GHID complet de îngrijire dentară din primul an de viață al copilului

Ghid complet de ingrijire dentara din primul an de viata al copilului

GHID complet de îngrijire dentară din primul an de viață al copilului

Bebelușul nu este niciodată prea mic pentru a-i forma obiceiuri corecte de igienă orală. Chiar dacă tot ce se vede în gurița lui este gingia, trebuie să știi că și curăţarea ei face parte din procesul zilnic de îngrijire a cavității orale. Educatia copiilor este responsabilitatea noastra ca parinti. Iar deprinderea unor obiceiuri sanatoase nu poate fi invatata de catre cei mici decat de la noi. De aceea, una dintre preocuparile permanente ale mamelor trebuie sa fie mentinerea igienei dentare corecte a copilului.

→ Iată ce trebuie să știi despre igiena dentară a bebelușului.

Ghid complet de ingrijire dentara din primul an de viata
Când începe ritualul de sănătate dentară?
Cum realizăm igiena dentară a bebelușului?
Când începem să folosim pasta și periuța de dinți?
Ce pastă și periuţă de dinţi folosim în funcție de vârsta copilul?
Când trebuie să se spele singur pe dinți?

Bebelușul nu este niciodată prea mic pentru a-i forma obiceiuri corecte de igienă orală.

Educatia copiilor este responsabilitatea noastra ca parinti. Iar deprinderea unor obiceiuri sanatoase nu poate fi invatata de catre cei mici decat de la noi. De aceea, una dintre preocuparile permanente ale mamelor trebuie sa fie mentinerea igienei dentare corecte a copilului.

1. Când începe ritualul de sănătate dentară?

Bebelușul nu este niciodată prea mic pentru a-i forma obiceiuri corecte de igienă orală. Chiar dacă tot ce se vede în gurița lui este gingia, trebuie să știi că și curăţarea ei face parte din procesul zilnic de îngrijire a cavității orale.

2. Cum realizăm igiena dentară a bebelușului?

De la naştere şi până erup primii dinţișori, igiena copilului trebuie întreţinută astfel: se înfăşoară pe un deget o compresă sterilă (pe care o găseşti în farmacie) şi se şterg cu atenţie gingiile, suprafaţa internă a obrajilor, limba şi cerul gurii. Este preferabil ca această curățare să se realizeze de două ori pe zi, dimineaţa şi seară.

3. Când începem să folosim pasta și periuța de dinți?

Medicii specialiști în stomatologie pediatrică ne recomandă ca periajul dentar să înceapă din momentul apariţiei primului dinte. Tot de atunci micuțul va face cunoștință cu pastă și periuța de dinți. O importanţă deosebită o are periajul de seară, deoarece în timpul nopţii secreţia salivară este scăzută, iar ph-ul devine acid. La copiii mai mari, periajul trebuie completat cu folosirea aţei interdentare (dental floss) şi a apei de gură.

4. Ce pastă și periuţă de dinţi folosim în funcție de vârsta copilul?

Igiena orală în primul an de viaţă se realizează foarte ușor atâta vreme cât folosim instrumentele potrivite.

Pentru fiecare etapă de creştere a dinţişorilor trebuie să folosim o periuță diferită:

Peria pentru masarea gingiilor (0-6 luni). Acesta este mai degrabă un degetar care se sterilizează periodic
Peria pentru dinţi şi gingii (6-18 luni)
Periuţă pentru copii (+18 luni)

Perii periuţei trebuie să fie supli şi sintetici, mânerul scurt şi lat cu capătul rotunjit şi îngust. Periuţa trebuie să rămână strict personală, nu trebuie împrumutată şi trebuie schimbată la 2-3 luni.

Atât periuța trebuie să fie adaptată vârstei copilului, cât și pastă de dinţi, astfel:

- Pentru copiii mai mici de 6 ani - pastă de dinţi fără fluor (sau cu o cantitate redusă care să nu depăşească 45 mg de fluor la 100 g pastă). La această vârstă este indicată folosirea unei paste de dinți fără fluor pentru că unii copilași o pot înghiţi. Însă, având în vedere rolul benefic pe care îl are fluorul în creșterea sănătoasă a dințișorilor, se recomandă o dată la 6 luni o vizită la medicul dentist pentru o ședință de fluorizare.
- Pentru copiii mai mari de 6 ani - pastă cu 100 – 150 mg fluor la 100 g pastă.

5. Când trebuie să se spele singur pe dinți?

Dacă până la vârsta la 6 ani ne-am ocupat cu regularitate de sănătatea dentară a copilului și i-am explicat cât de importantă este o igienă orală corespunzătoare, medicii specialiști în stomatologie pediatrică ne informează că, începând cu vârsta de 6 ani, copiii trebuie să se spele singuri pe dinți.

Dacă micuţul nu are răbdare să își perieze dinții timp de cel puțin două minute, putem folosi o clepsidră și putem inventa diverse joculețe. Copiii sunt foarte competitivi, aşa că va fi mai mult decât bucuros să învingă un adult la proba spălatului corect pe dinți. Nu sunt exluse nici recompensele pentru acest joc, dar, foarte important, să nu uităm să evităm dulciurile!

Programează acum primă consultație la medicul stomatolog pediatru şi află care sunt cele mai eficiente metode pentru menţinerea sănătăţii dentare a copilului tău pe termen lung! https://www.de4kids.ro/programari/

Despre dintii de lapte trebuie citit si:

Ce se întamplă când copiii iși pierd prea devreme dinții de lapte? - sfatul medicului stomatolog pediatru

Ce se întamplă când copiii iși pierd prea devreme dinții de lapte? - sfatul medicului stomatolog pediatru

Atentie parinti, trebuie sa stiti ca cea mai mare greseala a unui medic stomatolog pediatru este sa extraga dintii de lapte ai copilului inainte de a incerca sa ii salveze. Deoarece pierderea precoce…

Cand acceptam extractia dintilor de lapte?

Cand acceptam extractia dintilor de lapte?

De multe ori parintii ajung in cabinetul stomatologic cu o nedumerire: cum sa procedeze cu dintii temporari?

Totul despre periajul dentar al bebelusilor

Totul despre periajul dentar al bebelusilor

Una dintre preocupările permanente ale mămicilor trebuie să fie menţinerea unei stări de igienă corespunzătoare a copilului. După câteva luni de la…

Forum de intrebari si raspunsuri despre sanatatea dintilor copiilor,

Cabinet stomatologic pentru copii

autor: Dr. Dana Dulgheru, Medic Stomatolog - Stomatologie Pediatrică DENTESTET 4 KIDS - 2021 - in exclusivitate pentru Desprecopii.com

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII