Toxiinfecția alimentară: 6 lucruri importante de știut - sfatul medicului

Toxiinfectia alimentara: 6 lucruri importante de stiut - sfatul medicului

Toxiinfecția alimentară: 6 lucruri importante de știut - sfatul medicului

Toxiinfectia alimentara e unul din riscurile cu care si copiii si adultii se confrunta vara in special. Vara, nici adultii si nici copii nu pot uneori rezista in fata unor alimente care par si mai gustoase: ingheţată, hamsii apetisante, calamari deliciosi, miros de porumb copt, grătare în aer liber...

• Iata 6 lucruri importante de stiut despre toxiinfectia alimentara - sfatul medicului.

-despre Toxiinfectia alimentara: 6 lucruri importante de stiut
Vara si tentatiile culinare
6 lucruri de stiut despre toxiinfectiile alimentare
6 semne de alarma cand copilul vomita
10 situatii in care trebuie sunat de urgenta medicul pediatru
Varsaturile bebelusului, ce e normal si ce nu?
Despre durerea de burtica si indigestie la copil citeste
 

Vara si tentatiile culinare

Vara, nici adultii si nici copii nu pot uneori rezista in fata unor alimente care par si mai gustoase: ingheţată, hamsii apetisante, calamari deliciosi, miros de porumb copt, grătare în aer liber...

Dacă numai la auzul acestor delicii de vara te inspaimanti, inseamna că ai fost şi tu una dintre victimele intoxicaţiei alimentare, una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale sezonului estival.  Intoxicaţia alimentară este o afecţiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau paraziţii...

6 lucruri de stiut despre toxiinfectiile alimentare

Iata ce trebuie sa stii despre o toxiinfectie alimentara.

Simptomele unei toxiinfectii alimentare dispar dupa 3-4 zile.

Simptomele gastrointestinale sunt primele avertizari pe care le da organismul cand ceva nu e in regula.  Intoxicatia alimentara poate debuta cu diaree.

Alete simptome care pot apare sunt:

- greata, varsaturi, crampe abdominale, febra

Aceste simptome pot dispare in 4 zile fara tratament insa daca simtomele sunt severe si se agraveaza trebuie cerut sfatul medicului.

1. Simptome ingrijoratoare in cazul unei toxinfectii alimentare:

diaree severa si apoasa cu firisoare de sange

vedere incetosata

durere de cap

ameteli

slabiciune musculara

frisoane

2. Atentie la varsaturi

Daca varsaturile dureaza mai mult de o zi sau doua sau daca diareea dureaza mai mult de 1-2 zile - la copii mai mari de 4 ani - mai mult de 8 ore la bebelusi intre 4- 9 luni - mai mult de 4 ore la copii mai mici de 4 luni

3. Nu dati copilului antidiareice

Daca micutul are diaree ca urmare a unui toxiinfectii alimentare, nu ii dati antidiareice. Aceste medicamente nu sunt recomandate pentru ca ele stopeaza mecanismul e curatare a intestinului de toxine. Stoparea curatari de toxine poate duce la inrautatiea situatiei.

4. Atentie la deshidratare

Un copil cu toxiinfectie alimentara trebuie tinut sub observatie pentru a nu apare alte complicatii care pot apare in urma deshidratarii. Asa ca hidratati constant copilul cu ceaiuri, supe de legume, apa plata, suc de morcovi, compoturi. Bauturile pot fi usor indulcite. Nu dati copilul bauturi carbogazoase sau care contin mult zahar.

5. Atentie la prepararea alimentelor

Orice toxiinfectie alimentara poate fi prevenita daca alimentele sunt pregatite atent si sunt respectate reguli de igiena. Bineinteles, persoana care prepara mancarea trebuie sa isi spele mainile foarte des. Alimentele se prepara la temperaturi inalte pentru a distruge bacteriile sau parazitii. De asemeni - trebuiesc respectate regulile de refrigerare a hranei.

Trebuie avuta mare grija la consumul si prepararea alimentelor care sunt foarte fragile la bacerii ca: lactatele, branzeturile, carnea, ouale si desigur pestele si scoicile.

6. Reguli importante pentru evitarea toxiinfectiei alimentare

nu aseza carnea si produsele din carne langa alte cumparaturi

foloseste un tocator doar pentru carne care trebuie dezinfectat cat mai des

cand tai carne cruda - nu mai folosi acel cutit pentru alte produse

Pastreeaza peodusele la frgider la o temperatura mai mica de 4 grade.

Citeste pe larg: Siguranta alimentara a familiei tale: reguli simple care tin bolile departe

6 semne de alarma cand copilul vomita

Cand copilul vomita poate fi o indigestie trecatoare sau poate fi semnalul unor situatii care necesita parerea medicului de urgenta.

Copilul vomita si este palid, absent, nu raspunde la stimulii obisnuti, este ametit, are momente de pierdere a cunostintei, sau dimpotriva, este  agitat, plange sau tipa fara sa se poata opri si are dureri intense.

Iata mai multe detalii despre situatia cand copilul vomita - ce poate fi si ce trebuie sa stii. Iata 6 semne de alarma cand copilul vomita.

 

10 situatii in care trebuie sunat de urgenta medicul pediatru

Cand sunam medicul pediatru? Sunarea medicului pediatru este primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand ceva nu este in regula cu copilul dumneavoastra. Indiferent de momentul zilei in care apar anumite simptome grave, nu trebuie sa ezitati in a va suna medicul in situatii carora cu siguranta nu le puteti face fata fara ajutor de specialitate.

Renuntati la ideile preconcepute legate de faptul ca il deranjati, orice medic, mai ales pediatru, se asteapta sa fie sunat in miezul noptii.  Citeste 10 situatii in care trebuie sunat de urgenta medicul pediatru.

Varsaturile bebelusului, ce e normal si ce nu?

Bebelusul dvs. vomita dupa fiecare alaptare? In afara faptului ca este murdar, probabil, nu trebuie sa va faceti griji. 

Varsaturile semnifica rareori o problema serioasa. Atat timp cat copilul pare ca se simte confortabil si castiga in greutate, nu aveti vreun  motiv de ingrijorare.

Varsaturile bebelusului sunt o problema trecatoare pentru multi copilasi. Iata ce este de facut atunci cand varsaturile pot semnala o problema mult mai serioasa. Citeste Varsaturile bebelusului, ce e normal si ce nu.

Despre durerea de burtica si indigestie la copil citeste:

Mami, ma doare burtica: cum ne ajutam copilul
Indigestia copilului: cum se manifesta si ce e de facut
Remedii homeopatice utile in concediu sau vacanta
Cum scapam de indigestie ?
Cand copilul se plange des ca il doare burtica: lista cu observatii pe care trebuie sa le faca parintii

 

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Ana
    Anatrimis la 13/1/2020

    Buna tuturor. Fetița mea a făcut o intoxicație alimentara gravă. Ne-a luat salvarea și am stat sub perfuzii 4 zile. A început încet încât sa mănânce mâncare și se joaca. Obosește repede in schimb și nu are energia care o avea înainte. Cât durează recuperarea după o astfel de situație? Îmi este dor sa o văd plină de energie:-(

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII