Invață-ți bebelușul să doarmă noaptea in numai 7 zile: DIAGRAMA lecției somnului de noapte

Invata-ti bebelusul sa doarma noaptea in numai 7 zile -  diagrama lectiei somnului de noapte

Invață-ți bebelușul să doarmă noaptea in numai 7 zile: DIAGRAMA lecției somnului de noapte

Mămico, ți-ai dori ca bebelușul tău sa doarmă noaptea? Ce întrebare ....
Obiceiurile nesănătoase de somn ale bebelușului sunt importante atât pentru sănătatea lui, cat si pentru sănătatea ta. Invață-ti bebelușul să doarmă in numai 7 zile: diagrama lecției somnului de noapte și sfaturi de somn - de la Desprecopii.

Invata-ti bebelusul sa doarma in numai 7 zile:
Somnul bebelusului: ce este normal și care este o problemă?
Diagrama rutinei somnului de noapte a unui bebelus - in 7 zile
Ziua 1: Un obicei regulat
Ziua 2: Practica face totul perfect
Ziua 3: Plânsetul începe
Ziua 4: Facem greul să dispară
Ziua 5: Stabilirea reformei pentru bebeluș
Ziua 6: Bebelusii adorm
Ziua 7: Si tu poți dormi liniștită!

Somnul bebelusului: ce este normal și care este o problemă?

În primele șase luni de viață, este normal ca bebelușul să se trezească regulat noaptea. Bebelușul va avea nevoie probabil de mami în timpul nopții pentru hrănire și confort.

Chiar și după primele șase luni, obiceiurile și comportamentul somnului copilului variază foarte mult. Acest lucru înseamnă că poate fi greu de spus când somnul a devenit cu adevarat o problemă.

Dar s-ar putea ca bebelusul sa aiba o problema de somn dacă, pe o perioadă de aproximativ trei luni, bebelusul de șase luni sau mai mare:

- se trezește constant de mai mult de trei ori pe noapte

- în mod constant durează mai mult de 30 de minute pentru a rezolva

- are dificultăți în a dormi

Obiceiurile nesanatoase de somn ale copilului sunt importante atat pentru sanatatea lui, cat si pentru sanatatea ta.

În primele zile de viață ale unui nou născut, ești concentrata pe ce este mai bine pentru copil, iar nopțile  nedormite par un preț  mic de plătit. Până ce bebelușul împlinește șapte săptămâni începi să te obișnuiești să te trezești din câteva ore în câteva ore. Din luna a treia începi să joci teatru, te faci că dormi, crezând că partenerul tău se va ridica din pat înaintea ta pentru a-i pregăti biberonul. Simți că nici nu-ți mai amintești cum este să nu fii obosit :)

Citeste si Regresia de somn a bebelusului de 4 luni: 10 sfaturi pentru mamici obosite

Somnul de noapte al bebelusului

Vestea buna este ca cei mai multi dintre bebelusi incep sa doarma toata noaptea intre 3 si 4 luni daca-i lasati, spune Charles Schaefer, Ph.D, psiholog american renumit si autorul cartii Castigator in lupta cu somnul: Notiuni de baza pentru adormirea copiilor.

Dar multi parinti incurajeaza fara sa vrea  obiceiurile proaste de somn care pot sa continue ani de zile. Daca bebelusul tau are 6 luni, sau mai mult, si nu doarme noaptea, e timpul sa-i faci program. Si chiar daca aveti un copil tanar, nu este niciodata prea tarziu sa-l invatati abilitati de somn inteligente. Planul nostru expert de 7 zile,va garanta un somn bun in timpul noptii pentru tine si copilul tau, cu un minim de plans pe tot parcursul acestui interval.

Diagrama rutinei somnului unui bebelus - in 7 zile

somnul bebelusului diagrama

Descopera cele mai bune sfaturi de somn pentru copilul tau. Incepe acum - iata explicarea schemei lectiei de rutina somnului pentru un bebelus.

Ziua 1: Un obicei regulat

Mulți bebeluși au atât zilele cât și nopțile zbuciumate. Se pun după-amiezile la somn iar seara se trezesc și încep să se joace. Dar de astăzi acest lucru nu se va mai întâmpla.”Cele mai recente cercetări arată că sugarii pot fi învățați care este diferența dintre noapte și zi,” spune John Herman, Ph.D, director clinic al Centrului Medical de Copii din Dallas, SUA. Pentru a-ți putea învăța copilul această diferență trebuie doar să ai indiciile necesare.

bebelusul doarme

Trezește-ți bebelușul devreme dimineață și încearcă să intri în rutină, fă același lucru în fiecare dimineață, la același moment și timp planificat. Poziționați pătuțul în dreptul unei ferestre și dimineața ridicați jaluzelele. Lumina naturală ajută copiii în organizarea ritmului circadian.  Facand camera luminoasa - ajutati acest proces natural. “Dacă dimineața se trezesc la lumina zilei, ei înțeleg că este timpul să se ridice din pat. Dacă se trezesc noaptea și descoperă că este întuneric, bebelușii se întorc iar la somn,” explică doctorul.

Noaptea încearcă unele ritualuri liniștite. “Decide-te asupra unei rutine pe care să o folosiți pentru a vă pune la somn,” spune Claire Lerner, M.S.W, un specialist în dezvoltarea copilului de la 0-3 ani, Centrul Național pentru cei Mici din Washington D.C., SUA. Îmbracă-ți copilul în pijamale și pune-l în pătuț cu luminile stinse. Înainte de culcare, ar fi indicat să-i citiți o poveste sau să-i cântați o melodie, acest lucru duce la încetinirea sistemului senzorial.

Ziua  2: Practica face totul perfect

Ziua de astăzi o vei construi pe rutina pe care ai construit-o ieri.

Dacă micuțul tău va avea încă nevoie de mese pe timp de noapte, acest lucru poate fi un lucru potrivit pentru ca el să facă diferența dintre zi și noapte, spune Robert Ballard, director al Centrului de Somn Sănătos, National Jewish Medical Center, din Denver, SUA. “Faceți mesele de noapte să fie relaxante, cu luminile scăzute. Faceți tot ce puteți pentru a evita stimularea energiei copilului dumneavoastră,” spune el. “În timpul meselor de zi, faceți momentul cât mai interactiv, gâdilindu-l pe cel mic sau cântându-i anumite melodii active, pentru a percepe diferența dintre zi și noapte.”

Încearcă să acorzi atenție motivelor care-l calmează pe micuț. “O baie poate fi calmantă pentru un copil și revigorantă pentru altul,” spune Lerner. Ai putea de asemenea să acorzi atenție sunetelor care determină anumite acțiuni ale copilului tău, spune Carl Johnson, Ph.D, un psiholog pediatric și cercetător de la Universitatea New York. “Zumzetul de aer condiționat sau al unui aparat de radio pot însemna activități statice pentru unii copii. Zgomotul are un singur efect bun, poți să-l mixezi făcând un efect tot mai slab, astfel determinându-ți copilul să adoarmă.”

Ziua 3: Plânsetul începe

Întărește-ți obiceiurile! În această seară îți vei pune copilul în pătuț chiar dacă nu a adormit încă.

“Este cel mai important lucru pe care-l puteți face,” spune Dr. Schaefer. “Dacă adoarme în timpul în care îl alăptați, treziți-l dar nu de tot ci suficient de ușor astfel încât să fie cu ochii întredeschiși atunci când îl pui în pătuț.” Desigur, există posibilitatea să observi și un pic de plans în jurul tău (sau poate mai mult), dar fii sigură de un lucru – acest aspect va fi dificil pentru tine, nu și pentru copil.

Părinții cred că plânsul este un moment de agonie pentru copii dar nu este întotdeauna așa, amintește-ți rezultatul final, copilul tău va adormi. Un rezultat bun pentru întreaga familie. “Treci peste îngrijorarea faptului că dacă nu acorzi importanță plânsetului copilului tău, acest fapt îi va face rău psihologic”, spune Dr. Schaefer.

Nici nu ar trebui să îți faci griji că un copilaș mai plânge. Revenind la proces, cu cât copilul va fi mai micuț atunci când începi acest experiment, cu atât va fi mai bine. “Copii mai mari de 5 sau 6 luni se vor supăra automat deoarece le-ați schimbat regulile cu care erau  ei obișnuiți, ” spune Dr. Schaefer. În schimb, un copil de 3 luni, cunoaște doar rutina pe care tu i-o creezi. “Oamenii cred de obicei că dacă bebelușii sunt mai micuți vor plânge mai mult”, afirma Pamela High, director medical la Spitalul de Femei și Copii din din Providence. “Copii sub 5 luni, adesea plâng între 15 și 20 de minute.”

În cazul în care micuțul tău dă o luptă mare între a adormi și a fi treaz, mergi frecvent la el pentru a-l asigura că ești lângă el, în prima noapte, acesta să fie obiectivul tău, să faci acest lucru din cinci în cinci minute. Dar păstrează-ți vizita scurtă: Nu arpinde lumina, ridica-l din pătuț, ofera-i o suzetă sau un biberon. “Dacă adoarme cu una din aceste cârje (obiecte), mâine seară le va cere din nou”, spune Lerner.

Ziua 4:  Facem greul să dispară

Așadar, noaptea trecută a fost una grea. Așteaptă-te la o înbunătățire în această seară.

Bebelușul tău își va aminti mult mai repede faptul că plânsul nu aduce rezultate. Când protestează, prelungește-ți timpul de răspuns la fiecare 10 minute și orice s-ar întâmpla, nu renunța. “Dacă esti perseverentă, copilul tău va învăța să reziste și bineînțeles în seara aceasta va plânge mai mult decât mâine seară,” spune Deborah Givan, M.D, director al instituției Children's Sleep Disorders Center at Riley Hospital din Indianapolis, SUA.

Ziua 5: Stabilirea reformei pentru bebeluș

Majoritatea bebelușilor sunt prinși de program în primele cinci seri ale acestuia, așadar, ar putea fi seara ta norocoasă. Dacă bebelușul tău “se ține tare”, mărește timpul de reacție la 15 minute.  “Unii copii au nevoie de frecventa asigurare a părinților iar alții nu,” susține Lerner.

Verificarea unui copil, este cu adevărat în beneficiul părintelui”, spune Dr. High. Daca observi ca esti ingrijorata de reactiile copilului tau de fiecare data cand mergi la el, poti tolera lucrul acesta pastrand distanta. Doar arunca o privire asupra lui printr-o crapatura a usii, ca el sa nu te poata vedea.”

O alta problema frecventa in acest moment este masa de noapte. La aproximativ 5, 6 luni, majoritatea copiilor pot sa renunte la aceste mese. Bineinteles, ca nu poti renunta la aceste mese daca ai un copil mai mic. Dar le poti face cat mai scurte si linistite posibil. Imbratiseaza copilul, dar nu-i canta, tine luminile stinse chiar si cand schimbi scutecele si aseaza-l in patut cat de repede posibil. Nu te lasa inselata de mitul ca cei mai mari copii se trezesc datorita faptului ca le este foame.

Bebelusii mai grei au nevoie de mai putina hrana noaptea daca acestia cantaresc peste 12 kg, exista astfel posibilitatea ca ei sa se trezeasca dupa un program bine stabilit. Copii mai mari devin adesea precum niste bufnite de noapte, deoarece sunt supraalimentati, sustine Dr. Givan. „Supraalimentarea va duce  la scutece umede, ceea ce-i va face sa se trezeasca mai des. ”

Ziua 6: Bebelusii adorm

Suna a fericire, nu-i asa? Dar exista sanse sa te trezesti “hoinarind” prin propria casa. Te vei trezi la un moment dat mergand sa verifici bebelusul.

Relaxeaza-te! Imbraca-l in pijamale grosute pentru a nu te ingrijora ca doarme dezvelit. Opreste aparatul transmitator de semnale de la bebelus pentru a putea auzi doar daca este ceva grav. Acum ca ai facut un  progres, incearca sa nu-l distrugi, grabind procesul. Lasa copilul sa se calmeze singur. De asemenea si tu ai nevoie sa te relaxezi, pentru a putea adormi.

Ziua 7: Si tu poți dormi liniștită!

Oferă-ți un moment deplin de somn liniștit. Nu doar că ți-ai recăpătat somnul dar i-ai făcut un important cadou bebelusului tău.  Desigur, împotriva somnului vor exista mereu obstacole cum ar fi : boala, un nou frățior plângăcios sau o cameră de hotel nefamiliară.  “Chiar și copii care dorm bine vor avea probleme de somn,” spune Dr. Givan.

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte citeste si: Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme merita citit: Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme

Despre somnul bebelusului merita citit si:

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic? 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte: Revista Pediatrics, Parents.com, Oudersonline.com si sfaturile medicilor de la Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Ioana
    Ioana trimis la 8/5/2020

    Nu am inteles nimic. Decat ca trebuie sa lasi be bela sa plange din ce in ce mai mult.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII