Cum dezvoltati abilitatile sociale prin joc?

Cum dezvoltati abilitatile sociale prin joc?

Cum dezvoltati abilitatile sociale prin joc?

  • Jocul este principala activitate a copiilor si este definit in cartile de specialitate ca fiind o activitate voluntara pe care copiii o fac fara a avea un scop anume in afara de distractie.

Cum dezvoltati abilitatile sociale prin joc?

Jocul este principala activitate a copiilor si este definit in cartile de specialitate ca fiind o activitate voluntara pe care copiii o fac fara a avea un scop anume in afara de distractie. Maturizarea si socializarea se dezvolta in timpul fiecarei perioade din copilarie prin folosirea jocului. Daca in trecut, jocul era considerat o pierdere de vreme, in prezent jocul i se recunoaste rolul important pe care il are in dezvoltarea abilitatilor sociale si a personalitatii copilului.

Jucariile sunt distractive, insa ele sunt si unelte care ii ajuta pe copii sa invete lucruri noi despre ei insisi si despre lumea ce ii inconjoara. Joaca este esentiala pentru o dezvoltare sanatoasa a copilului. In timp ce se joaca, ei invata sa rezolve probleme, sa dezvolte relatii cu ceilalti si sa isi exerseze aptitudinile motrice necesare pentru crestere si invatare.

Jocul ajuta la adaptabilitatea comportamentului copilului la diferite situatii, la gandirea creativa si la dezvoltarea cognitiva. In timpul jocului sunt antrenate mai multe aspecte ale dezvoltarii: socio-emotional, de limbaj, cognitiv si motric:

Dezvoltarea abilitatilor sociale

Invata sa coopereze, sa negocieze, sa isi astepte randul si sa se joaca respectand regulile jocului. Aceste abilitati se imbunatatesc pe masura ce copilul se joaca iar el va invata rolurile si regulile societatii.

Dezvoltarea limbajului

Limbajul se dezvolta pe masura ce copilul se joaca si interactioneaza cu alti copii. Dezvoltarea limbajului incepe cu jocurile si povestile spuse de parinti si sunt exersate apoi prin povestile pe care le creeaza copilul in timpul jocului.

Dezvoltarea cognitiva

Copiii invata sa rezolve probleme prin joaca (ce face acest personaj/unde se potriveste aceasta piesa?). Copiii invata culorile, numerele, marimile si formele. Abilitatile de memorare se pot inbunatati prin joaca, la fel si capacitatea de concentrare. Copiii  ajung la un nivel cognitiv superior pe masura ce se joaca in medii care ii stimuleaza.

Dezvoltarea abilitatilor fizice

Abilitatile motrice generale se dezvolta pe masura ce copilul invata sa prinda cu mana, sa stranga cu degetele, sa alerge, sa se catere. Abilitatile motrice fine de dezvolta pe masura ce copilul se joaca cu figurine si jucarii mai mici. 

Copiii care nu au abilitatile sociale dezvoltate suficient se manifesta astfel: nu se pot concentra pe joc, trec de la o jucarie la alta fara sa se joace de fapt cu ele, abandoneaza des jucariile pe podea, nu isi respecta randul in timpul jocului si nu imparte jucarii, se supara daca pierde un joc, nu isi exprima si nu isi controleaza emotiile, nu isi face prieteni, solicita prezenta unui adult in timp ce se joaca, se joaca cu o gama restransa de jucarii, prefera sa se joace singur, nu intelege consecintele actiunilor lui.

Exista jocuri care stimuleaza dezvoltarea abilitatile sociale

Acestea dezvolta jocul creativ si imaginatia copilului, fie ca se joaca singur sau impreuna cu alti copii. Cele mai eficiente categorii de jucarii, din punct de vedere al dezvoltarii abilitatilor sociale sunt: jocurile cu figurine, cuburile de constructie, puzzle, plastilina.

Jocurile cu figurine si cu un decor tematic pun imaginatia copilului la lucru, el creand povesti noi de fiecare data, in functie de rolurile pe care le atribuie fiecarei figurine. Jucariile de la Playmobil cu care copilul se poate juca singur sau impreuna cu alti copii, l sunt create pentru a stimula creativitatea copilului, oferind o varietate de teme unice si captivante, o lume in miniatura cu care copiii petrec ore intregi cu povesti pe care le creeaza plecand de la aventuri si situatii reale.

Jucariile Playmobil au la baza figurine de 7.5 cm ce se potrivesc perfect cu  manutele mici ale copiilor. Figurinele prind viata in mainele copiilor, ele pot sta in picioare, sa tina un obiect in mana, sa poarte palarie, sa se aplece, sa stea asezate sau sa calareasca un cal.  Mobilitatea figurinelor si zecile de accesorii cu aspect realistic le atrag atentia copiilor, stimuland imaginatia si creativitatea, promovand dezvoltarea abilitatilor sociale, cognitive, motrice si de limbaj. Copilul intra in pielea personajelor, devenind intr-o zi pirat, in alta zi cowboy sau fermier. Este alegerea lui, in functie de tematica jocului. Povestile vor varia de la o zi la alta si pe masura ce copilul se joaca acestea se vor dezvolta si vor deveni tot mai interesante si mai complexe. De la viata de familie, cu membrii ei, la zane, unicorni, printese, cavaleri, dragoni, lumea Playmobil pune la dispozitia copilului resursele necesare pentru crearea unui numar infinit de povesti.  Copilul invata sa creeze suspans, sa rezolve conflicte, sa simta si sa stapaneasca emotii, ducand astfel la o adaptabilitate sociala mare.
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Jocuri

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. durlan ana maria
    durlan ana mariatrimis la 7/10/2015

    Buna ziua dati sfaturi foarte bune pentru parinti pentru asi ajuta copii sa invete sa socializeze si sa-si dezvolte capacitatile creative foarte frumos .

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII