ADHD este o tulburare genetica? Da - uita tot ce stiai pana acum

ADHD este o tulburare genetica? Da - uita tot ce stiai pana acum

ADHD este o tulburare genetica? Da - uita tot ce stiai pana acum

Este ADHD o tulburare genetica? Cercetările arată că majoritatea riscului de ADHD este genetic. Dar factorii de mediu pot juca un rol și, în unele cazuri, sunt cauza. Iată ce trebuie să știi.

Uită ce ai auzit despre prea mult zahăr, prea mult TV sau abilități slabe de părinte. Șaptezeci și cinci până la 90% din riscul de ADHD poate fi transmis de genele noastre, raportează cercetătorii.

Este ADHD - aceasta afectiune  - o afectiune genetica?

Da, cercetările sugerează că ADHD (tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție) are o componentă genetică semnificativă. Studiile arată că ADHD tinde să apară în familii, ceea ce indică faptul că genele joacă un rol important în dezvoltarea acestei tulburări.

Ereditatea ADHD conform meta-analizelor recente este estimată la 77–88%.

In comparatie cu alte tulburări;

     - Tulburarea de spectru autist: aproximativ 80%
     - Tulburarea bipolară: aproximativ 75%
     - Schizofrenia: aproximativ 80%

Cum s-a demonstrat latura genetica a ADHD-ilui:

Studiile facute pe mii de familii - acestea arată că ADHD este mai frecvent la rudele apropiate ale persoanelor diagnosticate cu această tulburare. De exemplu, dacă unul dintre părinți are ADHD, există o probabilitate mai mare ca și copilul să dezvolte această tulburare.

Studiile pe gemeni: Studiile pe gemeni monozigoți (identici) și dizigoți (neidentici) au arătat că gemenii monozigoți, care împărtășesc 100% din gene, au o probabilitate mai mare de a amândoi să fie diagnosticați cu ADHD decât gemenii dizigoți, care împărtășesc aproximativ 50% din gene. Acest lucru sugerează o influență genetică puternică.

Studiile de adopție: Aceste studii arată că copiii adoptați au mai multe șanse să aibă ADHD dacă părinții lor biologici au avut această tulburare, chiar dacă au fost crescuți într-un mediu diferit.

Cercetările genetice: Identificarea unor variante genetice specifice asociate cu ADHD. Deși nu există o singură genă responsabilă pentru ADHD, mai multe gene pot contribui la predispoziția unei persoane de a dezvolta această tulburare.

Factori de mediu
Deși genetica joacă un rol semnificativ în dezvoltarea ADHD, factorii de mediu sunt, de asemenea, importanți. Aceștia pot include:
- Expunerea la toxine în timpul sarcinii (de exemplu, fumatul sau consumul de alcool).
- Complicațiile la naștere.
- Expunerea la plumb sau alte substanțe toxice în copilărie.
- Factori psihosociali, cum ar fi stresul sever sau traumele.

Cum afectează ADHD-ul creierul

Modul în care genele cresc riscul nu este încă bine înțeles. Dar cercetătorii știu că multe dintre genele pe care le-au găsit joacă roluri în creier. Unele ajută la reglarea substanțelor chimice ale creierului numite neurotransmițători, cum ar fi norepinefrina și dopamina, care sunt implicate în gândire, atenție, învățare și motivație.

Nivelurile scăzute ale neurotransmițătorului dopamină sunt un semn distinctiv al ADHD și au fost legate de simptomele ADHD, inclusiv neatenție și stări instabile. Într-un studiu din noiembrie 2022, cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman au descoperit diferențe în modul în care genele controlau neurotransmițătorii în regiunile cortexului caudat și frontal ale creierului – zone implicate în controlul atenției.

Genele sunt probabil implicate în alte diferențe cheie găsite în creierul persoanelor cu ADHD. Acestea includ regiuni de dimensiuni mai mici implicate cu concentrare și atenție, inclusiv cortexul prefrontal și ganglionii bazali și în cerebel, care reglează mișcarea.

ADHD are o bază genetică puternică, dar dezvoltarea sa este influențată și de factorii de mediu. Înțelegerea acestei combinații complexe de factori poate ajuta la diagnosticarea și tratarea eficientă a ADHD. Dacă există un istoric familial de ADHD, este important să fiți conștienți de semnele și simptomele acestei tulburări și să căutați ajutor medical dacă este necesar.

Despre ADHD citeste si

Bebelusii plangaciosi si cu probleme de somn ar putea avea un risc de ADHD

ADHD si ADD - care e diferenta

5 lucruri pe care orice parinte ar trebui sa le stie despre ADHD

autor: Desprecopii © 2024

referinte
Genetics of ADHD: What Should the Clinician Know?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7046577/

Is ADHD hereditary?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/adhd-hereditary

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:ADHD

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII