Sa invatam despre mediul inconjurator!

Sa invatam despre mediul inconjurator!

Sa invatam despre mediul inconjurator!

  • Care este varsta potrivita la care putem incepe educatia copilului in legatura cu mediul inconjurator? Clasa intai, a doua sau chiar de la gradinita? Raspunsul este: niciodata nu este prea devreme sau prea tarziu pentru a-l invata pe copil importanta mediului inconjurator in viata noastra, a tuturor. Implica-te in OlimpiadeleK si Kaufland  premiaza eforturile tale, in plus copilul tau va invata mai multe despre mediul inconjurator.

Sa invatam despre mediul inconjurator!

Care este varsta potrivita la care putem incepe educatia copilului in legatura cu mediul inconjurator? Clasa intai, a doua sau chiar de la gradinita? Raspunsul este: niciodata nu este prea devreme sau prea tarziu pentru a-l invata pe copil importanta mediului inconjurator in viata noastra, a tuturor. Implica-te in OlimpiadeleK si Kaufland  premiaza eforturile tale, in plus copilul tau va invata mai multe despre mediul inconjurator. Intra pe https://www.olimpiadelek.ro/ pentru a afla mai multe detalii.

Cea mai buna educatie este cea bazata pe experienta directa cu mediul care formeaza atitudinea copilului si a viitorului adult, valorile si comportamntul lui fata de mediu. Deoarece copiii invata despre mediu prin interactiunea cu el, profesorii si parintii trebuie sa faciliteze iesirile cat mai dese in aer liber. In acest fel, copilul face miscare, necesara pentru sanatatea lui, si invata lucruri noi la fiecare intalnire cu natura.

Multi copii isi petrec mare parte din timp in interior, izolati de lumea naturala. Distractiile tind sa se desfasoare mai mult in interior (TV, jocurile pe calculator etc.), transportul se face cu masina sau alte mijloace de transport, programul de scoala sau gradinita se extinde pana seara. De aceea, exista riscul ca cei mici sa nu reuseasca niciodata sa cunoasca natura cu adevarat si sa nu se simta bine si confortabil in natura.

Educatia copiilor in legatura cu mediul incojurator trebuie sa se desfasoare pe doua planuri:

1. Dezvoltarea unui sentiment de respect si grija fata de mediul inconjurator.
2.
 Interactiunea pozitiva a copiilor cu natura, importanta atat

pentru dezvolatarea lor sanatoasa cat si pentru cunoasterea directa a naturii.

Contactul zilnic cu natura ii va familiariza pe copii cu tot ce presupune ea: plante, copaci, animale, pasari, insecte, praf, apa. Iar copiii vor fi fascinati sa le descopere. Prin aprecierea tuturor elementelor ce compun natura, copilul va invata sa le respecte, sa le iubeasca si sa le protejeze.

Drumetiile prin padurea de langa oras, vacantele la munte, la tara sau in orice alt mediu in care natura sa fie la indemana copilului, vor stimula dorinta copilului de a petrece cat mai mult timp in aer liber, inconjurat de natura.

De aici, este doar un pas pana la a-l invata sa proteje animalele si natura. Programele de tip cercetasi sunt o modalitate buna de a-i responsabiliza pe copiii fata de natura. Vor invata sa deosebeasca plantele, insectele, pasarile si animalele si sa se apropie tot mai mult de natura. Construirea casutelor pentru pasarele si agatarea lor in copaci este un exemplu de serviciu pe care il putem aduce naturii iar copiii vor fi incantati sa dea o mana de ajutor. In plus, cunoasterea si aprecierea naturii trebuie sa continue cu protejarea ei. Sa nu aruncam deseuri in natura si sa incercam sa curatam, pe cat posibil, locurile unde altii nu au avut grija de natura.

In acest sens, Kaufland a gandit un program cu o serie de activitati de educare si implicare a copiilor in diferite aspecte sociale, printre care se numara si actiuni educative de constientizare a importantei mediului si a protejarii lui.

Orice scoala, gradinita sau liceu de stat se poate inscrie in competitia Olimpiadele Kaufland, organizata in parteneriat cu Scoala de Valori si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, putand castiga finantare pentru a implementa un proiect special. Intra pe https://www.olimpiadelek.ro/ pentru a afla mai multe detalii, dar si ce activitati sunt incluse in competitie. Nu uita sa le spui si profesorilor de la scoala unde invata copilul tau despre aceasta competitie.


 

 

 

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII