Produsele pentru îngrijirea bebelușului: ce contin și cum trebuie să le alegem - sfaturile medicului dermatolog

Produsele pentru ingrijirea bebelusului - ce contin si cum trebuie sa le alegem - sfaturile medicului dermatolog

Produsele pentru îngrijirea bebelușului: ce contin și cum trebuie să le alegem - sfaturile medicului dermatolog

Ce fel de produse alegem pentru ingrijirea bebelușului? Ce contin toate aceste spumante de baie, șampoane de bebeluși, lotiuni de ingrijre și cremuțe care mai de care mai parfumate? Ce chimicale nocive se pot ascunde printre ingrediente?

Iată ce trebuie să știi despre produsele pentru bebeluși și cum să faci alegeri sănătoase. Pentru că ne dorim să nu ne expunem bebelușul la chimicale care ii pot afecta sănătatea.... nu-i așa? Citeste sfaturile medicului dermatolog.

- veti citi:
Bebelusul are piele sensibila - ce trebuie sa stim
Parabeni, ftalati si triclosan in produsele pentru ingrijrea bebelusului?
Ce contin produsele pentru bebelusi?
Exista si riscuri si mai serioase?
Ingriirea pielii si parului bebelusului - de ce e nevoie sa facem alegeri sanatoase
Perturbatorii endocrini – cum protejam bebelusul de ei?

Bebelusul are piele sensibila - ce trebuie sa stim

Pielea bebelusului este foarte fina. Si desi vrem sa o pastram curata si sanatoasa, sunt multe mamici grijulii care isi pun intrebari pe forumul Desprecopii despre continutul produselor pentru bebelusi: sampoane pentru bebelusi, sapunuri pentru bebelusi si lotiuni care mai de care mai frumos si suav mirositoare. Ce anume contin ele si daca au cumva si compenenti nocivi, chimici ...Si asta pe buna dreptate....

Parabeni, ftalati si triclosan in produsele pentru ingrijrea bebelusului?

Chiar este nevoie de aceste produse sofisticate pentru o piele atat de sensibila ca cea a bebelusului sau e doar o presiune a reclamelor care ne inunda pe toate canalele media? Iata ce trebuie sa stie orice mamica despre aditivii prezenti in aceste produsele pentru ingrijrrea si curatarea pielii bebelusului - ca parabeni si ftalati. Si cum pot afecta acesti compusi pielea bebelusului...

Iar pentru ca avem nevoie de sfaturi - am apelat la sfaturile unui medic dermatolog olandez - specialist in ingrijirea piellii bebelusului. Iata sfaturile sale.

În calitate de medic dermatolog, consider că alegerea produselor de îngrijire a bebelușilor este o decizie importantă pentru părinți, deoarece pielea bebelușilor este mai subțire și mai sensibilă decât cea a adulților și necesită o îngrijire specială. În general, ar trebui evitate produsele care conțin parfumuri sau alți agenți iritanți, deoarece aceștia pot agrava problemele pielii sensibile a bebelușului. Este important să alegeți produse de curățare și îngrijire care au o compoziție blândă, fără substanțe chimice agresive și care sunt formulate special pentru pielea sensibilă a bebelușilor.

Atunci când alegeți produse de curățare, trebuie să fie non-iritante, fără să conțină parfumuri sau coloranți. Este important să evitați utilizarea de săpunuri dure și să optați pentru produse de curățare blânde, cum ar fi loțiuni de curățare sau uleiuri de baie.

În ceea ce privește hidratarea pielii, ar trebui să se aleagă produse care nu conțin parfumuri, coloranți sau alte substanțe chimice dure. Este important să se folosească creme și lotiuni hidratante care sunt formulate special pentru pielea sensibilă a bebelușilor și care sunt testate dermatologic și hipoalergenic.

De asemenea, trebuie să fiți atenți la temperaturile apei de baie, care nu ar trebui să fie prea fierbinte sau prea rece, pentru a evita uscarea pielii bebelușului. După baie, pielea trebuie uscată prin tamponare delicată cu un prosop moale, pentru a preveni iritarea pielii. - Dr. M. van den Akker - medic dermatolog

Ce contin produsele pentru bebelusi?

Desi s-ar putea sa crezi ca produsele pentru ingrijirea pielii sau parului bebelusului sunt produse 100% sigure - nu e intotdeauna asa.
Multe din aceste produse contin aditivi care au potential de iritare sau alergen. Majoritatea bebelusilor nu vor avea nici o problema cu aceste produse insa unii vor dezvolta eczema pe piele si iritatii din cauza expunerii la acesti produsi.

Exista si riscuri si mai serioase?

Exista si riscuri si mai serioase? Aici e greu de dat un raspuns transant. Dar in mod cert, aditivi ca parabeni sau ftalati - dibutyl phthalate (DBP), dimethylphthalate (DMP) si diethyl phthalate (DEP) - sunt motive de ingrijorare pentru multi experti in sanatatea bebelusilor.

Unele studii de laborator au gasit dovezi ca ftalatii si parabenii pot produce modificari hormonale in organism.  In mod teoretic ei pot interfera cu dezvoltarea normala a bebelusului.  Ambii aditivi pot fi absorbiti prin piele iar studiile au demostrat ca pot fi gasiti si in urina bebelusului.
Pe de alt aparte, multe alte studii au fost in general facute pe animale si inca nu exista evidenta absolut demonstratata ca acesti aditivi pot afecta oamenii - insa nici evidenta ca NU ar afecta sanatatea oamenilor ...

Ingriirea pielii si parului bebelusului - de ce e nevoie sa facem alegeri sanatoase

Desigur, ca parinte, vrei sa reduci la minim contactul bebelusului cu aditivi dubiosi. Deci, este important ca atunci cand cumperi produse pentru bebelusul tau - sa faci alegeri informate despre aceste produse. Pe scurt - nu cumpara la nimereala.

Iata niste sfaturi importante

Cat ma putin posibil

Bebelusul nu are nevoie de o multine de produse de baie, de sampoane, spumante sau uleiuri. Pentru baita - un sapun cat mai simplu si mai ne-complicat  este aproape suficient. Bebelusii nu trebuie imbaiati zilnic - o baita la 2-3 zile este suficienta - sunt de parere chiar medicii pediatri. Baile prea des pot deshidrata pielea bebelusului si pot face mai vulnerabila.

  Alege produse cu ingrediente naturale

Cand cumperi produse pentru baita si sampoane de bebelusi sau lotiuni - cauta produse din ingrediente naturale. Exista produse care au la baza uleiuri vegetale - chiar si cu ulei de masline sau cocos, ulei de midale.

Pentru ingriirea funduletului bebelusului poti folosi ulei de migdale sau cocos. Poti pastra o planta de aloe in casa   - o frunza de aloe poate fi foarte utila la tratarea unei iritatii de scutec.

In continuare trebuie sa stii ca multe produse pentru bebelusi care sustin ca sunt "naturale" nu sunt chiar asa insa merita cautate produse de acest tip - pentru ca mergi in directia buna.

Cauta produse simple

Daca vezi ca un produs are 20 de compusi pe eticheta - cauta alte produse. Nimeni nu stie ce efecte pot avea atat de multe ingrediente pentru un bebelus - asa ca ar trebui sa le evitam. Alegand produse simple, evitam expunerea bebelusului la atat de multi aditivi.

Nu folosi sapun antibacterial

Desi vrei sa reduci expunerea bebelusului la bacterii - expertii sunt de parere ca aceste produse trebuie evitate. Trebuie stiut ca produsele antibacteriene contin chimicale suplimentare - ca triclosanul - de care bebelusul chiar nu are nevoie ...

Evita produsele parfumate

Trebuie sa stii ca  produsele de bebelusi pe care scrie - miros proaspat - miros placut - sau alte variatii - pot fi  pline de alergeni si iritanti care pot produce iritarea pielii sensibile a bebelusulu. Cauta atent in lista de ingrediente cuvantul 'parfum' sau 'fragrance' - acesta este termenul sub care se ascund chimicalele care dau mirosul produsului. Majoritatea ftalatilor se afla de fapt in aceste substante care parfuma produsele de bebelusi. De asta, produsele fara parfum au mai putine chimicale si sunt de preferat.

In concluzie ...

Este adevarat ca e greu de evitat toate produsele care pot contine substante nocive sau cu potential nociv pentru bebelusul nostru insa putem face alegeri informate cand e vorba de sanatatea lui. Nu vrem ca inca din bebelusie sa il expunem la chimicale nesigure.

Perturbatorii endocrini – cum protejam bebelusul de ei?

Perturbatorii endocrini sunt substante nocive care declanseaza, inhiba sau modifica activitatea hormonilor, afectand sanatatea organismului, mai ales a organismului bebelusului, care este foarte sensibil la orice stimul chimic.

Aratati mereu cu degetul de catre cercetatori, evitati de catre consumatori si adesea cosmetizati de catre producatori, perturbatorii endocrini sunt substante care se gasesc peste tot in jurul nostru, afectandu-ne zilnic sanatatea citeste in continuare aici >>

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII