In primele 1000 de zile, diversificarea este etapa care determina obiceiurile alimentare pentru intreaga viata

In primele 1000 de zile, diversificarea este etapa care determina obiceiurile alimentare pentru intreaga viata

In primele 1000 de zile, diversificarea este etapa care determina obiceiurile alimentare pentru intreaga viata

  • Seria de întalniri din cadrul programului Primele 1000 de zile (primele1000zile.ro) s-a incheiat anul acesta cu seminarul de diversificare a alimentatie copilului, ce a avut loc pe 29 octombrie si la care au participat aproximativ 150 de mamici si viitoare mamici. Programul Primele 1000 de zile a fost special conceput pentru ca mamele sa aiba acces la aceste informatii si sa constientizeze din timp importanta alimentatiei în primele 1000 de zile.

Seminarul de diversificare a alimentatie copilului a adus informatii educationale despre importanta unei alimentatii sanatoase a copilului, odata cu inceperea introducerii hranei solide. Diversificarea trebuie sa reprezinte continuarea alimentatie sanatoase a copilului dupa perioada alaptarii exclusive si este parte importanta a primelor 1000 de zile, acea „fereastra de oportunitati” ce va contura sanatatea copilului si obiceiurile alimentare ale acestuia.

Ca si in cazul evenimentelor anterioare, seminarul de diversificare a fost sustinut de specialisti in pediatrie, nutritie, psihologie si cresterea copiilor, care au prezentat aspectele acestei etape din viata fiecarui copil si provocarile ce o insotesc.

Dr. Sandra Alexiu este Vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei si medic primar de medicina familiei. Sustinatoare a programului Primele 1000 de zile, Dr. Sandra Alexiu a pus accentul pe legatura dintre alimentatia copilului in primii 2 ani de viata si riscul ulterior de a dezvolta anumite boli cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, osteoporoza si alergiile. Factorii de mediu au impact asupra sanatatii mai mare decat mostenirea genetica. 

Astfel, doar 20% din starea de sanatate poate fi explicata prin mostenirea genetica, ceea ce inseamna ca 80% este determinata de factorii de mediu, incluzand nutritia si stilul de viata.

Mihaela Timofte, Tehnician nutritie SAMAS, a vorbit mamicilor despre inceputurile diversificarii si etapele ce asigura o introducere corecta si fara riscuri a alimentelor solide in dieta copilului. Astfel am aflat care sunt semnele ce ne arata ca bebelusul este pregatit pentru diversificare, varsta recomandata, cu ce alimente sa incepem, evolutia texturii si cantitatii de mancare. Lista alimentelor interzise pana la varsta de 1 an a fost un alt aspect important al discursului, toate avand un risc crescut de a afecta sanatatea copilului si a viitorului adult.

Diana Stanculeanu, Psihoterapeut si Coordonator programe „Salvati Copiii” a abordat subiectul diversificarii din punct de vedere emotional si al importantei acestei etape in dezvoltarea autonomiei copilului. Ca si somnul, hranirea este parte esentiala a supravieturii copilului, tinde sa creeze o tensiune in relatia dintre copii si parinti. Aici apare jocul de putere din care, in cele mai multe cazuri, parintii ies in pierdere. Trebuie sa retinem un aspect important: la aceasta varsta copiii nu au capacitatea de a se infometa, asa ca recurgerea la tot felul de trucuri pentru a-i determina sa manance nu va face decat sa deturneze atentia copilului de la procesul hranirii si senzatiile de foame si satietate. Ceea ce duce, in final, la o relatie nesanatoasa a copilului cu mancarea.

Discursul Anei Maita, Vicepresedinte Asociatia SAMAS, promoter al drepturilor mamelor din Romania, a prezentat mamelor programul special creat pentru a raspunde nevoilor mamicilor si copiilor din primele 1000 de zile - SAMAS. Asociatia  SAMAS este mereu alaturi de mame si le sustine în aceasta calatorie prin oferirea de servicii specializate pentru mame si viitoarele mame.

Seminarul de diversificare a alimentatie copilului a avut si o componenta practica, prin reteta pregatita de Anca Lungu, cunoscuta si sub numele de Printesa Polonic. Cu reteta pe care a prezentat-o, Briose cu piure de legume si faina integrala, Anca a subliniat importanta metodei de gatire pe care o alegem atunci cand pregatim hrana bebelusilor, astfel incat sa pastram cat mai multi nutrienti, vitamine si minerale. Metoda pe care a folosit-o a fost coacerea legumelor la abur pe care apoi le-a incorporat in compozitia brioselor.

Evenimentul a fost moderat de Ruxandra Luca, blogger (ruxandraluca.ro) si mama a doi baieti frumosi si sanatosi, pentru care programul Primele 1000 de zile a devenit un real suport in etapele cresterii bebelusului ei de 7 luni, aflat in plina diversificare a alimentatiei.

Toate informatiile furnizate la întalnire din data de 29 octombrie au putut fi urmarite si online, prin livestreaming in sectiunea Primele 1000 din desprecopii.com, unde mamicile din provincie si cele care nu au putut participa au pus intrebari la care specialistii au raspuns partial in timpul seminarului si in zilele urmatoare evenimentului. Inregistrarea intalnirii poate fi urmarita pe site-ul primele1000zile.ro.

In timp ce mamele aflau informatii importante despre diversificare, cei mici s-au distrat in locul de joaca asigurat de Blue Party Romania si Disney Junior Romania. Astfel, evenimentul a fost completat si cu o componenta necesara de distractie!
Informatii si sfaturi despre etapele Primelor 1000 de zile pot fi regasite si pe site-ul programului primele1000zile.ro.

Multumim atat sustinatorilor acestui proiect: Societatea Nationala de Medicina a Familiei, Societatea Romana de Pediatrie, Asociatia SAMAS, Salvati Copiii Romania, Fundatia Nutricia.

Cat si sponsorilor: Danone Romania si Danone Nutricia Early Life Nutrition, Electrolux Romania, Aqua Carpatica, Emag, Interbrands, 9lunishop, Blu Party, Sensiblu, Beladona, Catena, Mega Image.

Ceea ce faci si mananci în primele 1000 de zile reprezinta cheia sanatatii pentru întreaga viata. Primele 1000 de zile se refera la perioada cuprinsa între prima zi de sarcina si a doua aniversare a copilului. Primele 1000 de zile ofera o oportunitate unica de consolidare a sanatatii pe tot parcursul vietii. Fundatia NUTRICIA Early Life Nutrition sustine un parcurs sanatos al primelor 1000 de zile prin studii de cercetare, materiale educationale si servicii de informare continua a parintilor, alaturi de partenerii: Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatea Romana de Pediatrie si Asociatia SAMAS. 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII