuficienta. De asemenea, e bine de stiut ca branza matura, cum e branza cheddar, e mai slaba in lactoza, la fel ca si anumite iaurturi ce contin culturi active de bacterii mai usor de digerat.

Copiii cu alergie la lapte

Proteinele din lapte pot cauza anumite reactii alergice, caseina fiind principala proteina ce creeaza adesea aceasta problema. La copiii mici exista solutia formulelor hipoalergenice, iar pentru cei mai mari solutia poate fi laptele de soia sau de orez, branza vegan etc. Atentie insa! Si soia prezinta uneori risc de alergii!

Copiii din familii vegetariene

Chiar daca regimul vegetarian poate pune probleme in ceea ce priveste asigurarea calciului din organism, lucrurile pot fi rezolvate cu o dieta adecvata, bogata in alimente vegetale ce contin calciu, precum broccoli, legume cu frunze de culoare verde inchis, naut, cereale, bauturi imbogatite cu calciu.

Trucuri prin care sa asiguri doza zilnica de calciu a copilului tau

Unii copii nu vor sa consume produse lactate pentru ca nu le plac. Altora nu le plac nici legumele ce contin calciu. De aceea, uneori e nevoie de tot felul de trucuri creative pentru a-i face sa consume alimente bogate in calciu. Iata cateva dintre ele:

Adauga branza cheddar in omleta;
Adauga felii subtiri de branza in sandvisuri;
Serveste chipsurile cu sos de branza;
Amesteca legumele cu branza;
Adauga arome discrete in lapte;
Adauga fructe in iaurt sau in crema de branza;
Transforma iaurtul in inghetata si adauga-i opping de fructe;
Adauga boabe de fasole alba in ciorbe;
Adauga migdale si naut in salate si in cerealele cu lapte;

Suplimentele de calciu– cand sunt necesare?

Chiar daca cel mai bine pentru copii este sa isi ia calciul dintr-o dieta adecvata, uneori acest lucru nu este suficient, suplimentele cu calciu fiind necesare. Vitamina D este, de asemenea, foarte importanta in absorbia calciului si de aceea este important, de asemenea, sa li se administreze suplimente de vitamina D mai ales copiilor mici, pe langa o alimentatie bogata in peste, oua etc.

Suplimentele cu calciu contin diferite tipuri de compusi, acestia continand cantitati diferite de calciu. Cele mai comune forme si continutul lor de calciu mineral sunt:

Carbonatul de calciu (40%)
Citratul de calciu (21%)
Gluconatul de calciu (9%)
Calciu lactic (13%)

Adesea, suplimentele de claciu sunt combinate cu vitamine si alte minerale. Unele dintre suplimente contin vitamina D si magneziu. Alegerea suplimentului potrivit, atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor se face impreuna cu medicul care va tine cont de:

Cantitatea de calcium continut (continutul de calciu este principalul criteriu de care medicul tine cont in alegerea suplimentului potrivit; de asemenea, daca analizele arata si alte nevoi ale organismului, alegerea suplimentului potrivit va tine cont si de combinarea calciului cu alte substante)
Toleranta (unele suplimente produc efecte secundare cum ar fi gaze, constipatie, balonare, carbonatul de calciu fiind cel care are cel mai des aceste efecte)
Alte medicamente luate (calciul interactioneaza cu diferite medicamente cum ar fi antibioticele, hormonii tiroidali etc.)
 

Despre minerale si vitamine, merita citit si:

Magneziul in alimentatia copilului tau: importanta si dozare
De ce avem nevoie de vitamine si minerale
Anemia feripriva la copii - o afectiune ce nu trebuie neglijata
6 semnale ca ai lipsa de vitamine si minerale si cum te tratezi eficient si simplu
Zincul in alimentatie: importanta, surse si dozare

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII