Osteoporoza – ce este si cum o tratam

Osteoporoza – ce este si cum o tratam

Osteoporoza – ce este si cum o tratam

  • Osteoporoza este una dintre cele mai cunoscute afectiuni ale sistemului osos, care afecteaza deopotriva barbati si femei de toate varstele, dar este cunoscuta in special ca o boala de care sufera foarte multe dintre femeile aflate la menopauza. Iata cum putem preveni si trata osteoporoza.

despre osteoporoza – ce este si cum o tratam, veti citi:
Ce este osteoporoza?
Care sunt simptomele osteoporozei?
Care sunt cauzele osteoporozei?
Care sunt factorii de risc?
Nivelul hormonal
Regimul alimentar
Steroizii si alte medicamente
Stilul de viata
Complicatii ale osteoporozei
Tratarea osteoporozei

Osteoporoza este una dintre cele mai cunoscute afectiuni ale sistemului osos, care afecteaza deopotriva barbati si femei de toate varstele, dar este cunoscuta in special ca o boala de care sufera foarte multe dintre femeile aflate la menopauza.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o boala care afecteaza oasele, facandu-le sa devina fragile si expunandu-le la un risc crescut de fracturi. Riscul este atat de mare, incat o simpla aplecare sau gestul de a tusi pot provoca o fractura. Cele mai afectate parti ale corpului sunt, de regula, soldurile, incheieturile mainilor si coloana vertebrala.

Oasele reprezinta un tesut viu, care este in permanenta inlocuit printr-un system de refacere pe baza caruia sistemul osos este mentinut in forma. Oasele imbatranite sunt inlocuite in permanenta de oase tinere, pe baza acestui proces de regenerare. Osteoporoza apare atunci cand ritmul in care se produce tesutul nou nu se mai sincronizeaza cu ritmul in care este eliminat cel vechi.

Osteoporoza afecteaza atat barbatii, cat si femeile de toate rasele, insa statisticile arata ca cele mai afectate de osteoporoza sunt femeile asiatice trecute de menopauza. Cu toate ca e dificil de prevenit si de tratat, medicatia adecvata, dieta sanatoasa precum si exercitiile regulate pot preveni aparitia osteoporozei sau pot ajuta la intarirea oaselor slabite.

Care sunt simptomele osteoporozei?

Osteoporoza nu este o afectiune cu simptome tipice in primele stadii ale bolii. Insa odata ce oasele devin fragile, pot aparea simptome precum:

-dureri de spate
-pierdere in greutate
-postura aplecata
-fracturi aparute din senin

Daca parintii tai au avut fracturi de sold sau daca esti femeie si ai trecut printr-o menopauza precoce, ar trebui sa te consulti cu un medic si sa urmezi un tratament cu corticosteroizi timp de mai multe luni pentru a preintampina efectele negative ale unei posibile osteoporoze.

Care sunt cauzele osteoporozei?

Oasele sunt intr-un permanent proces de regenerare – in timp ce se produc oase noi, cele vechi se rup si sunt eliminate. La tinerete, procesul de producere a tesutului osos nou de catre organism este mai rapid decat cel prin care oasele imbatranite se distrug si de aceea masa osoasa creste. Majoritatea oamenilor ating un apogeu al masei osoase in jurul varstei de 20 de ani, insa pe masura ce inaintam in varsta masa osoasa se pierde mai repede decat este creata.

Riscul de a suferi de osteoporoza este legat in mare masura si de masa osoasa pe care o atingem la tinerete. Cu cat masa osoasa este mai mare, cu atat rezervele de tesut osos vor fi mai consistente si, prin urmare, riscul de a te imbolnavi de osteoporoza odata cu inaintarea in varsta va fi mai mic.

Care sunt factorii de risc?

Aparitia osteoporozei este strans legata de o serie de factori importanti, cum ar fi varsta, rasa, stilul de viata, precum si alte afectiuni medicale si tratamentele pe care le presupun acestea.

Riscuri implicite

Unii factori de risc ai osteoporozei sunt impliciti, neputand fi controlati. Printre acestia se numara:

Sexul – Femeile sunt mai frecvent afectate de osteoporoza decat barbatii.
Varsta – Odata cu inaintarea in varsta, riscul de aparitie a osteoporozei creste.
Rasa – Descendenta asiatica reprezinta un factor de risc important.
Istoricul familial – Un parinte sau un frate cu osteoporoza indica un risc mai mare de aparitie a bolii, mai ales daca parintii au suferit si fracturi de sold.
Dimensiunile corpului – Barbatii si femeile cu dimensiuni ale corpului mai mici sunt expusi, in general, la un risc mai mare de osteoporoza, pentru ca acestia au, de regula, o masa osoasa mai mica, din care sa isi alimenteze sistemul osos pe masura ce inainteaza in varsta.

Nivelul hormonal

Osteoporoza apare mai des la oamenii care au un nivel prea scazut sau prea ridicat al anumitor hormoni in organism.

Hormonii sexuali – Nivelul scazut al acestora slabeste rezistenta oaselor. De altfel, scaderea nivelului de estrogen la menopauza este una dintre cele mai frecvente cauze ale osteoporozei. Scaderea nivelului de estrogen poate surveni la femei si in timpul tratamentului anumitor tipuri de cancer. Barbatii, pe de alta parte, se confrunta cu o scadere a nivelului de testosteron pe masura ce inainteaza in varsta. De asemenea, si in cazul lor, anumite tratamente pentru cancerul de prostata pot sa reduca nivelul de testosteron.

Probleme ale tiroidei – O cantitate prea mare de hormon tiroidal poate genera o pierdere de tesut osos. Acest lucru se poate intampla atunci cand tiroida este hiperactiva sau daca se urmeaza un tratament cu hormon tiroidal pentru a regla o tiroida hipoactiva.

Alte glande – Osteoporoza este asociata si cu o hiperactivitate a glandei paratiroide sau a glandei suprarenale.

Regimul alimentar

Osteoporoza este influentata si de dieta zilnica, iar statisticile arata ca ea se asociaza cu:

Consumul scazut de calciu – Lipsa de calciu joaca un rol decisiv in aparitia osteoporozei. Lipsa consumului de alimente care contin calciu contribuie la diminuarea densitatii osoase, produce deteriorarea precoce a oaselor si mareste riscul aparitiei fracturilor.

Dereglarile alimentare – Persoanele care sufera de anorexie prezinta un risc crescut de osteoporoza. Consumul insuficient de alimente poate sa reduca cantitatea de proteine si de calciu din organism. In cazul femeilor, anorexia poate avea ca efect disparitia menstruatiei si slabirea oaselor. La barbati, anorexia scade nivelul de hormoni sexuali, ceea ce conduce ulterior la slabirea oaselor.

Chirurgia gastrointestinala – O micsorare chirurgicala a stomacului, un bypass sau indepartarea unui fragment de intestin limiteaza suprafata de absorbtie a nutrientilor, inclusiv a calciului si de aici legatura cu osteoporoza.

Steroizii si alte medicamente

Utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor, cum ar fi prednison si cortizon, interfereaza cu procesul de regenerare osoasa. Osteoporoza a fost, de asemenea, asociata cu medicamente folosite pentru a combate sau pentru a preveni convulsiile, refluxul gastric, cancerul, reactia de respingere a unui transplant.

Stilul de viata

Osteoporoza este asociata si cu anumite obiceiuri ce tin de stilul de viata, cum ar fi:

Sedentarismul – Persoanele care sunt sedentare prezinta un risc mai mare de aparitie a osteoporozei decat cele care sunt active. Orice exercitii si activitati care creeaza un echilbru al organismului si o postura corecta sunt benefice pentru oase, insa mersul pe joc, alergatul, sarituril, dansul si ridicarea greutatilor par a fi cele mai eficiente.

Consumul excesiv de alcool – Consumul regulat de mai mult de doua bauturi alcoolice pe zi creste ricul de osteoporoza.

Fumatul – Nu se cunoaste rolul exact pe care fumatul il joaca in aparitia osteoporozei, insa exista studii care demonstreaza ca fumatul contribuie la slabirea oaselor.

Complicatii ale osteoporozei

Osteoporoza este o boala ce trebuie tratata cu toata seriozitatea. Fracturile ce pot aparea, in special fracturile de sold sau de coloana, reprezinta cele mai serioase complicatii ale osteoporozei. Fractura de sold apare adesea in urma unei cazaturi si de cele mai multe ori are drept consecinta o dizabilitate grava, pacientul fiind imobilizat. La pacientii foarte in varsta sunt frecvente si complicatiile postoperatorii care pot conduce chiar la pierderea vietii. Cat priveste fractura de coloana, aceasta poate aparea uneori chiar daca nu a avut loc o cazatura. Vertebrele devin foarte fragile, astfel incat se pot fisura, provocand dureri de spate si o postura aplecata in fata.

Tratarea osteoporozei

Diagnosticarea osteoporozei presupune o serie de investigatii medicale pe care medicul de familie le poate recomanda, cum ar fi testarea densitatii osoase, screeningul pentru osteoporoza fiind recomandat tuturor femeilor peste 65 de ani si barbatilor peste 70 de ani. Daca densitatea osoasa este anormala, atunci sunt necesare investigatii complexe, in functie de simptomele prezentate. Medicul este cel care va recomanda aceste investigatii, pe baza simptomelor, dar si a istoricului familial.

Tratamentul recomandat se bazeaza peste toate aceste teste si are in vedere, de regula, o estimare a riscului de fracturi in urmatorii 10 ani. Daca riscul nu este ridicat, tratamentul nu va include neaparat medicatie speciala, fiind bazat mai ales pe modificarea factorilor de risc si pe un control strict al stilului de viata. Daca insa riscul de fracturi este mare, atunci tratamentul pentru osteoporoza va include medicamente specifice, insa este necesara si o atentie speciala acordata efectelor secundare ale unor medicamente, cum ar fi: ametelile, durerile abdominale, dificultatea de a inghiti, riscul de inflamare a esofagului etc. Aceste efecte pot aparea adesea mai ales la persoanele in varsta, insa daca medicamentele sunt administrate corect, ele sunt diminuate.

Tratamentul osteoporozei poate sa includa si o terapie bazata pe administrarea de hormoni. In cazul femeilor, administrarea de estrogen, inceputa imediat dupa menopauza, poate fi de un real folos in tratarea osteoporozei. Pe de alta parte, insa si aceasta terapie are riscurile ei, administrarea de estrogen crecand riscul de cancer de endometru, cancer de san sau boli cardiovasculare. In cazul barbatilor, administrarea de testosteron s-a dovedit a fi mai putin eficienta decat medicamentele propriu-zise. Testosteronul poate fi administrat, de regula, impreuna cu acestea.

OSTEOCARE, un plus re rezistenta pentru oasele tale
 

Osteocare Original Plus - 30 comprimate


Contine: (per 1 cp ): 400mg Ca, 150 mg Mg, 5 mg Zn, 5 mcg ( 200 U.I) Vit. D3, mangan 500 mcg, seleniu 25 mcg si bor 0.3 mg


Este dovedit stiintific: calciu nu este eficient daca nu este insotit de magneziu. Calciu administrat fara magneziu favorizeaza formarea calculilor renali. Vitamina D3 are rol in fixarea calciului in os. Zincul contribuie la formarea celulei osoase si stimuleaza imunitatea. Manganul contribuie la prevenirea osteoporozei, participand la formarea celulei osoase. Borul contribuie la absorbtia optima a calciului si magneziului in organism.

ATENTIE!!! 5 din 7 copii din Romania sufera din cauza lipsei de calciu Sarcina si alaptarea cresc nevoia de calciu si magneziu a organismului. Dupa varsta de 45 de ani pierderile de calciu ale oaselor duc la osteoporoza. Aportul alimentar este insuficient, asigurand doar 45% din necesarul zilnic.

Osteocare contine calciu din sursa naturala! Alte surse de calciu precum cochilii de stridii sau faina de oase contin plumb. Mai multe informatii si magazin online de unde il puteti comanda direct: Magazinul Vavian Pharma.

Osteocare masticabil - 30 tablete masticabile


Aroma naturala de portocala si menta.

Osteocare masticabil este un supliment alimentar.
Osteocare masticabil nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat. Mai multe informatii si magazin online de unde il puteti comanda direct: Magazinul Vavian Pharma.

Osteocare - alte variante

Alte variante de Osteocare - gasiti in Magazinul Vavian Pharma - aici.

Tratamentul medicamentos pentru osteoporoza trebuie sa fie insotit de un stil de viata adecvat, care sa micsoreze factorii de risc. Evitarea fumatului, a consumului excesiv de alcool, precum si prevenirea cazaturilor sunt masuri extrem de importante ce trebuie avute in vedere.

Prevenirea si tratarea osteoporozei reprezinta, prin urmare, prioritati pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le aiba in vedere la un moment dat, pentru ca, atat cat depinde de propriul stil de viata si de grija fata de propriul organism, osteoporoza poate fi tinuta in frau.

Mai cititi si urmatoarele:

Canicula: sfaturi de urmat pe timp de canicula

Canicula: sfaturi de urmat pe timp de canicula

Canicula care afecteaza Romania in aceasta vara poate produce mari probleme de sanatate celor care nu respecta reguli de protectie. Cititi si Atentie mamici, Cod Portocaliu! Protejati…

9 conceptii gresite despre alunite si melanom

9 conceptii gresite despre alunite si melanom

Se stie de ceva timp ca nu ne putem juca cand vine vorba de alunite. O data pe an, este necesar sa vedem un dermatolog pentru a ne asigura ca aceste "semne" sunt benigne. Cu toate acestea,…

Osteoporoza si legatura cu apa pe care o bem

Osteoporoza si legatura cu apa pe care o bem

Poate ca e la moda sa bei apa plata imbuteliata, insa un nou studiu arata ca, in ciuda gustului ei, apa luata direct de la robinet este mai buna pentru sistemul tau osos, decat cea imbuteliata.…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


redactor: redactor DC Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII